Stonsi i Bitlsi – stari rivalitet i na aukciji instrumenata

Gitara uz video snimak na kom Kit Ričards potpisuje svoj Gibson ES-335 – trebalo bi da dosegne veću svotu od potpisane bas gitare Pola Makartnija kada se nađu na aukciji na Beverli Hilsu

2482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Može li se jedno od najpoznatijih rivalstva u svijetu rok muzike konačno izmiriti, barem kad je riječ o prodaji instrumenta, saznaće se na aukciji krajem januara na kojoj će se ponuditi gitare Bitlsa i Rolingstonsa.

Gitara uz video snimak na kom Kit Ričards potpisuje svoj Gibson ES-335 – trebalo bi da dosegne veću svotu od potpisane bas gitare Pola Makartnija kada se nađu na aukciji na Beverli Hilsu.

„Ista stara priča ‘Bitlsi ili Stonsi?’ ‘Čiji si ti fan?… „, nastavlja se, ovog puta kroz instrumente, kaže Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće Džulijens.

„Mislim da će Kit Ričards ovdje pobijediti, jednostavno zato što je to tako zabavno i zato što je riječ o NFT-u“, predviđa Nolan.

NFT, što je skraćenica za non-fungible tokens (nezamjenjivi token) je jedinstveni digitalni predmet koji potvrđuje vlasništvo nad digitalnim datotekama, u ovom slučaju snimak od četiri sekunde na kom Ričards potpisuje gitaru, prenosi Hina.

Džulijens navodi da bi Ričardsov NFT mogao postići svotu između šest i osam hiljada dolara.

Makartnijeva violinska bas-gitara marke Hefner, s njegovim potpisom, model je na kojem je svirao na završnom koncertu koji su Bitlsi održali na krovu zgrade Epl u Londonu 1969, što je nedavno bilo prikazano u dokumentarnom filmu Pitera Džeksona "The Beatles: Get Back."

Procjenjuje se da će novog vlasnika naći za četiri do šest hiljada dolara.

Aukcija u onlajn obliku održaće se 30. januara u Los Anđelesu u dobrotvorne svrhe za organizaciju MusiCares koja nudi zdravstvenu zaštitu i oporavak članovima muzičke zajednice.

Bonus video: