Muzička industrija doprinosi ekologiji

Kompanije su se obavezale da će svim zainteresovanim muzičarima omogućiti da javno govore o uticaju muzičke industrije na životnu sredinu

2244 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veliki broj svjetskih izdavačkih kuća, poput Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Warner Music Group, potpisali su Music Climate pakt, a kojim se obavezuju da će težiti ostvarenju "klimatskih ciljeva".

Ovim paktom obuhvaćena su dva ugovora Ciljevi bazirani na naučnim podacima i Posvećivanje rješavanju klimatskih promjena, a koji su dio "Race to Zero" inicijative UN-a.

Oba ugovora, odnosno plana obavezuju potpisnike da svedu emitovanje štetnih gasova na nulu do 2050. godine, odnosno da do 2030. smanje emisiju štetnih gasova za 50 odsto.

Osim toga, kompanije će međusobno sarađivati kako bi ostvarile ove ciljeve, a obavezale su se i da će svim zainteresovanim muzičarima omogućiti da javno govore o uticaju muzičke industrije na životnu sredinu.

Kompanije će ostvariti saradnju i sa striming platformama poput Spotify kako bi "prikupljali podatke i pokretali projekte smanjenja emisije gasova zajedničkim snagama".

Muzička industrija se trenutno obračunava sa problemima koji uključuju uticaj globalnih turneja, proizvodnju vinila i energiju koja se koristi za striming.

Britanski sastav Coldplay u oktobru ove godine samostalno se obavezao na doprinos smanjenju emisije gasova tako što će za 50 odsto smanjiti broj nastupa u okviru turneje.

Bonus video: