Na današnji dan ubijen Džon Lenon

Ubica Mark Čapman bio je obožavalac Bitlsa kao tinejdžer, ali kao “ponovo rođeni hrišćanin” bio je ljut zbog tvrdnje Džona Lenona iz 1966. da je bend iz Liverpula “popularniji od Isusa”

3572 pregleda 0 komentar(a)
Džon Lenon, Foto: Shutterstock
Džon Lenon, Foto: Shutterstock

Džon Lenon je ubijen 8. decembra 1980. godine. Ovo je priča koja nikad do kraja nije ispričana, a počela je ovako…

Interesovanje štampe za njega je tada bilo veliko, pa su Lenon i njegova supruga Joko Ono učestvovali u fotografisanju sa Eni Libovic za časopis Roling stoun. Snimanje je bilo u njihovom stanu u zgradi Dakota, tačno preko puta Central parka u Njujorku.

Lenon i Ono su zatim dali intervju di-džeju Dejvu Šolinu. U ćaskanju, Lenon je otrkio da je volio da svira svoju novu muziku uživo, pošto nikada nije bio na pravim turnejama kao solo umjetnik.

Intervju su završili Lenonovim potpisivanjem autograma za di-džeja, a muzičar je tada rekao da je i on obožavalac ljudi i da voli da mu autori potpisuju svoje knjige kada mu ih poklanjaju.

Nakon što se intervju završio, Lenon i Ono napustili su Dakotu oko 17 časova i otišli u studio koji se nalazio preko puta.

Joko je snimila pjesmu pod nazivom “Walking On Thin Ice”, koja je odala priznanje bendovima “Novog talasa”, poput The B52s, koji su se mogli čuti u modernijim noćnim klubovima Njujorka.

Za to vrijeme Lenon je miskao novi album koji je planirao da objavio do Božića.

Dok su napuštali Dakotu, prošli su kroz uobičajenu grupu obožavaoca koji su se svakodnevno okupljali oko zgrade. Jedan od fanova je ponio kopiju novog albuma “Double Fantasy” i Lenon ju je potpisao.

Taj obožavalac bio je Mark David Čapman.

Mark Čapman je rođen u Teksasu, ali je 1980. godine živio na Havajima sa suprugom Glorijom. Bio je obožavalac Bitlsa kao tinejdžer, ali kao “ponovo rođeni hrišćanin” bio je ljut zbog tvrdnje Džona Lenona iz 1966. da je bend iz Liverpula “popularniji od Isusa”.

Njegov animozitet prema muzičaru se pojačao kada je Džon ponovo počeo da se pojavljuje u medijima 1980. godine.

Čapman je otputovao u Njujork u oktobru 1980. sa namjerom da ubije bivšeg Bitlsa, ali se predomislio i vratio se kući.

Kada je Čapman 6. decembra ponovo došao u Njujork sa revolverom kalibra 38, ništa ga nije sprečilo da izvrši “svoju misiju”.

Čapman je ostavio svoje stvari u hotelu zajedno sa kopijom knjige američkog autora Džej Di Selindžera, “Lovac u žitu”. Knjiga je prvi put objavljena 1951. godine i bavi se problematičnim tinejdžerom po imenu Holden Kolfild koji se protivi svim “lažnjacima” koje sretne.

Kratki roman je dugo bio popularan tekst među nezadovoljnim mladima širom svijeta. Lenon je, u Čapmanovom umu, bio takav - “lažan”.

Kada je Lenon potpisao Čapmanov album, dok je izlazio iz zgrade te večeri, ubicu je uhvatilo uzbuđenje zbog susreta sa Bitlsom. Međutim, nekoliko sati kasnije, njegovo raspoloženje se promijenilo.

Te noći oko 22.50, Džon Lenon i Joko Ono vratili su se u Dakotu, prošli su pločnikom i kroz svod koji je vodio do ulaza u zgradu.

Dok je par prolazio, Mark Čapman je ispalio pet metaka iz svog revolvera u Lenonova leđa.

Meci su bili “šuplji”, što znači da su eksplodirali u gelere kada su pogodili metu.

Dok je Lenon naletio na ulaz Dakote, vratar Hoze Perdomo je čuo komešanje i potrčao da pomogne. Na lice mjesta brzo su stigli njujorški policajci.

Čapman je u međuvremenu skinuo kaput i stao ispod lampe, gdje ga je pronašao portir Hoze Perdomo kako čita “Lovca u žitu”.

“ Da. Upravo sam upucao Džona Lenona”, rekao mu je.

Džon Lenon više nije disao kada je deset minuta kasnije stigao u bolnicu Ruzvelt i nije imao puls. Ljekari su se skoro 20 minuta borili da ga reanimiraju, ali su meci raskomadali njegovo tijelo i Bitls je preminuo u hitnoj pomoći. U izvještaju se navodi da je Lenon izgubio više od 80 odsto krvi.

Džonova supruga je narednog dana saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo tijelo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gdje se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje "Strawberry Fiedels" Memorial".

Njegov egzekutor osuđen je na kaznu od dvadeset godina do doživote robije, a i danas je u zatvoru.

Džon svojim pjesmama imao uticaj na čitav svijet. Upamćena je njegova poruka mira i njegova želja za nekim boljim svijetom.

Bonus video: