Berlinski DJ-evi traže zaštitu Unesco-a

Tehno muzika doživjela je procvat u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida, kada su širom zemlje ostale prazne fabrike omogućavajući klaberima da izraze svoju muzičku slobodu

1097 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački DJ-evi i fanovi tehno muzike, nadaju se da će osigurati status Unesco zaštite prirodnih dobara za ovaj muzički žanr, odnosno Berlinsku tehno kulturu, piše Observer.

Iako Berlin važi za glavni grad tehno muzičke scene, fanovi se plaše da bi Covid pandemija mogla da ugrozi njeno postojanje.

Fanovi tehno muzike širom svijeta obilaze njemački glavni grad kako bi posjetili kultne klubove poput Tresora i Berghaina, pa ih sada berlinski DJ-evi pozivaju da se priključe kampanji kojom se poziva Unesco da zaštiti njihovu kulturu.

Tehno muzika doživjela je procvat u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida, kada su širom zemlje ostale prazne fabrike omogućavajući klaberima da izraze svoju muzičku slobodu.

Međutim, tehno scena je sada ugrožena, jer se procjenjuje da je u protekloj deceniji zatvoreno oko stotinu klubova.

Alan Oldham, DJ iz Detroita sa prebivalištem u Berlinu, ističe da bi prepoznavanje od strane Unescoa zaštitilo ovu muzičku scenu od nestajanje.

"Naslijeđe poput Tresora i Berghaina, na primjer, bili bi zaštićeni kao znamenita mjesta. U posljednjih sedam godina koliko živim ovdje mnogo mjesta je zatvoreno", ispričao je on.

Inicijativu za zaštitu Unesco-a pokrenula je organizacija Rave The Planet.

Bonus video: