Foto: Stiven Krilić

Brzo me prođe faza da muziku zamijenim drugim poslom

"Pišem muziku koju pišem jer je to ono što izađe iz mene. Moram priznati da nisam svjestan cijelog procesa. Istina, mogao bi i drugačije pisati, ali to ne bi bilo nešto što bi me ispunilo"

3463 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Stiven Krilić
Foto: Stiven Krilić

Hrvatski muzičar Robert Džejms Hudulin prezentovao je juče novi singl koji nosi naziv “Many more”. Umjetnik čije autentične i snažne interpretacije upoređuju s veoma cijenjenim izvođačima - od Nika Kejva preko Eltona Džonaohna i Leonarda Koena, za novi singl je inspiraciju pronašao u djelima estonskog kompozitora Arva Pärta.

”Muzika Arva Pärta je bila pravo otkriće za mene, a što je najbolje, to otkriće je vodilo još mnogim drugim. Pronašao sam se u tom minimalističkom zvuku nekolicine kompozitora, a zapravo taj minimalizam je smjer kojem i sam težim”, ispričao je Hudulin za Vijesti na koji način su djela pomenutog estonskog umjetnika uticala na njega.

Svaka njegova pjesma ima poruku, te sagovornik Vijesti otkriva šta je zapravo sa numerom “Many more” želio da poruči i šta nam to treba “mnogo više”:

”Moram priznati da kad pišem, nisam baš svjestan toga o čemu pišem, zapravo tek kad je gotovo mogu donekle povezati sa nečim. Nekako se pjesma, tekstualni dio, poklopio sa rođenjem moje kćerke, ali ne znam je li to baš uticalo na tekst”, iskren je on.

I dok si bio vođa benda Rollin Humes koji je trijumfovao na posljednjem izdanju crnogorskog festivala “Royal Music”, ali i danas kao solista, Hudulin ne stvara muziku koja je komercijalna na prostorima Balkana.

”Pišem muziku koju pišem jer je to ono što izađe iz mene. Moram priznati da nisam svjestan cijelog procesa. Istina, mogao bi i drugačije pisati, ali to ne bi bilo nešto što bi me ispunilo, a ipak mi je to najbitnije. I tekst i muzika su mi jednako bitni iako tekstovima posvećujem puno više vremena iz jednostavnog razloga- više mi vremena treba da ih zapišem. Iako moram priznati da mi je kod drugih malo bitnija muzika/melodija”, ističe Hudulin.

Za produkciju pjesme pobrinuo se Filip Vidović, dok je za spot zaslužan poznati splitski umjetnik Toni Mijač sa kojim Hoodooleen sarađuje od samih početaka karijere. On ne krije da je sa Tonijem svako snimanje avantura.

”Pošto se rijetko vidimo, većinom snimamo dva spota u jednom danu što zna biti veoma naporno, a tako je bilo i u slučaju za pjesmu ‘Many more’. Ali uz sav napor ogromno je zadovoljstvo raditi sa Tonijem”, ističe Hudulin koji se nakon dva albuma i sedam godina intenzivnog nastupanja s bendom Rolin Humes odlučio za malo drugačiji pristup muzici. Prvi korak u njegovoj solo karijeri bio je projekat “Živi, Rasti, Cvjetaj”, a nastavilo se singlom “Together/Divided”.

Pored uloge muzičara, Hudulin se odnedavno može pohvaliti još jednom. Naime, uloga oca mu kako kaže odlično leži, pa ga je čak oplemenila i kad je muzika u pitanju.

”Moram priznati da je ta uloga poprilično promijenila moj život, nabolje, iako manje spavam i ne stižem da napravim baš sve što bih htio, ali zato se napokon imam sa kim igrati”, priznaje Hudulin koji rad i kao nastavnik Muzičke kulture u jednoj srednjoj školi, ali i kao profesor saksofona u muzičkoj školi. S obzirom na to da je muzika uvijek univerzalna tema, na pitanje koliko su danas tinejdžeri zainteresovani da uče i saznaju nešto novo o muzici i trudi li se da im nastavni plan i program malo upotpuni sa aktuelnim žanrovima, odgovara:

”Uvijek pokušavam da đacima približim ono što radimo. Ipak su časovi muzičkog većini dosadan jer mislim da rijetko ko od đaka sluša muziku o kojoj pričamo. Zato mi je zapravo jedini cilj i želja da im probudim interes i znatiželju. O svakakvim stvarima mi pričamo tokom časa, ali jedan čas nedjeljno je malo da bi se mogli ozbiljnije baviti muzikom i umjetnošću uopšteno”, smatra Hudulin.

”Što se tiče saksofona, tu je malo drugačije, ipak većina đaka koja upiše ili bar dođe do nekog višeg razreda ima želju i interes za muzikom. I dalje mi je glavni cilj da zavole muziku i da budu pokretači promjena koja su nam nužno potrebna”, ističe sagovornik Vijesti.

Posljednje vrijeme pored porodice i muzike, slobodno vrijeme se bavi i uzgajanjem maslina. Tako i on polako prati taj “svjetski trend” u kojem se sve više umjetnika odlučuje na bavljenje poljoprivredom. Nedavno je i slavni glumac Džeremi Ajrons najavio povlačenje iz svijeta filma zbog poljoprivrede.

”Želja mi je i cilj da se posvetim tome puno više. Trenutno ne stižem koliko bih to htio i morao, zbog svih drugih obaveza, ali nekako mi taj posao uz muziku odlično paše. Da mi je neko prije 15-ak godina rekao da ću to osjećati i time se baviti, rekao bih mu da je lud”, koz smijeh priča Hudulin koji ipak tvrdi da to što je počeo da uzgaja masline ne znači da će muziku zamijeniti nekim drugim poslom.

”Ima faza u životu kad mislim da bi to bilo moguće, ali brzo prođu”, zaključuje Hudulin.

Bonus video: