Tom Jork radio muziku za “Peaky Blinders”

Pored muzike koju su komponovali članovi grupe Radioheada, u novim epizodama publika će, prema riječima Burna, moći da čuje i pjesme Pati Smit, Joy Divisiona i Šinejd O’Konor

2269 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Režiser popularne serije “Peaky Blinders” Entoni Burn, otkrio je da je su članovi grupe Radiohead, Tom Jork i Džoni Grinvud radili na novoj i originalnoj muzici za šestu, odnosno posljednju sezonu.

Pored Nika Kejva i njegovog sastava The Bad Seeds koji su snimili naslovnu numeru za seriju, pod nazivom “Red Right Hand”, ekipa “Peaky Blindersa” je do sada koristila i muziku grupa Arctic Monkeys, Royal Blood, IDLES, Savages and Foals, ali i Dejvida Bouvija, Igija Popa, Pi Džej Harvi, Laure Marling i Ane Kalvi koja je kreirala muziku posebno za prošlu, petu sezonu.

Ranije se muzika grupe Radiohead mogla čuti u nekim ključnim scenama, a sada je otkriveno da su Jork i Grinvud napisali novu muziku za predstojeće epizode.

”Tom Jork i Džoni Grinvud dali su svoj doprinos sa originalnim stvarima. Presrećan sam zbog toga. Muzika je uvijek bila bitna u svijetu filma, kroz cijelu istoriju, i zaista se nadam da će dodatno donijeti dramatiku seriji. Mnogo više koristimo tih stvari u ovoj sezoni. Nove epizode su mnogo teže, pa muzika vodi stvari u drugom pravcu”, ispričao je tim povodom Burn za NME magazin.

U intervjuu za isti magazin 2019. godine, glavni glumac Kilijan Marfi koji tumači Tomija Šelbija, a koji je uz režisera takođe birao muziku koja će se naći u seriji, otkrio je kako je tekao odabir numera.

”Jednostavno znaš koja pjesma je za ‘Peaky Blinderse’. To su umjetnici koji su autsajderi. Oni su se oduprli tiraniji mejnstrima, da tako kažem”, ispričao je on.

Pored muzike koju su komponovali članovi grupe Radioheada, u novim epizodama publika će, prema riječima Burna, moći da čuje i pjesme Pati Smit, Joy Divisiona i Šinejd O’Konor.

”Šinejd O’konor je za mene bila velika stvar, jer je ona nevjerovatno talentovana. Čini se kao da ona trenutno nije aktuelna, a ima tako puno stvari koje su prava umjetnos. Ona je bila veoma ‘Peaky Blinders’, ali iz nekog razloga nam je do sada promicala. Ako imate Stivena Najta (autora serije) koji gleda epizode i plače, onda znate da ste uradili pravi posao”, zaključio je režiser.

”Tu je takođe i Pati Smit, koja do sada nije radila na seriji, a trebalo je. Bilo je tako prirodno imati je u timu”, dodao je on.

Na muzici koja će pokriti nove epizode šeste sezone, ponovo je radila i Ana Kalvi, koja je ovoga puta udružila snage sa producentom iz grupe The Bad Seeds, Nikom Lonijem.

Prva epizoda šeste i posljednje sezone serije “Peaky Blinders” koja prati Tomija Šelbija i njegovu porodicu, biće emitovana u nedjelju na BBC kanalu.

Bonus video: