Spot skreće pažnju na uticaj pandemije na djecu

"Na žalost, 'Rana' tek dobija na svojoj težini, jer niko nije razmišljao kakve posljedice će ovo apokaliptično doba ostaviti na našu djecu. Premalo se piše i govori o njihovom psihičkom stanju, a sve ih je više sa psihičkim oboljenjima ili nekim oblikom poremećaja u ponašanju..."

1392 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Youtube
Foto: Youtube

Zagrebački benda "Rizična skupina" ekranizovao je svoj posljednji singl pod nazivom "Rana", a od juče se može pogledati na Youtube kanalu.

"Pjesmu smo snimili odmah nakon zagrebačkog zemljotresa, potreseni, iskreno se nadajući da će pandemija do danas biti prošlost, ali kao što vidimo, nije tako. Pandemija ne jenjava, odnijela je mnoge živote, nekima suzila, a nekima proširila percepcije, no nikoga nije zaobišla depresija, ma koliko spolja bili jaki, svi smo obavijeni novim pogledima na svijet i na samoga sebe", ispričala je frontmenka ovog sastava Nina Špoljarević Karakaš.

"Na žalost, 'Rana' tek dobija na svojoj težini, jer niko nije razmišljao kakve posljedice će ovo apokaliptično doba ostaviti na našu djecu. Premalo se piše i govori o njihovom psihičkom stanju, a sve ih je više sa psihičkim oboljenjima ili nekim oblikom poremećaja u ponašanju. Normalna reakcija na nenormalnu situaciju. Možda ovaj spot usmjeri više pažnje na ovu problematiku. Jer djeca jesu naša budućnost kakva god nas budućnost čekala", dodala je ona.

Nakon uspješnog singla "Kako me vidiš", krajem 2020. objavljena je, u izdavačkoj kući Rezonator Recordsa, nova pjesma - "Rana" koja priča o strahovima kroz koje svi prolaze u "ovim novonormalnim/nenormalnim vremenima".

Ideju za spot osmislila je Petra Kursar, članice eksperimentalne plesne grupe "TO", zaslužne i za produkciju ovog video spota.

"Trupa "TO" od 2000. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom Ive Pavičić. Rad im se temelji na eksperimentalnom pristupu plesu, pokretu i glasu, te na traženju individualnih načina izražavanja vlastitih preokupacija. Težeći uvijek iskrenoj ličnoj ekspresiji, svakim novim projektom izgrađuju novu i originalnu poetiku koju su prepoznali u sadašnjem trenutku snažnoj poetici pjesme 'Rana'", ističe se u saopštenju.

"Osmišljenu koreografiju i scenario prezentovali su autorki pjesme, Nini Špoljarević Karakaš, a u cijeli su projekat uključile i Igora Grubića, jednog od najuspješnijih i najpoznatijih savremenih umjetnika iz Hrvatske, inspirisane njegovom izložbom na temu dječjih parkova u Hrvatskoj za vrijeme 'lockdowna'", dodaje se u saopštenju.

U spotu su korištene Grubićeve kolor fotografije iz ciklusa 'Ožujak 2020' koje je napravio za vrijeme karantina.

"Fotografije prikazuju prazna dječja igrališta koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske forme i otkrivaju nove scenografske perspektive kroz koje Grubić istražuje u kojoj mjeri možemo tolerisati ograničenja osobnih sloboda u ime javne sigurnosti kojom se u pojedinim situacijama politički manipulira", piše u saopštenju.

Snimanje, montažu i režiju spota potpisuje Jovan Kliska, dok je kolor korekciju odradila Anita Nađ. Koreografiju je osmislila Iva Pavičić, kostime Petra Kursar, a u spotu plešu Jasna Malus Gorišek, Mateja Peharda i Petra Kursar, dok u spotu uz Ninu Špoljarević Karakaš glumi Hana Peharda.

Bonus video: