Godinu ću pamtiti po duhovnoj renesansi

Jelena Kažanegra otkriva kako je aktuelna pandemija uticala na nju

2932 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Zdravko Bajzek
Foto: Zdravko Bajzek

Godina koja je na izmaku bila je teška za sve one koji se bave umjetnošću. Većina muzičara slabo je radila jer su svirke mjesecima bile zabranjene. Ipak, crnogorska pjevačica Jelena Kažanegra ovu godinu nije htjela da pamti samo po tome, već se potudila da je pjesmom uljepša.

Tako je prije desetak dana objavila numeru "Mjesečar" i prvi put se za skoro dvije decenije karijere publici predstavila i kao autorka.

"Ovu 2021. godinu pamtiću je po svojoj duhovnoj renesansi. Konačno sam shvatila da treba sebe da pustim na miru, da pustim da se stvari dešavaju same od sebe, da jednostavno živim što jednostavnije", kaže Kažanegra i napominje da je najbitnije da ostanemo zdravi shodno ovoj cijeloj "ludoj situaciji".

"Bitno je i da uživamo u svakom danu, jer smo protekle godine izgubili puno dobrih ljudi", savjetuje ona.

"Od jednog opšteg haosa napravila sam mikro svijet u kojem uživam, a to je neprocjenjivo. Vrijeme, zdravlje, živce ne možemo vratiti, zato se ne treba forsirati", smatra Kažanegra.

Jelena ne krije da se tokom 2021. godine "konačno oslobodila blokada kad je pisanje pjesama u pitanju.

"Konačno sam rekla sebi 'dosta je bilo jurenja producenata, kompozitora'. Jednostavno, umorila sam se od svega toga. Nekako za to valjda dođe momenat kad čovjek sazri i kad se to desilo napisala sam sebi pjesmu. Sve ostalo je došlo spontano. Čak ni Boleta Martinovića koji je radio aranžman i produkciju nijesam forsirala", prisjeća se Kažanegra.

O tome koliko je bilo teško u periodu kad se pričalo samo o negativnim posljednjicama korone - oboljelim i mrtvim, svoje utočište da nađe u muzici, kaže:

"Imala sam i sama uspone i padnove. Bilo je trenutaka kdd sam mislila da mi je dobro i kad se probudim shvatim da se zbog svega što se dešava loše osjećam. Djeca su diktirala program, bili smo svi kući. Suprug je radio koliko su mjere dozvoljavale, a taj period ne mogu da zaboravim, ali sam ga preboljela, jer mi je bilo baš jedan od najtežih u životu. Kad doživite da trčite kući jer vas opominju da je policijski čas i da ne možete biti napolju, kad grabite zadnji momenat da biste prošetali i izašli iz kuće, meni je to bilo strašno. Podsjećalo me na filmove i sirene za bombardovanje", ističe muzičarka i otkriva da je tokom perioda korone nejviše vremena provodila sa sinovima.

"To što imam djecu mi je dosta pomagalo da budem pozitivna, iako sam puno više energije trošila na njih. Imali su ograničenja, pa je, recimo, mlađi sin Marko koji ima četiri godine zahtijevao punu pažnju, hiperaktivan je i stalno je tražio da se igram sa njim. Treba vam energije za tako nešto, sve mu je malo držalo pažnju, a igrališta su se zatvarala te nije mogao da se igra van kuće. Čak se i nekoliko puta prehladio, tako da smo većinu vremena bili vezani za kuću. Ne želim ni da mislim da će nešto slično opet da se desi", iskrena je Kažanegra.

Za narednu godinu joj je želja da uživa.

"Želim pozitivne ljude oko sebe i mir u duši. Kad imate mir u duši i pozitivu sve lakše prebrodite", savjetuje Kažanegra kojoj dobra muzika uvijek popravlja raspoloženje.

"Kad bi neko pogledao moju play listu, mislio bi da sam podvojena ličnost. Volim sve. Nijesam jedino ljubitelj aktuelnog trepa gdje se ne razumije šta pjevaju, ali ako i iz tog žanra mogu da izdvojim Senidah čija mi se muzika sviđa jer je posebna i zna to da iznese. Sve što je dobro, što mi prija i podiže raspoloženje nađe se na toj mojoj play listi. Nekad čak i dosadne kućne poslove koje radimo svakodnevno lakše mi padnu uz muziku", priznaje Kažanegra.

Kad nastupa, kaže, uvijek bira pozitivne pjesme koje dižu publiku, pa se time vodila i pri izboru numera za novogodišnji program "Vijesti".

"Uvijek biram veselo nešto. Prošlo me je vrijeme dokazivanja vokalnih sposobnosti. Do veselja mi je zaista. Zato sam i odabrala 'Pleši sa mnom' i 'Poješću sve kolačiće', jer nose pozitivnu energiju i vedrinu, a takođe kao treća numera tu je i moja nova pjesma 'Mjesečar' koji takođe navodi na igru na ples", smatra Kažanegra.

Njena poruka svima je da budu srećni i zadovoljni onim što imaju.

"Trudite se za sebe, da nađete ono što vas uveseljava, da nađete mir, da ga sačuvate. Bitno je i da čuvate dobre ljude oko sebe, da se ne nervirate se oko banalnih stvari, čak ni oko onih ozbiljnijih jer se uvije držim one rečenice - ako je Bog sa tobom čega se plašiš, ako nije čemu se nadaš", zaključuje ona.

Bonus video: