Muzika uvijek pronađe svoj put

Marijana Zlopaša već je dvije decenije na sceni, a publiku je osvajala i stasom i glasom

13035 pregleda 26 reakcija 1 komentar(a)
Učestvovala u novogodišnjem programu TV Vijesti: Zlopaša, Foto: Savo Prelević
Učestvovala u novogodišnjem programu TV Vijesti: Zlopaša, Foto: Savo Prelević

Malo je pjevačica koje se mogu pohvaliti da su isključivo svojim pjesmama osvajale publiku, a Marijana Zlopaša upravo je izabrala takav put za sebe. Njena prva pjesma “Zašto te volim” sa kojom je početkom ovog vijeka pobijedila na Pjesmi Mediterana donijela joj je slavu, ali je kasnijim singlovima koje je objedinila na albumu “Katanac” uspjela da opravda očekivanja publike.

Svoj muzički ukus gradila je uz pjevačke dive ex-Yu prostora. Diplomirala je džez pjevanje, a upravo su sloboda, improvizacija, snaga ovog muzičkog žanra bile presudne da se za isti odluči. Način pjevanja, ali i karakterističan muzički izraz je ono što Marijanu izdvaja od većine pop pjevačica, kao i činjenica da nije opterećena ni karijerom ni uspjehom.

Neke od njenih najvećih hitova imaće priliku da čuju i oni koji se odluče da posljednje sate 2021. godine isprate uz program Televizije Vijesti, a Marijana u razgovoru za Vijesti obećava da je došlo vrijeme da publiku obraduje novim pjesmama.

Danijel Alibabić i Zlopaša
Danijel Alibabić i Zlopašafoto: Luka Zeković

Od kako ste se pojavili 2000. godine na Pjesmi Mediterana nižete uspjehe. No, nijeste od onih izvođača koji godišnje objave album, nekako ste polako gradili karijeru. Zašto ste izabrali takav put?

Pa više se takav put nametnuo sam. Možda bi bilo bolje da je bilo drugačije, ali na neke stvari, koliko god se trudili, ne možemo da utičemo. I mislim da sve ide baš kako treba da ide, najbolje za nas.

Koliko je na Vaš tempo rada uticalo i to što su drugi za Vas radili pjesme? Jesu li znali da pogode Vaš senzibilitet iz prve, ili ste imali problem da nađete numeru u koju i sami vjerujete i čiju emociju možete da prenesete i šta to treba da ima jedna pjesma da biste rekli “e, ona je za mene”?

Imala sam jako lijepu saradnju sa svim autorima pjesama na albumu. Birala sam njih upravo zato jer su oni mogli i znali da osjete moj senzibiltet, stil, emociju... Jednostavno, to se osjeti kad čujem pjesmu, dal’ mi legne ili ne, na glas, emociju, tekst...

Diplomirali ste džez pjevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Iako se ne bavite baš džezom, sve vaše pjesme uspješno spajaju isti sa pop muzikom. No, mnoge pjevačice, poput Josipe Lisac, Zdenke Kovačiček, Gabi Novak tek su se kasnije u karijeri opredijelili za džez. Da li Vas i koliko danas vuče ovaj žanr i hoćete li mu se ozbiljnije posvetiti?

Pa to su upravo muzička imena uz koje sam gradila svoj muzički stil i ukus. I dodala bih još Terezu Kesoviju koja je bila odmalena temelj mog mediteranskog pristupa muzici, toj emociji, senzibilitetu. Jednostavno, rasla sam u takvom okruženju, takvom gradu, Cavtatu, Dubrovniku koji je na veliki način doprinio baš takvom odabiru mog muzičkog pravca. A sa džezom, kao i željom da ga bolje upoznam, naučim, osjetim taj zaista poseban doživljaj muzike kroz osećaj slobode, improvizacije, snage, sam se susrela upravo na Akademiji lepih umetnosti gdje sam upisala i završila prvu godinu solo pjevanja. Zatim se u drugoj godini prebacujem na odsjek džez pjevanja jer sam shvatila da je to ono nešto što nedostaje meni i mom glasu, kao i mom načinu pjevanja i razmišljanja. I mislim da nisam pogriješila, jer je baš to prožimanje džeza dalo mojoj muzici, mom glasu, znanju, načinu pjevanja drugačiji ton cjelokupnog doživljaja. Makar ja tako mislim.

Marijana Zlopaša
foto: Nikola Pejović

Koliko se ono što privatno slušate razlikuje od onoga što pjevate?

Ne razlikuje se. To sam ja.

Do sada ste sarađivali sa eminentnim autorima, hoćete li se osmjeliti da napokon sami napišete makar melodiju za svoju pjesmu?

Hoću, obećavam.

Na albumu Matije Dedića na kojem će sve numere pjevati ženski vokali dali ste svoj doprinos. Kako je tekla saradnja sa njim, i koliko je Vas preporučilo to što ste imali priliku da numeru “Riječi” za Vaš album radi njegov otac?

Jako sam srećna i ponosna što sam dio tako velikog projekta “Ladies” Matije Dedića. Dobila sam priliku da baš ja otpjevam kompoziciju “Sve što znaš o meni”, najljepšu pjesmu velikog Arsena Dedića. Mnogo sam zahvalna Matiji zbog toga. Inače, sa mlađim Dedićem se dugo poznajem i imali smo priliku i ranije da radimo zajedno. Imali smo divnu saradnju kada sam obradila pjesmu “More more”, zatim snimajući pjesmu “Riječi’, a bilo je i zajedničkih nastupa... Nadam se da ćemo ostvariti i još neke naše zajedničke muzičke planove koje imamo.

Od Vašeg prvog pojavljivanja prošla je 21 godina, a iza sebe imate samo jedan album “Katanac”. Je li došlo vrijeme za novi projekat i isplati li se uopšte u digitalno vrijeme objavljivati albume?

Važno je samo da se stvara, na ovaj ili onaj način, jer muzika uvijek pronađe svoj put. I nadam se da je došlo vrijeme što se mene tiče za nešto novo.

Marijana Zlopaša
foto: Nikola Pejović

Aktuelna pandemija dosta je uticala na umjetnost. I pored dobre volje, nijeste mogli da se družite sa publikom i držite koncerte. Kako je sve to uticalo na Vas, šta Vam je nedostajalo?

Ništa, sve sam imala što mi je potrebno - zdravlje, djecu, kuću punu ljubavi i radosti od njih i vremena da u svemu tome uživam.

Mnoge Vaše kolege su “doskočili” situaciji, pa su držali online koncerte. Kako Vi gledate na takav vid prilagođavanja?

Pa kad se nema izbora sve je dobro. Uvijek se treba prilagoditi situaciji, i iz nje izvući najbolje što se može i biti zadovoljan. Tako da potpuno podržavam. S jedne strane mi smo uživali snimajući, pjevajući, nadam se i publika šlušajući u svojim domovima.

Po čemu ćete pamtiti 2021, a šta je ono što želite sebi i bližnjima u 2022. godini?

Pa vjerovatno kao i većina, s tim što je za mene, Bogu hvala, prošla godina bila sasvim zadovoljavajuća i uspješna što se posla i svega ostalog tiče. Tako da ne bih ja tu ništa mijenjala.

Marijana Zlopaša
foto: Nikola Pejović

Promo lice ste MIKA nakita. Koliko je to promijenio Vaš odnos prema nakitu i uopšte modi?

Nemam neki poseban odnos prema modi, ali imam prema umjetnosti, tako da bih ja nakit sa potpisom MIKA prije svrstala u umjetnički izraz, kroz koji se ogleda sve ono što žena jeste i što treba da bude - drugacija, snažna, a opet nježna, suptilna, energetski stabilna i jaka, pametna, konkretna i prilagodljiva.

Bonus video: