Bješe to početak nečeg velikog…

Numere "Tamara", "Poljubi me", "Tekila gerila" i danas su slušane

3153 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nakon što je 1984. godine napustio bend "Riblja čorba", Momčilo Bajagić osnovao je sastav "Bajaga i instruktori".

Prvi album “Pozitivna geografija” objavili su na današnji dan, prije 38 godina. Sa njega se i dan danas slušaju numere "Tamara", "Poljubi me", "Tekila gerila".

Pomenuti projekat je 1998. svrstan na 37. mjesto liste 100 najvećih jugoslovenskih rok i pop albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”.

“Bješe to početak nečeg velikog…”, glasi poruka koja je ovim povodom objavljena na zvaničnoj Facebook stranici benda Bajaga i Instruktori.

Pjesme su snimane tokom novembra i decembra 1983. godine, u iznajmljenom stanu i u Studiju 5 PGP-RTB, uz pomoć produkcije Kornelija Kovača. Muzičari koji su učestvovali u snimanju albuma koji će kasnije postati članovi Bajage i Instruktora bili su Dejan Cukić (ranije Bulevar, vokal), Miroslav Cvetković Cvele (ranije Pop Mašina, bas gitara), Nikola Stamatović (ranije Zebra, Suncokret i Bulevar, gitara) i Vladimir Golubović (bubnjevi).

Na albumu je i sam Bajagić pjevao i svirao gitaru, a učestvovali su i Nenad Stefanović Japanac na bas gitari, Dragan Jovanović Krle (ex-Generacija 5) na gitari, Kire Mitrev (KIM) na trombonu, Suzana Petričević kao vokal (na pjesmi “Papaline” koja je bila njen pjevački debi, Ivan Švager na klarinetu, Borislav Pavićević Longa kao prateći vokal, kao i producent albuma potpisan je Kornelije Kovač.

Bonus video: