Obožavam da đuskam uz MC Hammera

Dirigent Saša Barjaktarović ogroman je fan Evrovizije, ali i Madone zbog koje je kupio prvu ploču, a iako u muzici uživa ne voli da čuje planetarni hit “Gangnam style”

5552 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Dino Ganić/grafika: Jelena Bujisic, Vijesti
Foto: Dino Ganić/grafika: Jelena Bujisic, Vijesti

Muzika je njegov život. Još od djetinjstva je u muzičkim vodama, a uspješno pliva u svim žanrovima - počev od klasike gdje se dokazao i kao profesor u muzičkoj školi solfeđa i horskog pjevanja, popa kao učesnik nekoliko festivala, a nije mu strano ni dirigovanje jer već godinama uspješno vodi pop horove.

Saša Barjaktarović živi muziku i živi za muziku. Trenutno je pored škole “Vasa Pavić” gdje predaje godinama angažovan i kao dirigent u D moll pop horu.

U kakvoj muzici privatno uživa, otkriva za “Vijesti”....

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Bio je to “Sirtaki” od Mikisa Teodorakisa. Pjesma sa tadašnje kasete koju sam godinama puštao i uživao. Valjda me oduševljavao pokret i koreografija koju sam simulirao kao mali. Taj predivni accelerando, tj. ubrzavanje do kulminacije me je fascinirao i ta savršena muzička gradacija do egzaltacije duše i tijela.

Prva kaseta/CD koji si kupio zbog neke pjesme?

Ipak je to bila ploča “Like a Prayer” od Madone koju sam kupio u Jugotonu u Podgorici u radnji kojom sam bio oduševljen kao tinejdžer. I dan-danas volim zvuk ploče i dah prošlih vremena na koji me taj zvuk podsjeća.

Pjesma koju pjevaš na karaokama?

Omiljena pjesma osim “Killing Me Softly” od Roberte Flek, a jedna od dvije je svakako “The Greatest Love of All” od Vitni Hjuston koja je zapravo originalna pjesma od mog omiljenog pjevača i uzora Džordža Bensona.

Pjesma koju puštaš na žurkama?

To je “U Can’t Touch This” - MC Hammera, savršena i nikad prevaziđena pjesma koja i nakon više decenija zvuči moderno i freško, a ritam pjesme je vječita inspiracija za iznova novim dance pokretom. Obožavam da đuskam uz tu pjesmu.

Pjesma koju si najviše slušao na reapeat?

”No Ordinary Love” - Šade, taj ritam, prelijepi glas, melanholična savršena atmosfera pjesme i lijep ljubavni tekst čini je predivnom. Kada putujem autom obavezno je na plejlisti. Emotivni užitak uz fenomenalnu pjevačicu.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

Pošto sam ja ogroman fan Evrovizije to je pjesma sa naših prostora, “Štikla” od Severine. Volim te balkanske prizvuke i ovo je jedna genijalna treš pjesma.

Pjesma koju želiš da obradiš sa horom, a do sada nijesi imao priliku?

To je moja omiljena balada “Trista pena” od Gipsy Kingsa i siguran sam da će se naći na repertoaru mog divnog D-moll pop hora u budućnosti. Poslušajte ko nije koliko je predivna. Pjesma za sva vremena.

Pjesma za koju bi volio da je tvoja?

Imam sreću da su moja dva najbolja prijatelja profesionalni muzičari. Miro Kruščič, dirigent Antivari musica hora iz Bara i Stevan Tomašević profesor solo pjevanja iz Herceg Novog. Obožavam Stevovu pjesmu “Poseban” koju je moj sjajan drug, kolega, prijatelj za sva vremena, fenomenalno otpjevao.

Pjesmu koju više ne možeš da čuješ?

”Gangnam style” - Psy dosadila je žestoko, a koregrafija nije više zanimljiva. Ali je bila najslušanija pjesma na Youtube i prva pjesma koja je imala preko milijardu pregleda. Svakako je ušla u istoriju po pregledima i u jednom trenutku zaludjela svijet.

Najromantičnija pjesma?

”All I Ask of You” iz The Phantom of the Opera. Savršena numera iz mog omiljenog žanra, a to je mjuzikl i numera sjajnog engleskog kompoziora Endrua Lojda Vebera.

Praznična pjesma?

”Auld Lang Syne” je predivna tradicionalna novogodišnja pjesma engleskog govornog područja ali popularna i kod nas, prevedena na naš jezik i redovno je izvodim sa đacima Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”.

Ljetnja pjesma?

Svi ljetnji remixi pjesama su na mojoj listi, ali izdvajam “Summer” - Kalvina Harisa, a ujedno je himna mog omiljenog godišnjeg doba.

Pjesma koja te podsjeća na ljubav?

”Jesus to a Child” - Džordž Majkla kao primjer predivne ljubavne pjesme i umilnog glasa sjajnog pjevača.

Bonus video: