VLADANA VUČINIĆ PREDSTAVNICA CRNE GORE NA 66. PJESMI EVROVIZIJE U TORINU

Pjesma posvećena borbi protiv koronavirusa, nastala u noći teške porodične tragedije

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li je sukob intresa da zaposlena u RTCG predstavlja državu na Eurosongu, direktor RTCG Boris Raonić poručio je da bi podnio ostavku da je u ovom ili bilo kojem drugom slučaju napravljena greška u proceduri. Naglašava i da je jedini uslov za izvođača bio da je crnogorski državljanin

42862 pregleda 132 reakcija 43 komentar(a)
Vučinić, Foto: Aleksandra Jović
Vučinić, Foto: Aleksandra Jović

Crnu Goru na 66. Pjesmi Evrovizije u Torinu od 10. do 14. maja predstavljaće Vladana Vučinić.

Devet od 10 članova žirija je dalo najveći broj poena kompoziciji, koja je, prema pravilima, stigla pod šifrom, saznaju „Vijesti“.

Pjesma je, prema našim informacijama, posvećena borbi protiv kovid-19. Tekst je, kako je Vladana saopštila na društvenoj mreži Instagram, nastao u noći nedavne teške porodične tragedije.

„Nedavna tragedija koja se desila u mojoj porodici me je slomila... Pjesma je nekim neopisivim čudom 'izletjela iz mene' i mogu slobodno reći da je ona ništa drugo do moje srce razbijeno u sitne komadiće, pretvoreno u muziku i riječi...Posebno hvala mom koautoru i aranžeru Darku Dimitrovu, koji ju je uobličio da zvuči moćno, kako samo on to umije“, saopštila je ona na Instagramu.

Dimitrov je, potvrđeno je „Vijestima“, jedna od nekoliko najvećih kompozitorskih zvijezda sa ovih prostora, sa ogromnim iskustvom i uspjehom na Pjesmi Evrovizije.

Iako je žiri činilo 10 članova, a 24 kompozicije stigle pod šiframa, ni ovaj izbor za Eurosong nije mogao proći bez kontroverzi, pa se tako na društvenim mrežama još juče moglo pročitati da je predstavnica Crne Gore na predstojećem Eurrosngu od prije pola godine zaposlena u RTCG, te da je u pitanju sukob interesa.

To potvrđuju i izvori „Vijesti“, ali ističu da nema veze sa programom, ponajmanje sa muzikom, već radi na poziciji koja se odnosi na međunarodnu saradnju i rad na IPA projektima.

Direktor RTCG Boris Raonić kazao je jutros „Vijestima“ da bi podnio ostavku da je „u ovom ili bilo kojem drugom slučaju napravljena greška što se tiče procedure“.

„Raduje me da u RTCG postoji ozbiljan potencijal koji znači da imamo studio sa najvećim mogućnostima, video produkciju na evropskom nivou, evo čak i izvođače... Čitavu karijeru se borim za poštovanje pravila i zakona. U ovom slučaju, jedini uslov za izvođača je bio da je crnogorski državljanin, a u ovoj fazi se birala kompozicija. Žiri su činili najveći autoriteti, njih 10 su ocjenjivali kompozicije za koje nijesu znali ko stoji iza njih. Raduje što su bili gotovo jednoglasni i što je pobjednik izabran sa gotovo maksimalnim brojem bodova“, kazao je „Vijestima“ Raonić.

Kaže i da ga ne iznenađuje što „od ovako čistog procesa aferu prave desničarske strukture bliske onima koji više nemaju moć“.

"A znamo kako su oni organizovali ovakve, ali i najveće državne procese. U tom smislu, žao mi je što njihova galama nema odjeka", poručio je Raonić.

U žiriju koji je preslušao kompozicije pod šiframa bili su muzička urednica Radija Crne Gore Stana Šalgo, muzička urednica TVCG Branka Banović, predsjednik Udruženja estradnih umjetnika Crne Gore Danijel Alibabić, profesorica u Muzičkoj školi "Vasa Pavić" Zoja Đurović, savjetnica za muzičku kulturu u Zavodu za školstvo Bojana Nenezić, urednik u Zabavnom programu TVCG Dražen Bauković, estradna umjetnica i učesnica Eurosonga Nina Žižić, reditelj i glavni producent RTCG Gojko Berkuljan, urednica i direktorica TV Teuta Ilira Lika i rukovodilac Marketinga RTCG Đorđije Kustudić.

Prema informacijama "Vijesti", crnogorski PR na ovogodišnjem Eurosongu je Mađar, koji će to raditi bez honorara, odnosno volonterski.

Za sjutra je najavljena konferencija za medije RTCG na kojoj će govoriti crnogorska predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu.