Akiju Porin za životno djelo

Kako su objasnili iz hrvatskog muzičkog saveza Unison, postoji zlatno pravilo kod uručivanja Porina "post mortem", a poznato je da ga može dobiti isključivo onaj ko ga je svojom velikom karijerom zaista zaslužio te onaj ko ga dotad nije dobio jer je bio previše uspješan, aktivan ili mlad

2591 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prva od ovogodišnjih nagrada Porin, ona za životno djelo, biće dodijeljna posthumno - legendarnom frontmenu grupe Parni Valjak Akiju Rahimovskom.

"Spletom nesrećnih okolnosti, prvi ovogodišnji Porin za životno djelo dodjeljuje se postuhumno, prekasno i još uvijek pod utiskom i u tuzi - Akiju Rahimovskom", stoji na zvaničnoj stranici Porina.

Kako su objasnili iz hrvatskog muzičkog saveza Unison, postoji zlatno pravilo kod uručivanja Porina "post mortem", a poznato je da ga može dobiti isključivo onaj ko ga je svojom velikom karijerom zaista zaslužio te onaj ko ga dotad nije dobio jer je bio previše uspješan, aktivan ili mlad.

Kako je ovo priznanje pripalo Akiju, objasnili su u svom saopštenju.

"Još nije bio njegov red da se popne na pozornicu Porina i da mu se lično uruči odavno zaslužena života nagrada".

Aki je bio neko ko je krenuo od nule, a zatim se upisao u istoriju hrvatske rock scene. Rođen je 1955. u Nišu, a vrlo brzo zatim se preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio profesor muzičkog, Aki je već kao sedmogodišnjak krenuo u muzičku školu na časove klavira i pjevanja.

Bio je član nekoliko muzičkih sastava, no za njegov životni uspjeh zaslužan je trenutak kada je zajedno sa Huseinom Hasanefendićem Husom, kojeg je upoznao 1975. godine, i Juricom Pađenom osnovao Parni valjak.

Grupa važi za jedan od najvećih sastava na prostorima bivše Jugoslavije, a do danas su objavili preko 15 albuma i održali na hiljade koncerata širom svijeta.

Podsjećamo, 29. po redu ceremonija dodjele nagrada Porin ove godine će se održati u Osijeku, a sa najviše nominacija našao se Damir Urban, zatim Gibonni, Matija Cvek, 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak.

Bonus video: