Numerom “Ćilim” najavili novu eru benda

"Tekst za pjesmu ‘Ćilim’ datira iz sredine devedesetih godina, kada je gospodin Samir Šojko ispričao jednu šaljivu anegdotu koja se zbila na obalama rijeke Miljacke, koja vjekovima teče kroz Sarajevo"

1917 pregleda 1 komentar(a)
Neven Tunjić, Foto: Cat Norman Tahirović
Neven Tunjić, Foto: Cat Norman Tahirović

Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana, posljednjih nekoliko godina akcenat je stavio na autorske numere. Još jednu u nizu - numeru “Ćilim” predstavili su nedavno, a reakcijama na pomenuti singl su prema riječima klavijaturiste Nevena Tunjića veoma zadovoljni.

Kako su ranije otkrili, stihovi pjesme datiraju još iz ratnih godina kada se tokom agresije na Sarajevo na obalama Miljacke rodilo nekoliko romantičnih stihova uz prepoznatljivu dozu bosanskog humora.

”Tekst za pjesmu ‘Ćilim’ datira iz sredine devedesetih godina, kada je gospodin Samir Šojko ispričao jednu šaljivu anegdotu koja se zbila na obalama rijeke Miljacke, koja vjekovima teče kroz Sarajevo. Sa njegovom suprugom Enisom Hajdarević Šojko od naših samih početaka gajimo divno prijateljstvo, te iz istog crpimo višegodišnju inspiraciju za naše stvaralaštvo, shodno tome da je pomenuta veliki poznavalac tradicije Bosne i Hercegovine, ali i šireg prostora. Pa tako, prije nekoliko godina, kroz naše duge razgovore i slušanje različitih arhiva, Enisa je pomalo stidljivo pomenula da je njen, već sada pokojni suprug, znao pisati pjesme, te da smatra da bi jedna bila mnogo prikladna za Divanhanu. Tekst nas je na prvu ‘kupio’ i obuzeo toplinom naša srca, te smo predano radili na oživljavanju istog, poklanjajući mu kroz muziku novi život i slobodu da kroz vrijeme koje dolazi priča svoju plemenitu priču. Verzija pjesme je bilo zaista mnogo, te koliko me sjećanje služi, mislim da smo upravo na snimanju u Ljubljani početkom 2020. godine, i definisali finalnu. Sretni smo što je ‘Ćilim’ doletio do nas i što će dalje da živi kroz naša putovanja i koncerte”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Tunjić.

Ono što je takođe karakteristično za ovaj singl, jeste da je čak devet muzičara bilo uključeno u pisanje melodije. O tome koliko je bilo teško uklopiti sve ideje i senzibilitete, muzičar kaže:

”Bilo je u suštini zabavno. Divanhana od svojih samih početaka poseže za raznolikim eksperimentima u muzici, da li u pristupu lirici, melodiji, harmoniji, ili generalno aranžmanu. Shodno tome da smo sa ovim singlom najavili ‘novu eru’ našeg kolektiva, jasno je da publika koja voli našu muziku više nikada neće čuti onu Divanhanu koja posljednjih deset godina isključivo širi sevdah, već da će naš budući rad biti obilježen autorskim stvaralaštvom i uvijek traženjem novih ideja”, obećava Tunjić i ističe da je jedan od tih eksperimenata bila saradnja sa kolegama muzičarima iz Austrije, njihovim drugarima iz benda Russkaja.

”U suštini, u pjesmi ‘Ćilim’ postoji muzička misao, tačnije tema koja se u identičnom obliku nalazi u jednoj pjesmi Russkaje koju su oni snimili na svom davnom, prvom albumu, pa mogu slobodno reći da je upravo ta tema bila lajtmotiv koji nas je vodio kroz kompletan dugogodišnji proces kreiranja ‘Ćilima’”, otkriva Tunjić.

U najavi za pjesmu kažu da je “Ćilim” neki novi sevdah, te muzičar objašnjava šta to zapravo znači:

”To je u suštini želja naših srca, da nova muzika koju stvaramo, te u koju svu svoju ljubav tkamo, jednog dana saživi sa svim našim narodima i tako postane novi sevdah. Smatramo da je veoma važno da se nove melodije i tekstovi pišu, da se novi autori rađaju, te jedino to može sevdahu obezbijediti dugotrajan život u vremenu velikih izazova koji u budućnosti dolaze”.

Numeru “Ćilim” snimili su još u februaru 2020. godine, prije početka pandemije. To što je čekala više od godinu i po da se nađe u etru, nije samo zbog korone, već su predano radili ne samo na ovoj, nego na još nekim pjesmama koje će publika uskoro čuti.

”Pjesma je tonski zabilježena pred globalnu pandemiju, te smo je strpljivo i predano kitili tokom pomenute, sve do prije nekoliko mjeseci kada smo usaglasili finalnu verziju. Globalna pandemija jeste veoma usporila kompletnu planetu, pa naravno da je to uticalo i na naš radni kontinuitet, ali gledajući iz današnje perspektive mišljenja sam da nam je ona upravo poklonila prijeko neophodni predah od koncerata i putovanja, kako bi se okupili u miru i završili neke davno započete muzičke maštarije”, ističe Tunjić.

Divanhana
foto: Cat Norman Tahirović

Prije nego što je “ćilim” zvanično pušten, članovi Divanhane na nekim koncertima izvodili su ovu numeru, čisto da čuju i osjete puls publike.

”’Ćilim’ smo koncertno izvodili tokom ljetnje turneje koja je iza nas. Iskoristiću priliku da vašim čitaocima prenesem komentar jednog od posjetioca našeg koncerta koji je došao u dodir sa pomenutom pjesmom, a vrlo koncizno odgovara na gore postavljeno pitanje: ‘Poludio sam poslije ove pjesme u Nišu, kada ste je izvodili na festivalu Nishville. Ubio sam se tražeći po internetu priču o ćilimčiću i vragolastoj koni, pa me čudilo kako je nigdje nema, ni ne znajući da tek treba biti objavljena. Divna, najdivnija’”, pohvalio se Tunjić.

Poznato je da je Divanhana bend koji ima dosta nastupa godišnje. No i oni su morali da se prilagode aktuelnoj situaciji, pa su bili mjesecima zaključani.

”Veliki dio vremena koje smo provodili u izolaciji iskoristismo da sa našom dragom publikom komuniciramo isključivo putem društvenih mreža kroz mnogobrojne karantin izvedbe naših pjesama. To je kasnije iznjedrilo i jedno skromno EP izdanje koje simbolično nazvasmo ‘Quarantine EP’ i onako, više iz zabave nego iz nekog smišljenog poslovnog poteza, postavismo na muzičku platformu Bandcamp”, otkriva sagovornik “Vijesti” kako su provodili vrijeme tokom karantina.

”Ipak, većinu, ove skoro minule 2021. godine, smo proveli ili sakupljajući kreativnosti koje su se tokom pandemije rojile, ili naravno koncertirajući na ljetnjim scenama širom regije. Sada osjetismo da je vrijeme da dio tih ideja sa javnosti podijelimo, pa započesmo sa ‘Ćilimom’”, dodaje Tunjić.

Naviknuti da se uživo druže sa publikom, Divanhana period izolacije nije iskoristila poput nekih muzičara da se prilagodi pandemiji, te se nijesu “oglašavali” online koncertima.

”Bilo je različitih ideja, ali smo ipak odustali od svih koje su se nudile. Nekako smo osjećali da je realizacija online koncerta kao da dišeš na slamku. Nismo osjećali da tu ima dovoljno emocije, te da bi se svaki pokušaj svodio isključivo na materijalnu dobit, nikako duševnu. Kako svih deset godina postojanja naš bend nije kalkulisao sa emocijama, niti stvarao muziku zbog slave i novca, tako je bilo i za vrijeme pandemije. Na koncu ta globalna pošast je sa sobom zauvijek odnijela neke nama veoma drage duše, te jednostavno nismo ni bili inspirisani da se pustimo u jednu takvu pustolovina kao što je online koncert. To je vrijeme velikih iskušenja koje smo u miru i spokoju željeli da proživimo”, zaključuje Tunjić.

Nastupili na manifestaciji EXPO Dubai

Članovi sastava Divanhana za sve ove godine koliko su na sceni, imali su priliku da nastupaju širom svijeta. Prije nekoliko dana imali su priliku da svoje pjesme predstave i u okviru manifestacije EXPO u Dubaiju, a o utiscima Neven kaže:

”U Dubaiju smo nastupali povodom nacionalnog dana naše domovine Bosne i Hercegovine, zajedno u društvu sa kulturno-umjetničkim društvom ‘Baščaršija’, te nevjerovatno talentovanom Marijom Šestić. EXPO u Dubaiju je okupio oko sebe kao magnet trenutno najveća ljudska tehnološka dostignuća, najveće umove, izume, najvrijednije radnike, te je svima bila nevjerovatno velika čast, ali i odgovornost biti dio ovakog globalnog događaja”, ispričao je on.

Iako to nije bio cjelovečernji koncert, već mini nastup, zadovoljni su kako je isti prošao.

”Data nam je prilika da naš sevdah, barem za tih 20 minuta koliko je trajao naš program, dobije odjek širom cijele planete, dođe do svakog otvorenog srca i plemenite duše, pa vjerujem da će ovo iskustvo uveliko uticati na dalje putovanje našeg benda ovim beskonačnim muzičkim kosmosom”, ne krije svoja očekivanja Tunjić.

Bonus video: