Vesela družina koja uživa u pjevanju

D-moll pop hor objavio prvi autorski singl koju potpisuje dirigent Saša Barjaktarović

4062 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zdravko Bajzek
Foto: Zdravko Bajzek

D-moll pop hor više nije samo grupa pjevača koji u višeglasju izvode hitove, već su juče predstavili prvu autorsku numeru “Muzika i ja”, koju potpisuje dirigent Saša Barjaktarović.

”Želio sam da se širim na svim poljima muzike. Bivši sam horski pjevač, danas dirigent, pa je sljedeći logičan korak bio da počnem da komponujem za hor. To što već godinama raspisujem partiture za višeglasje mnogo mi je pomoglo da osmislim ovu kompoziciju i da glasove posložim. Numera ‘Muzika i ja’ napisana je u petoglasju, a ja sam na ovaj način uz pedagogiju koja me takođe nadahnjuje, otkrio još jednu ljubav vezanu za muziku - komponovanje”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Saša Barjaktarović.

Ovim projektom želio je pojedinačno da uvaži članove D-moll pop hora, te je neke izdvojio za soliste koji pjevaju strofe, dok svi zajedničkim snagama iznose refren.

”Oni jesu amaterski pjevači, ali smo zahvaljujući radu došli do jednog zavidnog nivoa, dosta smo nedostataka koje su na početku imali korigovali, unaprijedili smo njihovo pjevanje, tehniku tako da mi je zadovoljstvo što su neki od njih mogli da iznesu solo dionice. Od početka je bila ideja da se smjenjuju u strofama, a da svi zajedno pjevaju refren. Reakcije koje dobijamo na naš prvi singl su sjajne”, ispričao je Barjaktarović i dodao da je 12 solista pjevalo solo dionicu.

”Uspjeli su da prenesu kakva je to ljubav kad i koliko se osjećamo posebno dok pjevamo”, ponosan je sagovornik “Vijesti”.

D-moll pop hor osnovan je malo prije aktuelne pandemije, a za sada broje nekih 50-tak članova.

”Aktivnih članova ima 40, a u pitanju je jedna vesela družina koja uživa u pjevanju i kojoj je muzika psihoterapija”, ističe Barjaktarović koji obećava da neće stati sa autorskim kompozicijama pisanim za hor.

”Upravo me je sve ovo još više nadahnulo, a konstantno što god da radim dokazujem se. Međutim tek pošto smo objavili numeru ‘Muzika i ja’ osjetio sam snagu i povjerenje, tako da se u muzičkom smislu osjećam da sam jači. Radeći na ovom projektu pokazali smo da smo jedna divna muzička porodica, a poseban akcenat bih stavio na to zajedništvo koje vlada”, pohvalio se on.

D-moll pop hor otvoriće pjesmom “Dobra vam noć prijatelji” novogodišnji program TV Vijesti, iza kojeg su stali MIKA PROART i Danijel Alibabić ispred Udruženja estradnih umjetnika Crna Gore.

”Drago mi je što ću sa horskim ansamblom otvoriti veče. Na snimanju je bilo zanimljivo, bili smo strpljivi i sa radošću čekali naš red da zapjevamo, jer ipak korona je učinila svoje pa nam je jedno vrijeme ‘branila’ da se okupljamo, družimo i pjevamo svi zajedno. Nadam se da će to biti sjajan uvod u 2022. godinu koja će donijeti mnogo dobre muzike, nastupa i pjesme”, zaključuje Barjaktarović.

Bonus video: