Ako ne radim ne mogu da ulažem u sebe

Suzana Tot zbog pandemije odustala od ideje da objavi pet novih pjesama

4463 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Zdravko Bajzek
Foto: Zdravko Bajzek

Crnogorska pjevačica Suzana Tot posljednji singl “Malo sjutra” snimila je prije tri godine, a iako je za 2020. planirala da objavi album, zbog aktuelne pandemije odustala je od te ideje.

“Prije tri godine sam snimila posljednju pjesmu ‘Malo sjutra’. Prije toga je bila ‘Vidjećeš ti’. Imam sad spremljenih pet pjesama koje sam planirala prošle godine da objavim, možda i novi album, ali korona nas je sve poremetila. Jednostavno, ne isplati se jer ne funkcioniše to baš kod nas što se tiče izvođačkih prava, sve je oskudno, bukvalno ih nema. Ako ne radim ne mogu da ulažem u sebe. Nemam nikoga ko finansijski stoji iza mene, sve moram sama, te samim tim ako nemam svirke ne mogu da pokrijem te svoje troškove. To je razlog zašto sam sve stopirala, jer jednostavno mora da se živi”, kaže za “Vijesti” Suzana Tot.

Ona je preko 20 godina na sceni, a jedna je od rijetkih crnogorskih pjevačica koja se može pohvaliti albumom. No, već neko vrijeme autorsku muziku je stavila po strani i posvetila se nastupima po klubovima. Smeta joj što se situacija promijenila, ne samo na muzičkoj sceni, i što društvene mreže diktiraju životne standarde.

”Nastupio je takav period kada čovjek koji je u ovom poslu kojim se mi bavimo mora da bude maksimalno angažovan, što meni oduzima puno vremena. Kad sam ja snimila CD bili smo popularni i nedostižni, i to nam je davalo vrijeme i fazu naše privatnosti što danas apsolutno nemamo. Mene to guši i remeti. Ne volim taj trend što mora svako da zna gdje se nalazim u određenom trenutku, jer ako nijesi prisutan na društvenim mrežama, ako se ne vidi šta si obukao, pojeo ili gdje nastupaš tog dana, kao da te nema. Probala sam jedan period, kad su počele sve te društvene mreže da probam da se držim starog kova, da ne budem maksimalno angažovana po tom pitanju, međutim nije išlo. Iako sam radila možda više nego svi ostali, ispadalo je da nisam aktivna i da se ne bavim muzikom. Onda sam angažovala ljude da se i po tom pitanju aktiviram, ali onog momenta kad budem prestala da se bavim muzikom gasim sve društvene mreže, jer nijesam iz tog svijeta”, ističe Tot.

Osvrnula se i na 2021. godinu koja i nije bila baš najsjajnija za muzičare koji su se fokusirali na nastupe.

”Pamtiću je po tome što je ipak počelo nešto da se dešava u odnosu na 2020. godinu. Vječiti sam optimista, pa ću staviti malu prednost 2021. godini. Što se tiče porodice, mogu da kažem da sam sa te strane zadovoljna, sin mi je ove godine postao punoljetan, a to za mene predstavlja veličanstven čin, tako da bih je po tome pamtila. Što se tiče posla, počele su malo svirke, ali nije to u domenu kako sam obično znala da radim. Zato se nadam da će Nova godina donijeti mnogo više posla nego što je to bilo tokom 2021”, ne krije svoje želje Suzana koja se nada da će novogodišnje praznike provesti radno iako je još uvijek u pregovorima oko angažmana.

”Za doček sam u Podgorici, klub Desetka, družiću se sa mlađom generacijom što mi je drago jer volim tu energiju koja se razmjenjuje između njih i mene. Prvi i drugi je još u fazi dogovora”, dodaje ona.

Suzana voli svoj posao, te joj je svaki nastup kao novogodišnji.

”Volim da kažem da mi je Nova godina kao svako drugo veče. Uvijek sam raspoložena i na svakom nastupu sam kao da proslavljam Novu godinu. Kod mene nema tu sad neke razlike. Svi koji dolaze na moja gostovanja, znaju da je to tako. Volim da je to uvijek maksimalno veselo, da sam raspoložena. Čak i onda kad mi nije do pjesme i osmijeha trudim se da to publika ne osjeti, već i tada dam svoj maksmum”, objašnjava ona.

Publika će je gledati u sklopu novogodišnjeg programa Televizije Vijesti.

”Izabrala sam pjesmu Nine Badrić i nešto od Teške industrije. To je neki rok fazon koji volim. Ostala je varijanta da se otpjeva i nešto narodno, pa sam izabrala pjesmu od Brene ‘Sanjam’. Pri izboru pjesama malo sam se prilagodila bendu, jer je sve bilo ubrzano što se tiče organizacije i snimanja. Njima sam prepustila da odrede pjesme u kojima su uigrani. To je približno izboru i nekih mojih omiljenih pjesama”, zaključuje Tot.

Bonus video: