Goran Karan i Tenori snimili “Divna je noć”

Nakon uspješne saradnje na pjesmama “Moja Dalmacija” i “Noćas te sanjam majko”, riješili su da još jednom ukrste glasove

2919 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Hrvatski kantautor Goran Karan snimio je božićnu pjesmu sa “4 tenora”. Numera “Divna je noć” je autorsko djelo Karana koji je ideju za muziku ove pjesme imao godinama. Nikša Bratoš zaslužan je za aranžman pjesme u kojoj je spojio savremen, ali i tradicionalan zvuk, dok je za video bio zadužen reditelj Željko Petreš.

Ovo nije prva pjesma koju je Karan snimio sa tenorima. Naime, nakon uspješne saradnje na pjesmama “Moja Dalmacija” i “Noćas te sanjam majko”, riješili su da još jednom “ukrste glasove”.

”’Divna je noć’ je pjesma koja pjeva o onim rijetkim i najvrednijim trenucima kada se osjećamo sigurno i voljeno, i kada sve naše životne žurbe i borbe na trenutak zastanu i dopuste nam da osjetimo najvažnije. Takvi dani nam često dolaze s proslavom Božića, kada se u sedmicama spremamo dočekati rođenje Isusa, otjelovljenja Božje ljubavi, oprosta i zajedništva. U dugim zimskim noćima, u miru svojih domova i krugu porodice, gasimo sve što je površno i okrenuti smo svojim najdražima. Tada nam je u srcu cijeli svijet i očima zahvalnosti gledamo na sve što imamo; na svaki trenutak naše sadašnjosti i svaku uspomenu, ma koliko bolna mogla biti”, kazao je povodom nove pjesme Karan.

On je istakao da je pjesma “Divna je noć” nastajala dugo vremena.

”Muziku za nju u sebi nosim već petnaestak godina, a ove su mi jeseni došli i stihovi. Kada se to konačno dogodilo, postao sam svjestan da sama njena narav traži da je, osim mene, glasom donesu i još nečije duše. Zato su ‘4 tenora’ istovremeno i vrlo originalan i sasvim logičan izbor. Njihovi glasovi su godinama kultivisani klasičnom muzikom i oblikovani u izvanredno moćno izražajno sredstvo. Đani Stipaničev, Marko Pecotić Peco, Vlado Garić i Filip Hozjak su vrlo različite osobe, pa su svojom izvedbom suštinskoj poruci pjesme dali širinu”, smatra Karan koji ne krije da je izazov bio spojiti njihove glasove u jednu cjelinu.

”To je u potpunosti uspjelo Nikši Bratošu, mom dragom prijatelju i vrhunskom aranžeru i producentu. Svojim nas je pristupom u aranžmanu opet odveo u nešto uzbudljivo i novo, spajajući krajnosti orkestracije i savremenog zvuka, pružajući riječima koje pjevamo predivan muzički oslonac i nadgradnju”, dodaje Karan.

”Početkom novembra smo dozvali duh Božića u jednom dalmatinskom etno selu kraj Šibenika i uživali u druženju uz ognjišta i komine, pjesmu i šalu, te onako kao usput snimili kadrove za novi video koji ćemo s nestrpljenjem očekivati već s prvim danima adventa. Ovo je meni, a i tenorima, kao i Goranu prva božićna pjesma, pa smo stoga bili posebno senzibililni”, kazao je o pjesmi i spotu jedan od Tenora Đani Stipanićev.

Njegov kolega Marko Pecotić ispričao je da ih je pjesma “Divna je noć” osvojila na prvu.

”Veličanstveni intro kojeg se ne bi postidjeli ni neke svjetske produkcije božićnih filmova, odmah je dao naslutiti da se radi o ozbiljnoj pjesmi. Sada kada imamo gotov proizvod drago mi je da nas osjećaj ni ovog puta nije prevario. Mogu sad sa sigurnošću reći da smo odmah ‘kliknuli’ sa Goranom, koji je onako polusramežljivo ušao sa svojim opusom pjesama, a sada se vidi da je to pravi dragulj. Čeka nas očito svijetla budućnost i jedva čekam idući projekt. Samo snimanje spota je priča za sebe. Ovog puta smo tu palicu predali Željku Petrešu koji je maestralno odradio svoj dio posla, u maniri pravog profesionalca, što on dokazuje već godinama”, zaključuje Pecotić.

Bonus video: