Presjek istinski uspješne solo karijere

Nenadmašnu tehniku i jedinstveni senzibilitet Vlatko je jednako uspješno iskazivao u etnu i rocku, ali i u bluesu, funku i jazzu - žanrovima koji su oblikovali njegov muzički put i obilježili ga kao umjetnika

5258 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vesko Belojević
Foto: Vesko Belojević

Gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski objavio je “Greatest Hits Collection” u izdanju Croatia Recordsa.

U pitanju je presjek istinski uspješne solo karijere jednog od najvećih gitarista s naših prostora od sada.

Kompilaciju otvaraju pjesma “Cowboys & Indians” s istoimenog studijskog albuma iz 1994. godine, a potom i “Kandilce” i “Sarajevo”.

Priča se hronološki nastavlja jednim od Vlatkovih najvećih hitova, numerom “Gipsy Song”, a potom slijede hitovi “Kalajdžisko oro”, “Vlatkovo oro” i “Gluvo doba” s albuma “Trio”.

Osim spomenutih, na izdanju su zastupljene kompozicije s albuma “Kula od karti”, “Thunder From the Blue Sky” i “Seir”, a nezaobilazan dio Vlatkove ostavštine čine “Bistra voda” i “Uspavanka za Radmilu M.” s nezaboravnog akustičnog albuma “Mother Tongue”. Kompilacija završava pjesmama “Funky Junkie” i “Ogledalo” s aktuelnog studijskog izdanja “Taftalidze Shuffle”.

Cover Greatest Hits kompilacije koji je likovno oblikovao Ivo T. Montina krasi fotografija Stefana Rajhla, a tu su i tri koncertne fotografije Željke Dimić.

Nenadmašnu tehniku i jedinstveni senzibilitet Vlatko je jednako uspješno iskazivao u etnu i rocku, ali i u bluesu, funku i jazzu - žanrovima koji su oblikovali njegov muzički put i obilježili ga kao umjetnika. Ovih 17 pjesama najbolje svjedoče njegovom kantautorskom umijeću i vrhunskoj virtuoznosti.

Bonus video: