Ljudima se dopada energija koju nosi pjesma “Drama”

LIFT je autorski pop-rok bend iz Beograda, a već su učestvovali na nekoliko festivala. Ovo im neće biti prvi put da se takmiče na srpskom izboru za predstavnika na Eurosongu, jer su i 2020. učestvovali sa kompozicijom “Samo mi kaži”. Svi članovi su muzički obrazovani, a iza sebe imaju album “Prvi sprat” u izdanju PGP-RTS

1487 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sergej Vučićević
Foto: Sergej Vučićević

”Ekspozicija, zaplet, kulminacija” tako su svoju numeru za predstojeći festival “Pesma za Evroviziju” opisali možda i najmlađi učesnici festivala, bend “LIFT”. Ovaj petočlani sastav koji čine Aleksa Vučković, Luka Lisjak, Strahinja Vuković, Dimitrije Borčanin i Miloš Kipić predstaviće se numerom “Drama” iza koje je autorski stao poznati producent Milan Stanković poznatiji kao SevdahBaby.

LIFT je autorski pop-rok bend iz Beograda, a već su učestvovali na nekoliko festivala. Ovo im neće biti prvi put da se takmiče na srpskom izboru za predstavnika na Eurosongu, jer su i 2020. učestvovali sa kompozicijom “Samo mi kaži”. Svi članovi su muzički obrazovani, a iza sebe imaju album “Prvi sprat” u izdanju PGP-RTS.

O razlozima zbog kojih su odlučili da svoju numeru “Drama” predstave na festivalu, gitarista benda Dimitrije Borčanin kaže:

”Cilj nam je da borimo da mi budemo ti koji će predstavljati Srbiju na Eurosongu. Iskustvo sa prethodnog takmičenja omogućilo nam je da znamo na šta se treba fokusirati i kako da budemo još bolji. Svakako je izbor za pjesmu Evrovizije odlična platforma za mladi bend da se prikažu široj publici”, smatra Borčanin.

Sve pjesme koje će se čuti na ovom festivalu već desetak dana su u etru, a Dimitrije ne krije da su zadovoljni prvim reakcijama publike na singl “Drama”.

”Ljudima se dopada pjesma, a najviše energija koju prenosi i to je baš ono što smo htjeli da uradimo sa ovim singlom. Vjerujemo da će uz energičan nastup pjesma osvojiti još veću publiku”, siguran je on.

Puštanje pjesama prije samog takmičenja stvara favorite, a o tome koliko mladim izvođačima poput benda LIFT to odgovara, Borčanin kaže:

”U jednu ruku, jači utisak bi ostavilo na publiku da prvi put čuju pjesmu uz nastup. Mi smo bend i nastup je veliki dio nas. Sa druge strane, imamo mogućnost da prije samog takmičenja promovišemo pjesmu i pozovemo ljude da nas podrže na takmičenju”.

O saradnji sa autorom “Drame” producentom Milanom imali su samo riječi hvale.

”Sa Milanom je saradnja odlična, dok radimo s njim osjećamo se kao da pripadamo istoj generaciji i zajednički su nam muzički ciljevi. On je stariji i iskusniji i znači nam da imamo nekoga kao što je on uz sebe. Definitivno možete očekivati dalju saradnju LIFT i SevdahBABY”, obećao je Borčanin.

Njihova muzika nosi poruku i jake rifove, no slušaju ih i stariji.

”Naša ciljna grupa jesu ljudi naših godina, ali i dalje muzika koju stvaramo se dopada i starijima i mislimo da je to dobar pokazatelj kvaliteta pjesama”, pohvalio se Borčanin, te otkrio zašto je bend baš dobio ime LIFT:

”LIFT je ime koje se lako pamti. Može se shvatiti na sprskom i na engleskom, a i na mnogim drugim jezicima. Simbolizuje naš uspon u muzičkom svijetu i želimo da ovaj lift ide samo uzbrdo”, ne krije očekivanja muzičar.

Za jedan od posljednjih spotova i to za numeru “Više nisam siguran” dobili su i podršku od glumca Nikole Koja koji je pristao da igra u istom. Iako imaju album i dosta singlova, za sada nije samo muzika u njihovom fokusu.

”Bavimo se i drugim poslovima, ali nam muzika definitivno nije hobi. Ciljamo visoko i želimo da nam muzika bude glavna obaveza u životu”, tvrdi Borčanin.

Nakon prvijenca objavili su dosta singlova, pa je vrijeme da razmišljaju o novom projektu.

”Dosta pjesama je u pripremi, neke su završene, neke radimo trenutno. Sada smo okupirani oko nastupa na ‘Pesmi za Evroviziju’, ali posle toga punom parom završavamo numere i nadamo se skorijem izlasku drugog albuma”, zaključuje Borčanin.

Vrijeme je da pošalje nešto novo na Eurosong

Na saradnju sa bendom “LIFT” ponosan je i autor pjesme “Drama” Sevdahbaby. O tome šta je “presudilo” da počne saradnju sa bendom LIFT, Stanković za Vijesti kaže:

”Na prvom mjestu mi se dopalo što tako mladi momci njeguju rokenrol zvuk, što je danas zaista rijetkost na pop sceni. A pomislio sam i da bi bilo baš kul da Srbija konačno pošalje nešto novo na Eurosong”, smatra Sevdahbaby koji već ima iskustvo kad je izbor za pjesmu Evrovizije u pitanju. O tome čime se vodio dok je pisao pjesmu za njih, da li njihovom energijom ili i time šta na festivalu prolazi, otkriva:

”Pa kao i uvijek, pjesma je miks mnogih faktora i kriterijuma. Njihova mladost je definitivno odredila generalni fon pjesme, ali smo dosta vodili računa i da štrikiramo neke bitne stvari za festival kakav je Eurosong - vokalne mogućnosti pjevača moraju doći do izražaja, pjesma mora zvučati trijumfalno i na kraju - mora imati nešto upamtljivo”.

Bonus video: