Teofilovići objavili album "Elementi"

Među 14 numera koliko ih ima na novom projektu, našle su se i pjesme “Kaleš bre Anđo”, “Đelem đelem”, “A što ti je mila kćeri”

904 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić

Braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović već dugi niz godina oduševljavaju publiku širom svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana.

“Jedinstveni” i “čudesni” epiteti su koji se nerijetko vežu uz njihovo prezime, najviše zbog nadahnutog dvoglasnog pjevanja koje svakog slušaoca vraća u neka prošla vremena.

Nakon šest godina diskografske pauze Teofilovići objavljuju “Element”, novi studijski album sa 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora, a pod etiketom Croatia Recordsa.

Na njemu su se našle između ostalih i numere “Kroz planine, barda i gore”, “Jano mori”, “A što ti je mila kćeri”, “Soko mi leti visoko”, “Kaleš bre Anđo” i “Đelem đelem” kojima su Teofilovići udahnuli novi život, predstavivši ih u dosad neviđenom ruhu.

Kako bi se pobrinuli da album bude intiman poput njihovih nastupa, čitav materijal snimljen je u sjajnom akustičnom ambijentu Krovne sale Regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža.

Iako nemaju formalno muzičko obrazovanje, Teofilovići su dugi niz godina pjevali u gradskom horu Čačka, gdje su izoštrili sluh, dikciju i pjevačku tehniku koju i danas nose sa sobom.

Tokom godina bilježe nastupe u Njemačkoj, Italiji, Austriji, SAD-u, Japanu, Rusiji i to u nekima od najeminentnijih koncertnih prostora.

Album “Element” logičan je nastavak bogate 30-godišnje karijere, a sadrži sve ono što Ratka i Radišu čini posebnima na muzičkoj sceni.

Bonus video: