Rok se vraća na velika vrata

Grupa Queen četvrti najpuštaniji izvođač u svim žanrovima

Analitička služba kompanije Viberate izvukli zaključke u vezi sa trendovima i tržištima muzičke industrije u 2022.

1615 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Muzički veterani, grupa Queen najpuštaniji rock bend na radijima širom svijeta i četvrti najpuštaniji izvođač u svim žanrovima, objavila je analitička služba Viberate.

Kompanija je saopštila da njena zapažanja dokazuju da je rok žanr “vaskrsnuo” i pružila dokaze za svoj zaključak.

“Utvrdili smo godišnje brojke iza svakog relevantnog muzičkog i društvenog medijskog kanala, od Spotifyja do Beatporta i TikToka, i izvukli zaključke u vezi sa trendovima i tržištima muzičke industrije u 2022.”, navodi se u izveštaju.

Oko 50 miliona pjesama i video zapisa je uključeno u njihovo skeniranje, zajedno sa 500 festivala, u nastojanju da se pomogne umjetnicima u razvoju da se afirmišu u modernoj industriji.

Viberate je izračunao da je rock bio četvrti “najveći” žanr na Spotifyju sa 31,8 milijardi strimova u 2021, u poređenju sa 145 milijardi za pop, 83,2 milijarde za hip-hop i 55,9 milijardi za latino.

Na Youtubeu, rock je takođe četvrti po veličini sa 8,9 milijardi pregleda, u poređenju sa 71 milijardom za pop, 54,9 milijardi za latino i 44,9 milijardi za hip-hop.

Ali analiza više od 24.000 radio stanica u 150 zemalja širom svijeta pokazala je da je rock drugi najveći žanr u ovom mediju sa 79,7 miliona puštanja, u poređenju sa 141 milionom za pop.

Queen su zauzeli četvrto mjesto na listi najpuštanijih umjetnika, posle Ed Širana, Dua Lipe i The Weeknda.