Nakon dvije godine

Novi singl sastava Divanhana

Tekst za numeru "Ćilim" pisan je sredinom devedestih godina, a priča romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi teškom vremenu

3981 pregleda 2 komentar(a)
Divanhana, Foto: Sallex Perić
Divanhana, Foto: Sallex Perić

Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana nakon više od dvije godine od posljednje pjesme, poštovaocima njihovog rada poklonio je singl “Ćilim”. Riječ je o još jednoj autorskoj kompoziciji ovog ovog popularnog sastava.

Tekst za pomenutu pjesmu pisao je Samir Šojko, a datira još iz ratnih godina kada se tokom agresije na Sarajevo, na obalama rijeke Miljacke rodilo nekoliko romantičnih stihova uz prepoznatiljvu dozu bosanskog humora.

Muziku za ovu numeru potpisuje čak devet autora, gdje su pored članova Divanhane svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda Russkaja.

“Već dugo godina, negdje skriven u džepu od odjeće za koncert, stojao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedestih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tokom pranja ćilima na obalama rijeke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo željeli sa cijelom planetom da podijelimo” izjavio je pijanista benda Neven Tunjić.

Pjesma je snimana u Ljubljani, tokom februara 2020. godine u kultnom studiju Metro. Produkciju potpisuju producent Janez Križaj, te Borjan Milošević i Neven Tunjić.

Svoj note u “Ćilim” utkali su mnogi gostujući muzičari, kao što su Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Ivan Josipović.

“Ćilim je sniman u pretpandemijskom vremenu, tokom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove prespektive mogla bih reći da je ova pjesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gdje smo se slobodno kretali, družili, svirali, pjevali i grlili pjesmom. Za nas je Ćilim glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz Russkaje smo u ovu pjesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznjedriti, kako bi našoj cijenjenoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi”, kazala je pjevačica Divanhane Šejla Grgić.

Spot je realizovao dugogodišnji kreativni saradnik benda Sallex Perić koji potpisuje režiju, animacije i montažu.