Preminuo Predrag Peđa Vranešević osnivač Laboratorije zvuka

Ostaje upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih

3323 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Velikan novosadske muzičke scene Predrag Peđa Vranešević preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, potvrdila je porodica muzičara portalu Nova.rs.

Predrag Peđa Vranešević, poznat po sastavu Laboratorija zvuka, koju je osnovao sa bratom Mladenom, preminuo je poslije duge i teške bolesti.

Ostaje upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih, inspirisana podjednako popularnom muzikom svog doba i avangardnom umjetnošću. Njegov veliki opus obuhvata inovativnu rok, filmsku i pozorišnu muziku, kao i scenska djela.

Rođen je u Novom Sadu 27. maja 1946.

U javnosti se prvi put pojavljuje tokom šezdesetih kao član rane beogradske rokenrol grupe The Best Nothing, ali široj javnosti bio je poznat prije svega kao jedan od osnivača popularnog sastava Laboratorija zvuka, zajedno sa bratom Mladenom - Batom (objavili su tri albuma u periodu 1978-1986, uz povratnički 1996).

Njegova bogata karijera takođe obuhvata i konceptualnu umjetnost, vezanu za novosadsku Tribinu mladih, gdje je početkom sedamdesetih zajedno sa Miroslavom Mandićem bio urednik filmskog programa. Odatle je došlo nadahnuće za konceptualan pristup u radu Laboratorije…, koja je predstavljala duhovito i nekonvencionalno osvježenje u jugoslovenskoj pop muzici.

Bonus video: