Sve što treba da znate o ovogodišnjem Sanremu

Kao favoriti već su se izdvojili Elisa i Mahmood & Blanco, ali i Emma, koji zauzimaju prva tri mjesta po kladionicama Stanleybet, pa za njih nude i najmanje kvote

14696 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najpoznatiji italijanski, ali i evropski muzički festival Sanremo, održaće se ove godine od 1. do 5. februara u sali Teatro Aristona, a u okviru ove manifestacije nastupiće 25 muzičara.

Događaj, čiji je zvaničan naziv Festival della canzone italiana di Sanremo, održava se svake godine od 1951, što ga čini takmičarskim muzičkim festivalom sa najdužim trajanjem, a koji se može pratiti i na televiziji.

Sanremo je bio i inspiracija za Eurosong, a tradicionalno pobjednik italijanskog festivala predstavlja tu zemlju i na evropskom muzičkom događaju.

Uoči 72. izdanja, sajt Wanted in Rome napravio je “vodič za Sanremo”, sa svim informacijama koje su do sada dostupne, i detalja koji se moraju znati ukoliko želite da pratite ovaj festival.

“Sanremo je lansirao na svjetsku scenu veliki broj italijanskih izvođača, među kojima su Andrea Bočeli, Laura Pausini, Eros Ramacoti, ali i prošlogodišnji pobjednici, grupa Maneskin, koja se u 2022. godini vraća festivalu sa nastupom u revijalnom dijelu”, piše u tekstu posvećenom Sanremu.

“Međutim, pjesma koja je postigla najveću internacionalnu slavu je ‘Nel blu, dipinto di blu’, poznatija kao ‘Volare’, koju je izveo kantautor Domeniko Modunjo 1958. godine”, dodaje se u članku.

Kada je u pitanju ovogodišnje izdanje, u ulozi domaćina ali i umjetničkog direktora treću godinu za redom, naćiće se Amadeus, a kojem će se na bini pridružiti i komičar Fjorelo.

Tokom pet noći voditelji na bini će se smjenjivati, pa će muzičare najavljivati Orenal Muti, Lorena Cezarini, Drusila Foer, Maria Kiara Đaneta i Sabrina Ferili.

Počasni gosti Sanrema godinama su veterani televizijskog voditeljstva Pipo Baudo i Majk Bonđorno, a koji su ranije vodili na desetine festivala.

U okviru takmičarskog dijela festivala nastupiće 25 izvođača i to: Akile Lauro, Mikele Bravi, Iva Zaniki, Rkomi, Fabricio Mor, Irama, Mahmood & Blanco, Đuzi Fereri, Đovani Trupi, Emma, Aka7even, Dargen D’Amiko, Đani Morandi, Ditonellapiaga e Rettore, Elisa, Noemi, Highsnob e HU, Le Vibrazioni, Sangiovanni, Masimo Ranieri, La Rappresentante di Lista, Ana Mena, Yuman, Tananai i Mateo Romano.

Kao favoriti već su se izdvojili Elisa i Mahmood & Blanco, ali i Emma, koji zauzimaju prva tri mjesta po kladionicama Stanleybet, pa za njih nude i najmanje kvote.

Njih troje već imaju pobjede na Sanremu, Mahmood je pobijedio 2019. godine sa pjesmom “Soldi” , Ema Marone 2012. sa “Non e I’inferno”, a Elisa 2001. sa numerom “Luce”.

Osim grupe Maneskin koja je osvojila mlađu publiku širom svijeta, specijalni gosti biće i Keko Zalone, Laura Pausini i Ćezare Kremonini.

U tekstu o Sanremu, portal Wanted in Rome podsjeća i na nastanak ovog festivala, te ističu kako je sve počelo u poslijeratnoj italiji, a kada je cilj bio revitalizovati ekonomiju uz mijenjanje kulturnog identiteta (narušenog imidžom Musolinija) Italije.

Između 1953 i 1971. godine festival je ugostio muzičare iz svijeta koji su svoje pjesme predstavljali italijanskoj publici. Među njima su bili i Luj Armstrong, Stivi Vonder, Šer...

Pravilnik Sanrema veoma je bitan, jer prema njemu pjesma sa kojom se muzičar predstavlja u takmičarskom dijelu, mora biti nova i originalna, odnosno ne smije biti objavljivana ranije, a pobjednika danas osim žirija bira i publika koja glasa putem interneta i telefona.

Format je osmišljen tako da 25 izvođača dijeli u dvije grupe, te nastupaju prve dvije večeri, dok će 3. februara svi zajedno nastupiti ponovo. Četvrta noć posvećena je obradama italijanskih pjesama koje su objavljene u periodu između 1960. i 1999. godine.

Pete večeri, muzičari po treći put izvode svoje pjesme, neposredno prije proglašenja pobjednika.

Svih pet večeri emituje se uživo na kanalu RAI 1, od 20 sati i 35 minuta, a moguće je pratiti festival i preko interneta uz pomoć Rai Play striming platforme. Crnogorska publika može gledati Sanremo na prvom kanalu RTCG-a.

Za razliku od prošle godine, kada se Sanremo održao bez publike zbog pandemije koronavirusa, ove godine kapacitet će biti identičan ranijim festivalima, a uz pomoć Super Green pasoša koje mogu dobiti samo oni koji su vakcinisani ili nedavno preležali koronu, dok se negativan test ne priznaje.

Među zanimljivim informacijama je i mogućnost da se fudbaler Zlatan Ibrahimović ponovo pojavi na sceni Sanrema, iako ovo zvanično nije potvrđeno.

Ibrahimović je sa kolegom Sinišom Mihajlovićem, prošle godine učestvovao u festivalu, a Amadeus koji je voditelj manifestacije za Tuttosport je obećao da će pitati fudbalera da li je zainteresovan da ponovo zabavi publiku.

Bonus video: