Marčelo objavio novi album sa 16 pjesama

U okolnostima kakve su ovdje i sad, dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vjere - da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno - te da lijepo emigriraš u samog sebe i tamo sačekaš da potop (muzički, društveni, moralni) prođe. Ako prođe

1835 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon pet singlova, srpski reper Marko Šelić - Marčelo, objavio je danas i dugo očekivani album „Nojeva varka” sa čak 16 pjesama.

"Album Marčela i njegovog benda konačno je pred nama i pojavljuje se, čini se, baš kada je najpotrebniji, čemu svjedoči i spektakularna reakcija publike na posljednji singl 'JBG'", stopji u saopštenju produkcijske kuće Lampshade Media. "Šesti studijski album Marčela, predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sada, kojem je više no ikada ranije prišao kao jednom od svojih književnih djela. Svoj dnevnik pokušaja ravnodušnosti pripoveda kroz 16 povezanih pjesama, koje funkcionišu kao poglavlja romana u stihu. Polazna tačka je potpuni opoziv samog sebe: u pesmi 'Udahni', prvom singlu i pjesmi koja otvara album, odlučuje da se isključi iz svega, pa čak i iz sopstvene privatnosti", nastavlja se u saopštenju.

"U okolnostima kakve su ovdje i sad, dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vjere - da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno - te da lijepo emigriraš u samog sebe i tamo sačekaš da potop (muzički, društveni, moralni) prođe. Ako prođe. Samo, može li se ravnodušnost navježbati ili ti baš i nema pomoći ako jednostavno nisi flegma? Ovo je priča o tome: o gubljenju i ponovnom nalaženju sebe, i lično i stvaralački. O tome da borba vrijedi čak i onda kad izgleda uzaludno. Zašto? Zato što ovdje rastu neka nova djeca i nemamo prava da im ostavimo užas", ispričao je o albumu Marčelo. Kako se opisuje u saopštenju, Marčelo ovom savremnom muzičkom „operom” ostaje dosljedan svom glasu i sa svojim saborcima iz benda (Raid, Shljuka, Nevena Glibetić Nensi, Drama, Krumes, Fabry, Max i Ministar Lingvista) secira cjelokupan društveni (i neminovno politički) trenutak, reflektujući aktuelna dešavanja kroz ličnu prizmu – što je već čitave dvije decenije glavni razlog povjerenja publike. "Neke od naših najzapaženijih pjesama bile su zapravo priče u stihu, ponekad na granici s pravom radio-dramom. Logičan sljedeći izazov bio je 'izrežirati' tim pristupom čitav album, napraviti od njega jednu priču i sve to zapakovati u muziku koja se na sve strane izliva iz korita bilo kog žanra, mijenjajući se u skladu s onim što tekst od nje traži", dodao je srpski reper.

"Mada će i dalje biti označen kao hip-hop album 'Nojeva varka' je daleko kompleksniji kada je muzička definicija u pitanju: od elektronike preko prizvuka džeza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pjesmu koja je čitava napravljena samo od glasova", dodaje se u saopštenju.

Kao gosti u izradi albuma su učestvovali i Vukašin Marković, Indigo, Billain, SickPrime, Vladimir Lalić, Aleksandar Cupara, Nikola Đuričko, Bane Trifunović, Vanja Nenadić, DJ Mrki, Ivan Radivojević, glumci iż predstave „Bura” (na kojoj su radili i Nensi, Raid i Marčelo), te djevojčica Luna Stefanović, najmlađa gošća.

Bonus video: