Pjesmu "Breath/Unforgivable" izvešće na engleskom jeziku

Na molbu "Vijesti" da otkriju koliki je budžet za ovogodišnje učešće na Eurosongu, Juhasz, koji je angažovan volonterski, je odgovorio da je minimum 28 hiljada eura koliko košta participacija

19955 pregleda 36 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Konferencija za medije povodom predstavljanja predstavnice Crne Gore na ovogodišnjem Eurosongu koji će se održati u Italiji, održan je danas putem Zoom aplikacije, što je omogućilo i inostranim medijima da prisustvuju presu i postave pitanja.

Na konferenciji za medije govorili su predstavnica Crne Gore na Eurosongu, Vladana Vučinić, koja je otkrila da će se njena pjesma zvati “Breath/Unforgivable”, Ervin Juhasz šef medijskog tima i kompozitor koji je udružio snage sa Vučinić, Darko Dimitrov.

Na pitanje “Vijesti” da li već sada zna na kojem jeziku će biti izvedena pjesma na muzičkom takmičenju u Torinu, te da li će u svakom slučaju snimiti verzije i na engleskom i na crnogorskom jeziku, Vučinić je odgovorila:

“Definitivno će biti na engleskom, jer je ona i napisana na tom jeziku. Cijelog života slušam muziku na engleskom i nekako kada razmišljam moj kreativni proces se po prirodi dešava na tom jeziku. Razmišljali smo da li da bude i crnogorska verzija , ali s obzirom na poruku koju nosi numera mislim da treba da se čuje i dalje od našeg govornog područja i zato bih je prvenstveno izvela na engleskom jeziku”.

Vučinić je otkrila i da razmišljaju da snime još jednu verziju pjesme i to na italijanskom jeziku.

“Imala sam čak ideju da je snimimo na italijanskom, zbog domaćina i italijanskog pjevljivog jezika, ali vidjećemo. Još uvijek to nismo definisali”, nagovijestila je ona.

Pitanja su stizala i od novinara iz Srbije, Hrvatske, Norveške, a jedno od njih ticalo se žanra pjesme koja nosi naziv “Breath/Unforgivable”.

“Što se tiče pjesme mogu reći da je u osnovi pop i baladična je, ali nije potpuno spora, ne dominira samo klavir, jer imamo cijeli orkestar. Pjesma raste do kraja, ona je poput moćnih himničkih balada sa jakom porukom”, odgovorila je muzičarka, koja je ranije otkrila I da je tekst nastao podstaknut njenom porodičnom tragedijom.

“Prošla godina je bila veoma teška za mene i izgleda u životu moraš nešto da izgubiš da bi dobio. Pominje se da me dugo nema na sceni i da, nemam me deset godina tokom kojih sam se bavila nečim potpuno drugim, ali muzici nikada nisam rekla stop. Studijski nisam bila angažovana, ali sam nastupala”, kazala je ona.

“Tokom deset godina sam pokušavala da sjednem i napišem nešto i nekako mi nije išlo. Kada se ovo dogodilo… ne mogu da opišem, ali zaista ne preuveličavam - jedne noći odjednom, i tekst i muzika koju je kasnije Darko uobličio, su jednostavno izašli iz mene. Tekst sam napisala u dahu. I nije imao nikakve promjene kasnije. Moj osjećaj u tom momentu je pretvoren u muziku”, nastavila je Vučinić.

Za potrebe Eurosonga crnogorska muzičarka, udružila je snage sa kompozitorom iz Sjeverne Makedonije, Darkom Dimitrovim, koji iza sebe ima 12 pjesama za ovo muzičko takmičenje, a najveći uspjeh ostvario je sa Tamarom Todevskom, kada je njihova numera osvojila prvo mjesto po mišljenju žirija.

“Iskreno, nikad ne planiram da idem na Eurosong. Ove godine sam odlučio da ne učestvujem, ali mi je Vladana poslala demo i prvo što mi se svidjelo je ideja teksta, neću više da otkrivam, ali kada sam čuo ideju i priču vezanu za tekst rekao sam - ipak ću da razmislim”, prisjetio se on.

“Imao sam materiala da uradim nešto interesantno, jer meni Eurosong nije samo Eurosong, već želim da uradim nešto što će i meni da se sviđa. Vladana ima i vrlo specifičan vokal i bilo je puno materijala koji mi daju mogućnosti da dam nešto svoje i tako sam se odmah uklopio u pjesmu. MIslim da ćemo imati odličan nastup za Crnu Goru ove godine”, siguran je on.

Na molbu vijesti da otkriju koliki je budžet za ovogodišnje učešće na Eurosongu, Juhasz, koji je angažovan volonterski, je odgovorio da je minimum 28 hiljada eura koliko košta participacija.

“Budžet je manji nego prethodnih godina i cijeli trošak je u sklopu finansijskog plana Televizije Crne Gore. Najveći dio troška je sama participacija koja košta oko 28 hiljada eura. A što se delegacije i tima tiče još uvijek nije definisan, te ne mogu da potvrdim da li će pored mene još neko preuzeti poslove volonterski”, pojasnio je on.

Vučinić je dodala i da se nadaju da će, uz pomoć sponzora, uspjeti da prikupe dovoljno sredstava za predstavljanje na Eurosongu u Torinu.

“Već imamo neke ponude sponzora, da nam pripomognu i nadam se da ćemo imati dosta sredstava s obzirom na to da je budžet manji nego prošlih godina, a i participacija naše zemlje je najmanja od svih učesnika”, istakla je ona.

Kako je otkriveno na konferenciji za medije, pjesma će biti predstavljena krajem februara.

Bonus video: