Ida Prester: Poenta muzike je da ljude dotiče i inspiriše

U razgovoru za “Vijesti” Prester otkriva kako je došlo do ideje da se snime još tri, potpuno različite verzije, ali i da će EP biti objavljen i na vinilu, kao i na muzičkim striming platformama

3502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Hrvoje Štefotić - Štef
Foto: Hrvoje Štefotić - Štef

Hrvatska muzičarka Ida Prester koja je tokom dugogodišnje karijere radila u bendovima “Lollobrigida”, “Fraucasio” i “MAiKA”, 2019. godine odlučila se za samostalnu karijeru i od tada je objavila veliki broj singlova, a među onima koji su se izdvojili je i pjesma “Luda”.

Ovu pop-synth numeru objavila je 2020. godine, a kako je naišla na dobar prijem publike, Prester se odlučila na neobičan potez - prepustila ju je domaćim producentima, koji su napravili nove, čak tri verzije.

”Pjesma je izgleda inspirativna i za druge autore pa ima čak četiri verzije i to totalno različite. Prepoznaje se po mom vokalu koji je specifičan, ali u nekim verzijama su promijenjene i harmonije i atmosfera…”, kazala je za hrvatske medije Prester.

Prva verzija inspirisaba Stoogesima, “Luda (Štef’s Dog version)” sa pratećim videom, a za koju muziku i aranžman, ali i režiju i montažu videa, potpisuje Hrvoje Štefotić - Štef, objavila je na Youtube platformi krajem januara.

Njime hrvatska muzičarka najavljuje i EP koji će sadržati originalnu i tri nove verzije, a koji će biti objavljen 18. februara.

U razgovoru za “Vijesti” Prester otkriva kako je došlo do ideje da se snime još tri, potpuno različite verzije, ali i da će EP biti objavljen i na vinilu, kao i na muzičkim striming platformama.

”Nekoliko producenata se javilo sa interesom za izradu svoje varijante ove pjesme. To mi je veliki kompliment, jer poenta muzike je da ljude dotiče i inspiriše. Od jednog djela - jajne stanice se rađaju sasvim nova djela u skroz novom kontekstu”, opisuje ona.

Na pitanje da li je bilo više novih verzija, pa je odabrala tri koje su joj se najviše dopale ili je od starta planirano da ih ima toliko na EP-ju, odgovara:

”Sve verzije objavljujem jer su sasvim drugačije i jako zanimljive. Punk, electro, techno house... toliko lica jedne pjesme, sjajno!”, ističe sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, još uvijek nije sigurna da li će i ostale verzije ekranizovati ili će ostati na spotovima za originalnu verziju pjesme “Luda” i one koju potpisuje Hrvoje Štefotić - Štef.

Prester otkriva i zašto je baš nju odabrala za ekranizaciju, ali i za prvo objavljivanje.

”Ova verzija je u punk rock stilu, žestokih gitara, definitivno je najglasnija i najneočekivanija. Ostali remiksi su klupski đir, moderna plesna muzika. Štefova verzija je povratak mojim punk korijenima, zato mi je posebno draga”, poručuje ona.

U izdanju PDV-a EP “Luda Remixes”, sa originalnom pjesmom i još tri nove verzije, već objavljene “Luda (Štef’s Dog Version)”, te “Luda (Ilija Rudman Remix)” i “Luda (Time To Sleep Remix)”, izlazi 18. februara, a već sada obožavatelji muzike Prester mogu naručiti i digitalni formata, kao i vinil.

Upitana koliko je naša publika zainteresovana za kupovinu gramofonskih ploča, Prester kaže da će tek vidjeti kada EP bude objavljen.

”Vidjećemo. Mislim da i kod nas ljudi cijene toplinu i autentičnost puckavog zvuka vinila”, smatra muzičarka.

Prodaja albuma i EP-ja na striming platformama u Crnoj Gori, ali i regionu još uvijek nije u potpunosti zaživjela, ali Prester na to ne gleda kao na veliki problem.

”Podrška je strašno bitna svima koji se bave stvaranjem. Ali ovakva muzika se ionako ne radi zbog zarade, to je svima jasno. Uživali smo u kreaciji ovih pjesama, poklanjamo ih svima koji će uživati u njima, a ako neko misli da smo vrijedni kojeg dinara - puno im hvala”, zaključuje ona, a zatim otkriva i da li ljubitelji njenih pjesama mogu očekivati još novog materijala u narednom periodu, te da li planira i nastupe.

”Apsolutno. Album je gotov u aprilu, spremamo promotivnu turneju, zovite nas slobodno! Šou je spreman, kostimi opeglani, dođite da plešemo...”, poručila je Prester.

Bonus video: