Ne želim da mi muzika postane „samo posao”

Odabrala je numere ‘Ja sam ti san’, ‘Pamti’ i ‘Nisi ti kriv’, pa će to biti mali presjek njenog rada u proteklih nekoliko godina

8791 pregleda 5 komentar(a)
Andrea Demirović, Foto: Zdravko Bajzek
Andrea Demirović, Foto: Zdravko Bajzek

Na svim veseljima aktuelni hitovi najbolje dižu atmosferu, te muzičari obično idu linijom manjeg otpora i za takve događaje biraju pjesme kolega. Većina učesnika novogodišnjeg programa televizije Vijesti vodila se time, no bilo je i onih koji su željeli da kroz tih desetak minuta koliko će imati, predstave sebe i svoj rad.

Jedna od onih koji drže do sebe i vjeruje u svoj rad je i Andrea Demirović, koja će tokom programa podsjetiti publiku na neke svoje pjesme.

”U crnogorskim novogodišnjim programima domaći muzičari uglavnom pjevaju tuđe pjesme i znam da zluradi često kažu da je to zbog toga jer nemaju svojih pjesama koje su dobre. Zato sam se ovaj put odlučila pjevati svoje autorske numere ‘Ja sam ti san’, ‘Pamti’ i ‘Nisi ti kriv’. Možda ni one ne valjaju, ali barem nisu tuđe. Kako god, biće to mali presjek mog rada u proteklih nekoliko godina”, ispričala je u razgovoru za “Vijesti” ona.

Iako je ovoga puta izbor pao na autorske numere, kada nastupa po lokalima Andrea ne bježi od toga dana repertoaru uvrsti i hitove kolega, ali i pjesme koje voli. Kod izbora repertoara najbitniji joj je kvalitet.

”Na nastupima izvodim obrade domaćih i stranih pop/rok/soul pjesama, kao i neke moje pjesme, koje u aranžmanima benda Akademia koji me prati dobiju posebnu energiju. Izvodim muziku koju volim, po mom mišljenju jako kvalitetnu koja ne koketira sa nekim čudnim aktuelnim trendovima u kojima dominiraju droga, mafijanje i laki morali”, iskrena je Demirović.

Prethodnih godina bila je teška za mnoge branše, pa i za muzičare, a na pitanje šta je njoj obilježilo 2021. i po čemu će je pamtiti, odgovara:

”Ima mnogo razloga da godinu koja je na izmaku pamtim i kao tešku i lošu, ali ipak optimistično biram da je pamtim po lijepim stvarima. Na ličnom nivou po tome što mi je sva porodica konačno bila na okupu. To nam je do prošle godine, zbog korone i zabrane putovanja, bila nemoguća misija, pa sam ovog ljeta uživala u društvu brata koji živi u Americi”, pohvalila se ona.

”Na profesionalnom planu pamtiću je po pjesmama i spotovima koje sam objavila. ‘Proljeće’ i ‘Igra’ su projekti na koje sam jako ponosna. Pogotovo jer sam uspjela da ih realizujem u periodu kada zbog pandemije i krize prouzrokovane istom, malo koji muzički projekat je ugledao svjetlost dana. Zahvalna sam timu koji stoji iza projekata, a koji čine saradnici i prijatelji koji su i te kako bili vjetar u leđa”, dodala je muzičarka.

Iako je navikla da se na nastupima dosta druži sa publikom, kao i većina kolega za 2021. ne može reći da je imala “pune ruke posla”.

”Ovo je bila teška godina, mada za nijansu ipak bolja od prethodne 2020., kada su nam nastupi bili potpuno zabranjeni. Međutim, ne želim da dopustim da mi muzika koju doživljavam kao ljubav, postane ‘samo posao’”, iskrena je Andrea koja otkriva da uveliko radi na novim pjesmama.

”Iskreno, uživam u tom procesu”, priznaje Demirović koja se nada da će se situacija brzo vratiti u normalu, a kao bitnu stavku naznačila je brigu o zdravlju.

”Voljela bih da ljudi budu odgovorni i prema sebi, i prema drugima i da se vakcinacijom odupremo ovom ludilu koje nam je zaustavilo život. Da se više družimo, volimo i pjevamo”, savjetuje Demirović.

Andrea je jedna od rijetkih pjevačica iz Crne Gore, koja za dvije decenije, koliko je na sceni, iza sebe ima album. Prvijenac je objavila 2008. godine, a nakon istog objavila je dosta hitova.

Numera “Pamti” koju je objavila prije četiri godine najavila je zaokret u njenoj karijeri, a o tome da li se publika već navikla na drugačiju Andreu, kaže:

”Na svaku moju novu pjesmu glavni komentar bude ‘zvuči baš svježe i drugačije’ i raduje me da se to prepoznaje. Voljela bih i da se neko od kolega odluči na sličan pravac i na koncept modernog zvuka, jer jedna ptica ne čini proljeće”, kaže ona i dodaje da se za posljednje četiri godine publika navikla na njenu kreativnu vizuelizaciju pjesama.

”To su neobični video spotovi koje potpisuje Zoran Marković Zonjo. Uopšte se ne dovodi u pitanje ko će režirati novi spot, već kakvo će novo ludilo Zonjo da smisli. To je postalo dio mog imidža, i to mi je super”, priznaje pjevačica.

Bila je spremna da otkrije i planove za narednu godinu.

”Plan je da ambicioznije krenem raditi na novim pjesmama i spotovima pa da kao rezultat tog truda publici predstavim albumom koji će to sve objediniti”, zaključuje Andrea.

“Proljeće” je moderna himna zemlji koju volimo

Pjesme koje je plasirala toko 2021. naišle su na odličan prijem publike, te je reakcijama na “Igru” i “Proljeće” veoma zadovoljna.

”’Igra’ je prepoznata kao inovativna i potpuno drugačija pjesma od svega što imamo priliku da čujemo na crnogorskoj pop sceni. Sigurna sam da će tek pronaći put do slušalaca i da joj treba malo vremena jer je pjesma koja donosi dah inostrane produkcije iz ruke domaćeg autora”, napominje Andrea i osvrće se i na to kako je prošao drugi singl.

”’Proljeće’ je priraslo srcu mnogima i prethodnih mjeseci sam je mnogo puta pjevala u raznim prilikama. Nekada se izgovore gorke riječi zbog kojih se svađamo i razdvajamo, a muzika ta osjećanja treba vraćati u normalu. Voljela bih da ‘Proljeće’ dožive kao modernu himnu zemlji koju sigurno svi vole, ali možda to pokazuju na razne načine”, smatra Demirović.

Bonus video: