Nagrade Ribljoj čorbi, Repetitoru, PGP RTS-u

Priznanja iz oblasti rok kulture za 2021. godinu podijelili u sedam kategorija

1852 pregleda 0 komentar(a)
Igor Marojević dobitnik je priznanja za najbolju knjigu, Foto: Vladimir Manojlovic
Igor Marojević dobitnik je priznanja za najbolju knjigu, Foto: Vladimir Manojlovic

Asocijacija “Neki rok” bez obzira na pandemiju ne odustaje od svoje godišnje nagrade, pa su i ovoga puta proglasili najbolje u oblasti kulture i muzike za 2021. godinu.

Tako su članovi Asocijacije odlučili da nagrade one koji istrajavaju u stvaralaštvu, pa su priznanja podijeljena u sedam kategorija.

U kategoriji “Album godine” trijumfovao je metal bend BES sa projektom “Periferija ljudskosti”, dok spot godine ima Repetitor, za numeru “Kroz vetar”.

Pjesmom godine proglašena je “Vidim” benda Zaradsutra, dok je nagrada za idavača pripala PGP RTS-u.

Knjigu godine napisao je Igor Marojević (“Ostaci sveta”), a koncert su odradili članovi Riblje Čorbe na Tašmajdanu koji je organizovan u čast njihovog preminulog člana Miše Aleksića.

I ovoga puta dodijeljeno je priznanje za ukupan doprinos rock’n’roll kulturi, a pripalo je Saši Gočaninu, izdavaču.

”Izdavačke kuće su značajna karika u lancu muzičke industrije pa je PGP-RTS istaknut kao izdavač ove godine, prvenstveno zbog boks seta povodom pedesetogodišnjice ‘YU grupe’, ali i zbog izdavanja albuma mladih bendova ‘Dram’ i ‘Underforce’”, pojasnili su iz asocijacije Neki rok zašto je nagrada za izdavača pripala PGP RTS-u, te da u izboru za knjigu godine učestvuju knjige i autori koji imaju veze sa rok muzikom.

”Igor Marojević je ove godine za roman ‘Ostaci sveta’ već dobio dvije značajne nagrade, nagradu Grada Beograda i nagradu ‘Meša Selimović’”, stoji u obrazloženju.

Članovi asocijacije smatraju da koncert Riblje Čorbe na Tašmajdanu ima posebnu emotivnu vrijednost jer je posvećen Miši Aleksiću, pa je ova plaketa indirektno dodijeljena posthumno i Miši.

”Nagradu u ime Riblje čorbe je primila Mišina ćerka Mina Aleksić”, naveli su oni.

Nagradu za ukupan doprinos rock’n’roll kulturi su posthumno dodijelili Gočaninu, vlasniku izdavačke kuće “Take it or leave it” za životno djelo kao izdavaču, novinaru, menadžeru i producentu.

”Pored muzičke zaostavštine koja se redovno emituje i sluša, potrebno je stvarati novu muziku koja će obilježiti aktuelno vrijeme. Nagradili smo one koji se trude da uvijek iznova kažu i naprave novo djelo, koji će se boriti da ono ostane zapamćeno u vremenu i bude značajno nekim novim generacijama. Stoga sa ponosom ističemo bendove BES, Repetitor i Zaradsutra kao nosioce ovogodišnjih nagrada”, kazao je osnivač asovcijacije Neki Rok Goran Šobić Sirano.

Asocijacija Neki rok se od 2001. godine bavi očuvanjem i promocijom rock’n’roll-a, kulture, umjetnosti i sporta.

Za 20 godina postojanja aktivno su pratili domaću rock scenu koja stvara autorsku muziku, bili su podrška u razvoju mladih muzičara i demo bendova, promovisali su kulturu ponašanja i scenskog nastupa, kao i sve pojedinačne uspjehe koji su doveli do unapređenja domaće kulturne scene.

Bonus video: