Adel obilježila ovogodišnju dodjelu BRIT nagrada

Proglašena je najboljom u kategorijama za album godine, izvođača godine, i pjesmu godine „Easy on Me“

1172 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska pjevačica Adel obilježila je ovogodišnju dodjelu BRIT nagrada, najvažnije godišnje dodjele muzičkih nagrada u Velikoj Britaniji koja je održana u londonskoj O2 Areni.

Bilo je to prvo izdanje britanskih godišnjih nagrada, koje se dodjeljuju od 1977. godine, koje je ukinulo rodne podjele i uvelo kategorije za umjetnika godine i međunarodnog umjetnika godine umjesto dosadašnjih kategorija u kojima su se birali najbolji u muškim i ženskim kategorijama.

BRIT nagrade
foto: Reuters

Ovogodišnja dodjela je protekla u dominaciji Adel koja je osvojila prve tri nagrade. „Queen of the BRITs“, kako ju je prozvao voditelj Mo Giligan, je osvojila nagradu za album godine, izvođača godine, i pjesmu godine „Easy on Me“.

„Željela bih da posvetim ovu nagradu svom sinu, i Sajmonu, njegovom tati. Ovaj album je bio cijelo naše putovanje, ne samo moje“, rekla je uplakana Adel, misleći na svog bivšeg supruga Sajmona Koneckija.

Uprkos tome što je objavljen tek u novembru, "30", Adelin četvrti studijski album, bio je najprodavaniji britanski album 2021. godine, s više od 600.000 primjeraka u samo šest nedelja. Adel je nedavno kazala kako je povratnički album snimila kako bi sinu objasnila svoj razvod.

"Jako sam ponosna na sebe što sam se držala svog oružja i izdala album koji je bio o nečemu što mi je bilo tako lično", dodala je.

Adel je osvojila i nagradu u kategoriji izvođača godine koja sada uključuje umjetnike svih polova. Nominovani su bili i Litl Simz i Dejv, Ed Širan, i Sem Fender.

BRIT nagrade
foto: Reuters

Među ostalim pobednicima bili su rok bend Wolf Alice, koji je osvojio nagradu za najbolju grupu, dok je reper Litl Simz proglašen najboljim novim izvođačem. Širan je proglašen tekstopiscem godine.

Američke pjevačice Bili Ajliš i Olivija Rodrigo osvojile su nagrade za najbolju međunarodnu umjetnicu i međunarodnu pjesmu za "good 4 u".

BRIT nagrade
foto: Reuters

Nagradu za najbolju međunarodnu grupu osvojio je američki R&B duo Silk Sonic, koji čine pjevač Bruno Mars i reper i pjevač Anderson.Paak.

BRIT nagrade
foto: Reuters

Predstavljajući niz muzičkih stilova, ove godine su uvedene i nove žanrovske nagrade, pri čemu je Sem Fender osvojio onu za najbolju alternativnu/rok izvedbu, a Dejv za najbolju hip-hop/grajm/rep izvedbu. Nagradu za najbolju pop/R'n'B izvedbu osvojila je pjevačica Dua Lipa, dok je Beki Hil osvojila nagradu za najbolju plesnu tačku.

BRIT nagrade
foto: Reuters

Bonus video: