Detalj iz spota, Foto: Printscreen

Djeca daju vječnu snagu i inspiraciju

S obzirom da sam ja ‘žena dijete’, vrlo lako skliznem u ‘mode’ djeteta, otputujem u djetinjstvo i uživam maštajući, stvarajući. Oduvijek sam obožavala djecu, sada mi je još lakše da im se približim otkako sam postala mama

2820 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spota, Foto: Printscreen
Detalj iz spota, Foto: Printscreen

Sve veći broj muzičara posljednje vrijeme odlučuje se da radi muziku za djecu, a među njima je i Zoe Kida, bivša pjevačica benda “Zemlja gruva”.

Ona je u nedjelju predstavila numeru “Tika taka tak” koju je snimila u saradnji sa dječijim horom “Čarolija”, a aranžman potpisuje Zoran Radetić.

”Sa leptirićima u stomaku najavljujem premijeru novogodišnje pjesme ‘Tika taka tak’ u produkciji Dječijeg kulturnog centra Beograd i Hora Čarolija. Hvala dragoj Leontini Vukomanović koja je došla na ideju da me pozove i uradimo nešto zajedno. Rad sa djecom i za djecu je svojevrsna čarolija, oni su najdivnija publika i vječita inspiracija. Nadam se da ćete puštati ‘Tika taka tak’ na repeat i da ćete uživati u njoj onoliko koliko smo i mi dok smo je pravili i nadam se da će vam zasladiti Novogodišnje praznike. Sijedaj na sanke, vjeruj u bajke”, poručila je u najavi pjesme na svom Facebook profilu Zoe Kida.

Umjetnica u razgovoru za “Vijesti” otkriva koliko je teško stvarati za najmlađe:

”S obzirom da sam ja ‘žena dijete’, vrlo lako skliznem u ‘mode’ djeteta, otputujem u djetinjstvo i uživam maštajući, stvarajući. Oduvijek sam obožavala djecu, sada mi je još lakše da im se približim otkako sam postala mama. Sve vezano za djecu je čisto uživanje i ljepota. To su najčistije duše na svijetu, iskrene, medene, slatke, zabavne… Ništa vezano za djecu nije teško. Djeca daju vječnu snagu i inspiraciju”, iskrena je Zoe Kida koja je autorka muzike i teksta.

Zoe Kida
foto: Luka Pilipović

Svima koji su imali priliku da slušaju kako pjeva, znaju da ima nevjerovatne glasovne mogućnosti. O tome koliko bilo teško staviti taj svoj talenat po strani i napisati pjesmu koju će pjevati dječiji glasići kojima tehnika pjevanja nije na zavidnim nivou, još, Zoe Kida objašnjava:

”’Tika Taka Tak’ je vesela novogodišnja pjesmica, koja nimalo nije teška za pjevanje. Djeca iz hora Čarolija pjevaju neke veoma zahtijevne i ozbiljne pjesme i to rade nekada bolje od odraslih. Ti glasići su nevjerovatni i imaju opasan potencijal. Leontina je sjajan pedagog, sa njima se pored tehnike pjevanja, radi na dikciji, izgovoru engleskog, tumačenju teksta, pratećim vokalima, pokretima”.

Ova numera bliska je modernom pop zvuku koji Zoe Kida preferira ne samo kao član benda Zemlja gruva, već i kroz svoju samostalnu karijeru. Dok je pisala pjesmu, nije joj bilo toliko bitno da ima dječiju melodiju, mnogo je važnija činjenica da klinci od malena treba da počnu da slušaju kvalitetnu muziku.

”Nije ovdje bilo nekog unaprijed napravljenog plana, osim da pjesma ‘vozi’, da bude energična, brza, slikovita, da pokreće na smijeh i igru. Mislim da smo uspjeli u tome. Jako je važno da djeca od malena slušaju kvalitetnu muziku zato što im to oblikuje pogled na život, životni stil, kreira duhovni ambijent. Muzika je duhovna hrana”, smatra muzičarka koja i sam ima dvoje djece, i otkriva jesu li i oni, makar svojim komentarima učestvovali u kreiranju pjesme “Tika taka tak”:

Istra i Lava, moje male pomoćnice, već smišljaju pjesme, pjevaju sa mnom po cio dan. One su bile sudije i vjerna publika, a učestvovale su u snimanju spota. Istra je član Čarolije, a Lava čim bude naučila da priča pridružuje se”, sigurna je Zoe Kida.

Zoe Kida
foto: Sanja Stefanović

Mnogi pjevači među kojima su Sergej Ćetković, Marko Louis, Jelena Tomašević, Tijana Dapčević, Ivana Peters pisali su i pjevali pjesme za najmlađe, a ovom numerom Zoe Kida se priključila njima i ne planira da se na jednoj kompoziciji za najmlađe zaustavi.

”U fioci imam tri, četiri predivne pjesme za djecu koje samo čekaju svoj trenutak. Sada mi je prioritet prvi singl ‘Žena dete’ koji najavljuje i moj istoimeni EP. To je ujedno početak moje solo karijere”, otkriva planove Zoe Kida.

Generacija kojoj i sama pripada odrastale su uz Minju Subotu, Branka Kockicu i mnoge druge velikane, no smatra da vanvremenske muzike ima i danas.

Dragan Laković, Branko Kockica, Minja Subota, a prije svih Ljubivoje Ršumović kao vanvremenski pjesnik, koji je stvorio remek-djela i dao život pjesmama na kojima odrastaju generacije. Svi mi smo odrasli uz njihove pjesme. Kada je riječ o današnjoj muzici za djecu, da, ima predivnih pjesama, tekstova, ali te numere zahtijevaju malo jaču marketinšku podršku. Na današnjem tržištu pobjeđuje samo broj lajkova, vjuova i šerova, dok je sadržaj potpuno skrajnut. Mediji zbog toga imaju nevjerovatno važnu ulogu. Oni moraju da budu filter koji će propuštati kvalitet, a stopirati kič i neukus”, savjetuje muzičarka, koja je bila spremna da priča i o tome šta gleda i kakvu muziku sluša dok provodi vrijeme sa svojom djecom.

”Kod nas se mnogo pjeva i sluša raznorodna muzika. Od klasike, preko džeza, popa i dječije muzike. Volimo crtaće, trenutno je glavna ‘Kuća Buka’ i ‘Casagrandes’, Youtube kanali sa učenjem engleskog uz pjesme, gledamo ‘Poletarac’, učimo repertoar Dečjeg Beogradskog proljeća”, prisjeća se ona.

Istra i Lava znaju čak i mamine pjesme, kako one koje pjeva sa matičnim bendom, tako i numere kojima će obilježiti solo karijeru,

”One su nevjerovatni sluhisti, tako da kupe i upijaju sve što čuju. Pošto je sada aktuelan moj solo materijal, te pjesme intenzivno pjevaju. Sada im gradimo ukus, tako da u obzir dolazi samo kvalitetna muzika i tekstovi”, zaključuje Zoe Kida.

Bonus video: