Uskoro novi album Laibacha

Projekat objedinjuje muziku iz pozorišne produkcije “Wir sind das Volk” (Mi smo ljudi), koja je premijerno prikazana u teatru Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu

2401 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Laibach
Foto: Laibach

Slovenački bend Laibach najavio je novi album pod nazivom “Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)”.

Album objedinjuje muziku iz pozorišne produkcije “Wir sind das Volk” (Mi smo ljudi), koja je premijerno prikazana u teatru Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. februara 2020. Izvedene su još dvije predstave, prije nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival sa slovenačkom verzijom iste produkcije i izveo još dvije rasprodate predstave u ljubljanskom Kinu Šiška.

U martu ove godine nastavljaju se nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i nastup u Kulturnoj prestolnici Evrope, Novom Sadu.

”Wir sind das Volk” zasniva se na spisima Hajnera Milera (1929-1995), jednog od najznačajnijih dramaturga njemačkog govornog područja od Brehta.

Laibachovo povezivanje s pozorištem počelo je davne 1984. godine kada su komponovali muziku za “Kvartet Heinera Müllera”, predstavu koja je predstavljena u Slovenskom narodnom pozorištu u Ljubljani. Sljedeće godine sreli su se u Berlinu s Milerom koji im je predložio saradnju. Miler je nastavio da koristiti Laibachovu muziku u produkciji, ali do saradnje nikada nije došlo, sve dok predsjednica International Heiner Müller Society, Anja Kvikert, nije predložila posthumni projekat, zasnovan na Milerovim tekstovima.

Bonus video: