Autorska prava na svoju muziku prodao i Sting

Ugovor obuhvata sve pjesme iz Stingove solo karijere, uključujući i “Shape Of My Heart”, “Fields Of Gold” i “Englishman In New York”, ali i numere koje je napisao za grupu “The Police”

3657 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čuveni muzičar Sting prodao je prava za kompletan muzički katalog Universal Music Publishing Group kompaniji, a spekuliše se da je iznos koji je dobio zauzvrat veći od 250 miliona dolara.

Ugovor obuhvata sve pjesme iz Stingove solo karijere, uključujući i “Shape Of My Heart”, “Fields Of Gold” i “Englishman In New York”. Takođe, prodaja uključuje i pjesme koje je Sting napisao za grupu “The Police” poput “Roxanne”, “Every Breath You Take” i “Every Little Thing She Does Is Magic”.

”Oduševljen sam što će Džodi Gerson (predsjednik Universal Music Publishing Group kompanije) i njegov tim upravljati mojim katalogom pjesama”, izjavio je Sting tim povodom.

”Veoma mi je bitno da rad koji je nastao tokom moje karijere dobije dom u kojem će biti cijenjen i poštovan - ne samo kako bi moje pjesme bile dostupnije mojim dugogodišnjim fanovima na druge načine, već i da bi došle do nove publike, muzičara, mlađih generacija...”, istakao je on.

”Tokom svoje karijere imao sam dugu i uspješnu karijeru sa UMG, koja je bila i moja izdavačka kuća, pa je bilo prirodno da ujedinimo sve u jednom domu, neposredno prije povratka u studio gdje ću raditi na novom poglavlju”, najavio je Sting.

”Toliko uspomena iz moje mladosti je vezano za Stingove sjajne pjesme, bilo da se radi o prvom koncertu grupe The Police kojem sam prisustvovao u Filadelfiji ili slušao njegovu muziku na radiju”, ispričao je Gerson.

”Nisam mogao ni da zamislim da ću jednoga dana voditi kompaniju koja će biti vlasnik i zaštitinik njegovog nasljeđa. Svi u UMPG-u se radujemo ovoj saradnji koja je za nas čast, i osjećamo uzbuđenje zbog svega što možemo postići za Stingovu muziku u budućnosti”, dodao je on.

”Sting je autorski genije čija muzika prožima globalnu kulturu. Počastvovani smo što je izabrao nas”, istakao je Gerson.

Posljednjih mjeseci veliki broj muzičara je takođe prodao autorska prava za svoja djela, uglavnom za Warner Chappell kompaniju, koja sada upravlja muzičkim opusom Bruna Marsa, Cardi B, ali i zaostavštinom Džordža Majkla i Dejvida Bouvija.

Svoja prava na muziku prodali su i Pol Sajmon, Bob Dilan i Brus Springstin.

Bonus video: