Divanhana objavila novi album

Ovo diskografsko izdanje predstavlja i novu eru u njihovoj bogatoj karijeri koja će biti obilježena autorskim stvaralaštvom

1446 pregleda 86 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Sallex Perić
Foto: Sallex Perić

Nakon više od četiri godine rada, muzicirajući i komponujući sa umjetnicima širom Evrope i svijeta, bosanskohercegovački bend "Divanhane" danas je službeno objavio novi, četvrti studijski album simboličnog imena „Zavrzlama“.

Ova muzička poslastica sa sobom donosi 11 novih pjesama, a kako su ranije najavljivali iz ovog popularnog sastava, novo diskografsko izdanje predstavlja i novu eru u njihovoj bogatoj karijeri koja će biti obilježena autorskim stvaralaštvom.

„Željeli smo da napravimo konceptualni album, gdje ćemo kroz prizmu sevdalinke, prikazati sve stilove koji su, kasnije kroz godine, sa tog izvora potekli i teku do dan danas. Tako su na albumu zabilježene dvije tradicionalne pjesme: 'Stade se cvijeće rosom kititi' i 'Oj, curice', dvije starogradske 'Zarasle su staze ove' te pomalo zaboravljena Penavina 'Sarajčice, hajdemo', onda dvije kafanske 'Opa Opa' od Luisa te 'Peno' od Šabana Bajramovića, te na koncu pet autorskih kompozicija našeg sastava za koje smo inspiraciju vukli sa nepresušnog izvora prethodno nabrojanih pjesama i muzičkih stilova, te ih brusili kao dragi kamen do oblika koji na 'Zavrzlami' prezentujemo našoj cijenjenoj publici“ izjavio je Nedžad Mušović.

Divanhana
foto: Cat Norman Tahirović

Album je sniman neposredno pred početak pandemije, februara 2020. godine u muzičkom studiju Metro u Ljubljani u saradnji sa eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom benda Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umjetnici sa raznih krajeva svijeta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija).

Divanhana
foto: Cat Norman Tahirović

„Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše rijeke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da sa njih vidiš haman cijelu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan istrumentarij donešen sa istoka i zapada, ritmičke strukture sa različitih krajeva svijeta, lirika sa dozom Ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu muzika ovog albuma“ izjavio je Neven Tunjić.

Album je za worldwide tržište objavila njemačka izdavčka kuća CPL Music, dok je izdanje za regionalno tržište preuzela beogradska Multimedia Music, a može se preuzeti putem mnogobrojih servisa za digitalnu prodaju.

Divanhana
foto: Cat Norman Tahirović

Bonus video: