Prva "Pjesma Amerike" od 21. marta do 9. maja

Takmičiće se predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet američkih teritorija i glavnog grada Vašingtona

972 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvo izdanje „Pjesme Amerike“, američke verzije Eurosonga, održaće se od 21. marta do 9. maja, a tokom sinoćnog Superboula objavljena je reklama kao i informacija da će voditelji takmičenja biti poznati reper Snup Dog i pjevačica Keli Klarkson.

Prvobitno je bilo planirano da „Pjesma Amerike“ počne nakon završetka Zimskih olimpijskih igara, 21. februara, ali je odlučeno da se start novog takmičenja pomjeri za mjesec dana, a finale je planirano za 9. maj, dan uoči prvog polufinala „Eurosonga“.

Koncept takmičenja se u određenoj mjeri razlikuje od „Pjesme Evrovizije“. Takmičiće se predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet američkih teritorija i glavnog grada Vašingtona.

Predstavnici će izvoditi nove, originalne pjesme i na taj način predstaviti saveznu državu ili teritoriju iz koje dolaze.

Takmičari će, da bi nastupili u polufinalima, morati da prođu kvalifikacione runde. Pjesme koje osvoje dovoljan broj glasova u polufinalima učestvovaće u velikom finalu u kojem će gledaoci i stručni žiri odabrati najboljeg predstavnika.

Tim koji će realizovati takmičenje predvodi Krister Bjorkman, dugogodišnji producent „Pjesme Evrovizije“ i švedskog takmičenja „Melodifestivalena“.

Prvi put je „Pjesma Amerike“ najavljena uoči „Evrosonga“ u Atini 2006. godine, kada je objavljeno da je američka televizija En-Bi-Si obezbijedila prava za američku verziju takmičenja, ali je sve ostalo samo na najavi.

Doskorašnji supervizor „Eurosonga“ Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pjesma Amerike" bude razvijalo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“.

U pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, među kojima je i Radio televizija Crne Gore, na „Eurosongu“, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije, pa na taj način od 2015. na ovom takmičenju predstavnike ima i Australija.

Bonus video: