Biće to noć lijepe muzike

Peđa je šef orkestra koji je pratio izvođače starogradske muzike, a ne krije da mu je drago što su se napokon okupili u tolikom broju

4160 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Muzičar Peđa Nedeljković tokom svoje karijere imao je priliku da sarađuje sa brojnim muzičarima. Njegovo ime najviše se veže za starogradsku muziku, ali je uspješan i u drugim žanrovima.

Nedavno je bio šef orkestra koji je pratio izvođače starogradske muzike koji su učestvovali na snimanju novogodišnjeg programa Televizije Vijesti, a raduje ga što su nakon toliko vremena imali priliku da se svi ponovo okupe. Kako kaže, kolege koje je tog dana pratio na harmonici, nijesu imale posebne zahtjeve.

”Posto smo svi dugogodišnji prijatelji i saradnici, ovo je bila posebna prilika kada možemo svi iz branše da se nađemo na istom mjestu. Kako sam sa svima sarađivao mnogo puta do sada, lako nam je bilo izabrati lijepi repertoar za novogodišnju noć jer nam je cilj bio isti, a to je da gledaocima začinimo noć sa lijepom muzikom”, ispričao je u razgovoru za Vijesti Nedeljković.

Priznaje da zbog situacije sa koronom baš nisu odavno imali priliku da se okupe u ovolikom broju.

”Naravno i tokom snimanja poštovane su epidemiološke mjera. Prvo smo se dobro ispričali i prisjetili oranijih snimanja i konstatovali jedno- da nam baš nedostaju ovakva okupljanja, druženja i nastup”, potvrdio je muzičar i dodaje da ni ovo okupljanje nije moglo proći bez priče o koroni.

”Nažalost, priča o koroni je trenutno neizostavni dio, jer nam je to prosto sadašnjica i svi prolazimo kroz slično, a naravno da nam to nije pokvarilo raspoloženje i druženje. To je dokaz da muzika stvarno spaja ljude i da te otrgne u neki drugi svijet, ma kako se on zvao”, tvrdi Nedeljković.

Za dobru atmosferu muzičar preporučuje lijepu i kvalitetnu muziku.

”Što se tiče starogradske muzike, mogu da kažem da su to pjesme veselog karaktera, brzog ritma i lijepog teksta. I to su stare pjesme koje su prošle, što se kaže, kroz sito vremena i opstale do danas”, ističe Nedeljković.

Starogradska muzika svima je što se kaže “u venama”, te se muzičar osvrnuo na činjenicu zašto je nema više u medijima:

”Pošto je vrijeme neke nove muzike, novih pravaca, novih aranžmana, što je i normalno, većina umjetnika se opredijeli da snima baš to. Srećan sam što još uvijek ima pjevača koji vole starogradsku muziku i samim tim je snimaju i ona nađe svoj put do slušaoca. Tako muzika i živi”.

Nekad su i za muziku po uzoru na izvornu postojali festivali, pa je bilo i mlađih izvođača koji su pjevali ovaj žanr.

”Tačno je da je postojao festival narodne muzike koji se održavao 10 godina i koji je izrodio dosta pjevača i lijepih pjesama, ali nažalost, više ga nema. Festival je jedan od pokretača za muzičare, pjevače, kompozitore i tekstopisce da upravo na njemu predstave svoj rad i svoju pjesmu i možda je to jedan od razloga zašto mlađe kolege ne interesuje puno ta muzika. Ali evo, već nekoliko godina se održava novi festival narodne muzike ‘Stare note novi zvuci’ i nadam se da će to biti šansa mladim pjevačima da se predstave i oprobaju u tom žanru. Naravno da se cijeni ova muzika kod nas i ako je ima malo uvijek je zastupljena na TV i radio stanicama”, smatra Nedeljković koji je dosta aktivan i kad su nastupi u pitanju sa svojim Sevdah kvartetom.

”Sevdah kvartet uvijek nešto radi. Pored snimanja raznih TV emisija, takođe imamo dosta nastupa koji su uvijek dobro posjećeni i to nam daje još više želju i volju i vjetar u leđa da se bavimo ovim što radimo, jer je to pravi pokazatelj da ljudi vole muziku koju izvodimo. Naravno da ćemo 2021. godinu da pamtimo po dobrim nastupima. Što se tiče vremena kad ne nastupamo, zapravo to nam nije slobodno vrijeme jer i tada radimo u studiju na našim autorskim pjesmama za koje se nadam da će ubrzo biti završene”, obećava Nedeljković.

Svaka muzika ima svoju publiku, pa i instrumentalna

Iako je široj javnoti poznat po starogradskoj muzici, Nedjeljković već godinama komponuje i instrumentale.

”Kako sam za vrijeme korone završio svoj instrumentalni album pod nazivom ‘Sentimento’ tu nije bio kraj. Nastavio sam sa radom na instrumentalnoj muzici i mogu da se pohvalim da sam završio još jedan album pod nazivom ‘Dream Away’ i uspio da ga plasiram preko svih muzičkih platformi na inostrano tržište gdje se moze i čuti. Tako da sam prezadovoljan, jer se moja muzika sada može slušati van granica naše zemlje, a to je za svakog umjetnika čast i uspjeh”, pohvalio se Nedeljković.

Ne krije da mu je stvaranje instumentala poseban izazov.

”Svaka muzika ima svoju publiku, pa tako i instrumentalna. Čak je i više tražena, nego što sam očekivao. S obzirom da mogu dosta da ispratim na muzičkim platformama, posjećenost mojih kanala i slušanje moje muzike mogu da kažem da sam prezadovoljan i siguran da se moja muzika sluša. Ljubav prema instrumentalnoj muzici gajim još od samog početka karijere, samo što je tek sad došla na red, priznaje on.

Bonus video: