U pjesmi “Dodir” je moja cijela prošla godina

"Slabo slušam estradnu muziku, hitove sa top lista. Većina toga mi je dosadna konfekcija, ništa iskreno u tim pjesmama nema, od teksta do produkcije, sve je isti šablon"

4663 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Domagoj Kunić
Foto: Domagoj Kunić

Hrvatska pjevačica Ida Prester, koja je publici u regionu i Crnoj Gori poznata po samostalnom radu, ali i radu sa bendovima Lollobrigida, Frau Casio i Maika, za “Vijesti” je sastavila svoju plejlistu.

Na spisku pjesama našle su se one koje voli da pušta na žurkama, koje je uvijek asociraju na djecu i supruga, ali i numera koju bi voljela da je ona snimila i otpjevala.

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Novi Fosili - “Šu šu”. Ta ploča Novih fosila se vrtjela svaki dan kod nas u kući. Znam svaku riječ. Tada je pop muzika baš nekako bila nježna i naivna. Sretna vremena.

Prva kaseta/CD koji si kupila zbog neke pjesme?

Majkl Džekson - “Bad”. Od prvog do petog razreda osnovne škole bila sam zaljubljena u Majkla Džeksona. Pogledala sam film “Moonwalk” i ljubav je rođena. Mislim da se zbog njega i bavim ovim poslom, rijedak genijalac.

Pjesma koju pjevaš na karaokama?

Eurythmics - “Sweet Dreams”. Obožavam tu pjesmu. A i lako se pjeva i pamte stihovi, sve ide u krug, a pogodno je i za razne prateće vokale.

Pjesma koju puštaš na žurkama?

Crystal Castles - “Not In Love”. U izvođenju ove pjesme se bendu priključio i Robert Smit iz benda The Cure. On sam kaže da mu je to jedna od najboljih pop pjesama ikada. Ja se mogu samo složiti.

Pjesma koju si najviše slušala na “reapeat”?

Queen - “Bohemian Rhapsody”. Kao mala sam bila opsjednuta tom pjesmom, tim “crossoverom” svih žanrova u njoj. Dugo sam svirala klasičnu muziku, klavir, fasciniralo me je kako su upleli klasiku sa rokom i ostalim formama. Tekst nisam ništa razumjela, ali i bolje, ionako nije bilo za moj uzrast. Remek-djelo od pjesme u svakom slučaju.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

Britni Spirs - “Toxic”. Slabo slušam estradnu muziku, hitove sa top lista. Većina toga mi je dosadna konfekcija, ništa iskreno u tim pjesmama nema, od teksta do produkcije, sve je isti šablon. Ali ova pjesma ima nešto, pogodili su neku savršenu top formu uz zanimljivu melodiju. I dan danas je rado čujem.

Pjesmu koju više ne možeš da čuješ?

Ed Širan - “Shape Of You”. Mozak mi je procurio kroz uši od te pjesme, baš su je isilovali. Muzički urednici - ajmo nešto drugo u 2022!

Najromantičnija pjesma?

Lou Reed - “Perfect day”. Predivno, toplo i bolno. Melodija, tekst, sve je strašno intimno i autentično.

Pjesma koju bi voljela da je tvoja?

Like Li - “Until We Bleed”. Veliki sam fan Like Li, pogotovo ove pjesme, iako nije njena najpoznatija. Najviše volim kombinaciju melanholije i plesnog ritma. Čula sam da je jednom Zdravko Čolić svojim kompozitorima dao uputstvo za novu pjesmu - samo da je tužno i brzo. E pa to je to.

Praznična pjesma?

Idoli - “Maljčiki”. Narodna himna. Idoli su rijedak bend koji je znao fenomenalno muzički opisati duh svog vremena. Pametno, duhovito, a opet toplo i strastveno. Ovo je pjesma koju pustiš usred umiruće žurke i svi odmah skoče na noge.

Pjesma koja te uvijek podsjeti na supruga?

Underworld - “Born Sleepy”. Ta pjesma nam je bila na vjenčanju, u momentu kad smo se poljubili. Nema ko se nije rasplakao, baš divan moment uz savršeno pogođenu pjesmu.

Pjesma koja te asocira na sinove?

Imagine dragons - “Believer”. Ta pjesma je naslovna u filmu “Sonic”, non-stop je pjevaju. To je idealan način za napraviti hit, ubaci pjesmu u omiljeni crtani film, klincima neće izlaziti iz glave.

Tvoja pjesma koja ti je najdraža?

”Dodir”. U toj pjesmi je moja cijela prošla godina. Napisala sam je u nekoliko dana za vrijeme “lockdowna” i sama snimila spot telefonom. Mislim da je to nešto najintimnije što sam izbacila iz sebe. Poslušajte.

Bonus video: