Humanitarni koncert u čast Dragoljuba Đuričića

"Čovjek sa najvećim osmjehom na domaćoj muzičkoj sceni, legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić, u martu prošle godine preminuo je od posljedica koronavirusa i ostavio nenadoknadivu prazninu", podsjećaju organizatori

5285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tibor Arva
Foto: Tibor Arva

Koncert humanitarnog karaktera, u čast crnogorskog bubnjara, Dragoljuba Đuričića biće održan 24. februara sa početkom u 19.30 sati, u pozorištu Atelje 212, mjestu gdje je muzičar jednom godišnje držao koncerte na kojima je učestvovala bubnjarska elita Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

"Čovjek sa najvećim osmjehom na domaćoj muzičkoj sceni, legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić, u martu prošle godine preminuo je od posljedica koronavirusa i ostavio nenadoknadivu prazninu", podsjećaju organizatori, izdavačka kuća Lampshade Media uz kompletnu podršku Ateljea 212.

Na koncertu će svirati Dragoljubovi bubnjari i beogradska reprezentacija bubnjara, Vlatko Stefanovski, Jan Stefanovski, YU grupa, Kerber, Nikola Čuturilo, Dejan Cukić i Spori ritam bend, Đurađ Đuričić, Duda Bezuha, Aleksandar Lokner, Džoni Dunkić i Peđa Milanović.

Program režira Milutin Petrović, a vodiće ga glumica Gorica Popović.

"Želja organizatora, kao i Dragoljubovih prijatelja koji su se okupili oko ovog koncerta, jeste da se nastavi tradicija bubnjarskih večeri koju je on uspostavio i da mu se ubuduće svake godine koncertom oda počast za velike zasluge i trag koji je ostavio u domaćoj muzici", stoji u saopštenju. Koncert je humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj.

Višedecenijska, bogata karijera Dragoljuba Đuričića svoj pravi početak imala je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Đuričić je tada postao član grupe Ribeli, u koju je uskoro došao i Dado Topić. Topićevim dolaskom, grupa je promijenila ime u Mama Co. Pored ostalog, krajem sedamdesetih pratili su Zdravka Čolića na spektakularnoj turneji "Putujući zemljotres". Poslije toga, Đuričić je postao član YU grupe. S njima je snimio album "Samo napred" (1979). Iz YU grupe otišao je u "Leb i sol". Tamo se zadržao do sredine osamdesetih. U postavi sa Dragoljubom, "Leb i sol" su snimili albume "Sledovanje" (1981), "Akustična trauma" (1982), "Kalabalak" (1983) i "Tangenta" (1984). Dragoljub je potom prešao u grupu "Kerber". Svirao je na njihovim albumima "Seobe" (1986), "Ljudi i bogovi" (1988), "121288 Uživo" (1989) i "Peta strana sveta" (1990). Početkom devedesetih nakratko se vratio u "Leb i sol" i s njima snimio još jedan album. Djelimično je bio snimljen u čuvenom njujorškom klubu CBGB i jednostavno je nazvan "Live In New York". Dragoljub Đuričić je započeo je solo karijeru krajem devedesetih. Držao je uspješne koncerte i u malim salama (Atelje 212) i u velikim dvoranama (Sava Centar). Godine 1997, snimio je album "Two Drums & Percussion" (uživo u Ateljeu 212, sa bubnjarem Lavom Bratušom i perkusionistom Urošem Šećerovim). Četiri godine kasnije, sa svojom grupom "The Drums Company", snimio je album "Ritam slobode". U svoj mnogočlani sastav "Balkanska lavina" uključivao je mlade muzičare. Krajem devedesetih je obnovio i saradnju sa Zdravkom Čolićem. U međuvremenu, svirao je sa Đorđem Balaševićem, Nikolom Čuturilom, Dejanom Cukićem i nizom drugih muzičara. Ukupno je potpisan na nekoliko desetina albuma, a svirao je na nekoliko hiljada koncerata. U drugoj polovini osamdesetih nastupao je sa Rambom Amadeusom. Jedini instrumenti na tim nastupima bili su bubnjevi i glas. Tih godina, Dragoljub je sa bubnjarem Ivanom Feceom Firčijem odsvirao i koncert za bubnjeve i udaraljke, uglavnom ispunjen pesmama Bitlsa. Dragoljub Đuričić je i autor muzike za desetak pozorišnih predstava, a kao čovjek širokih umjetničkih interesovanja oprobao se i u slikarstvu. Posjetioci koncerta zakazanog za 24. februar moći će u holu Ateljea 212 da vide neke od njegovih slika.

Bonus video: