Jubilej na sceni sa koje se otisnuo u muzičku avanturu

Koncert će biti održan u velikoj sali KIC-a Budo Tomović od 20 časova, a biće to retrospektiva njegovog rada

1579 pregleda 2 komentar(a)
Bato Vujošević, Foto: Screenshot
Bato Vujošević, Foto: Screenshot

Iako je mnogo duže na muzičkoj sceni, crnogorski muzičar Bato Vujošević večeras će koncertom u velikoj sali KIC-a Budo Tomović proslaviti 30 godina karijere, a podršku je dobio od Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

Muziku je zavolio još kao tinejdžer, pa je prvi bend “Slatki pojam” oformio još kao petnaestogodišnjak. Zatim je bio član sastava “Samo polako”, dok tek sa grupom “Pa šta onda” bilježi prve uspjehe.

Pjevali po mjesnim zajednicama

Naime, krajem 80-ih godina pobijedili su na prvoj crnogorskoj rok gitarijadi.

”Tada je nastupalo nekih 20-ak bendova, bila je jaka konkurencija, a održana je u Domu omladine Budo Tomović. Zato mi je i drago što ću večeras na toj istoj sceni proslaviti svoj jubilej”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Vujošević.

Smatra da je tada mnogo teže bilo započeti muzičku karijeru.

”Mi nismo imali podršku kao pjevači danas. Tada nije bilo kafića gdje ćemo imati svirke. Mi smo nastupali po hotelskim terasama i mjesnim zajednicama - Zagorič, Masline, Tološi... Na ulazu gdje su bile svirke cijepale su se karte, a unutra po 400-500 ljudi. Pjevali smo i u fakultetskim salama. To su bili mjesta gdje smo nastupali”, podsjetio je on.

Karijera počela objavljivanjem prvenca

Sve te uspjehe i svirke sa bendovima, ne računa, već smatra da je njegova karijera zvanično počela od objavljivanja prvog solo albuma.

”Karijera počinje od objave albuma, a ne da se računa kad smo igrali klikera ili pjevali po horskim sekcijama. Za mene je bila presudna ta 1992. godina kada je objavljen moj prvenac ‘Vojnik sreće’ u izdanju PGP RTB. Bila je to jedna od najboljih izdavačkih kuća tada”, prisjeća se Vujošević.

Album u sjenci ratnih zbivanja

No, ratne godine nijesu bile za muziku i pjesmu uopšte, pa je taj album ostao u sjenci tadašnjih zbivanja.

”Naslovna numera ‘Vojnik sreće’ je čuvena obrada pjesme ‘Soldier of fortune’ benda Deep Purple. Bile su tu i pjesme ‘Pa šta onda’ i ‘Ružan dan’, a sve one su vukle na rok. Međutim, bilo je nezgodno vrijeme, ta ‘92. obilježena je raspadom Jugoslavije, ratnim dobom, baš sam imao ultra nesreću da album objavim tada. U to vrijeme nikome nije bilo do muzike, a Bato je pjevao. Krenuo sam da gradim karijeru i sve to u najgore vrijeme. Na svim dnevnicima su samo išle vijesti ko je i gdje poginuo, bilo je to strah Božiji, a meni izlazi album koji moram da reklamiram”, iskren je Vujošević.

No, tada željan da se dokaže nije razmišljao o tome kako će dešavanja uticati na njegovu karijeru.

”Tih godina kad je muzika u pitanju i veliki bendovi, niko ništa nije radio. Poslije znate i sami kako se muzika pokvarila, nastao je turbofolk. Eto i nekoliko godina prije mene i Van Gog je objavio album sa čuvenom pjesmom ‘Neko te ima noćas’. Ona tada nije prošla, tek prije 15-ak godina je ‘upalila’ i postala najveći hit u regionu. Đule je tu pjesmu zato namjerno obnovio. Možda ću ja neke pjesme sa albuma ‘Vojnik sreće’ da obnovim u nekoj svjetlijoj budućnosti”, obećava muzičar.

Rokenrol zapostavljen kod nas

To što mu je rok omiljeni žanr, Vujoševiću nije smetalo da snima i komercijalnije - pop pjesme, ali se tek prije nekoliko godina singlom “Iz zida u zid” kako kaže “vratio na staro”.

”Rokenrol jeste zapostavljen, ali kod nas. U svijetu nije. Svi bendovi koji su u ono vrijeme bili popularni i danas drže turneje širom svijeta. Eto, i ‘Whitesnake’ koji sam slušao kao klinac sljedeće godine dolazi u Zagreb, Sarajevo i Beograd u okviru završne turneje. Meni nije pandan da ocjenjujem je li u Crnoj Gori umro rokenrol. Pogledajte i kroz muzička takmičenja koliko se posljednje vrijeme promoviše rok muzika, na lukav način pokušavaju da je vrate na mjesto koje joj pripada”, ističe Vujošević.

Tako će i on večeras prirediti rok koncert.

”Počeću ‘Vojnikom sreće’. Biće to retrospektiva moje karijere. Tu će biti i numera sa albuma iz 2002. godine kada sam dobio Montefon za najbolji pop album. I sa njega će biti jedno dvije, tri pjesme. Cjelokupan koncert biće mješavina - 70 odsto mojih pjesama, ali sam odlučio da pjevam i numere koje smo rado slušali, i koje su meni drage”, otkriva Bato šta će to večeras imati priliku publika da čuje. One numere koje u originalu ne zvuče rok, za ovu priliku biće prearanžirane.

”Za to se pobrinuo jedan od najboljih sastava i to ne samo u Crnoj Gori - ‘Crveno i crno’. Oni će me večeras pratiti. Njima će se pridružiti i gitarista sa kojim sarađujem posljednjih sedam-osam godina Mič Stanišić. A imaćemo i specijalnog gosta. Tako da pozivam sve ljubitelje pop rok muzike da dođu i da u dobrom raspoloženju ispratimo 2021. godinu kako bi sve ružno što prije zaboravili”, poručuje Vujošević.

Dobio pohvale od Tife

Prošle godine Vujošević je učestvovao u emisiji “Nikad nije kasno” gdje je bio veoma zapažen. Tokom takmičenja ocjenjivali su ga mnogi, no on se nadao da će se opet sresti sa frontmenom Divljih jagoda.

”Na toj gitarijadi predsjednik žirija bio je Sead Zele Lipovača iz ‘Divljih jagoda’. Sve sam se nadao da ćemo se opet sresti, čak sam bio ubijeđen da će se to desiti kroz serijal ‘Nikad nije kasno’, gdje sam učestvovao prošle godine, ali se to nije desilo. Bilo je to mrtvo doba za nastupe, a upravo je učešće u ovoj emisiji pozitivno uticalo na moju popularnost. Međutim, bio sam presrećan kad se u jednom od krugova kao član žirija našao Tifa. Bio je zadovoljan mojim nastupom, pjevao sam od grupe Europe numeru ‘Final Countdown’. Tada je bio zapanjen i rekao mi ‘izgleda da se ti Bato u životu nijesi laktao. Tvoji domeni bi bili još veći’”, priča Vujošević.

Bonus video: