Imamo materijala za cijeli album

Željeli su da publiku uključe u snimanje spota za “Hej kafano”, pa su tako na društvenim mrežama objavili konkurs, a ljubitelji njihove muzike do prošlog vikenda mogli su da šalju svoje snimke iz kafane

1994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jk Design
Foto: Jk Design

Jedan od najpopularnijih bendova sa prostora Balkana S.A.R.S. uskoro će predstaviti fanovima novu pjesmu. Željeli su da publiku uključe u snimanje spota za “Hej kafano”, pa su tako na društvenim mrežama objavili konkurs, a ljubitelji njihove muzike do prošlog vikenda mogli su da šalju svoje snimke iz kafane.

”Postavili smo prije dvadesetak dana objavu na društvenim mrežama gdje tražimo da šalju snimke i samo za prva dva dana stiglo je preko 100 mejlova. Sad je ostao teži dio - da pregledamo kompletan materijal koji nam je stigao i odaberemo klipove koji će se naći u spotu. Mislim da će krajnji proizvod biti ludilo”, najavljuje u razgovoru za Vijesti Žarko Kovačević, frontmen benda S.A.R.S.

Posebnih propozicija za slanje videa nije bilo.

”I u prvom postu sam napisao da su idealni snimci u kojima akteri nazdravljaju ili gdje se vidi da se sjajno provode u kafani, ali da su vodoravno snimani. Sloboda izbora je bila autora šta će da snime, ali vidjećemo šta ćemo odabrati. U suštini biće birani oni snimci koji imaju što manje glume, a što više prave atmosfere iz kafane”, ističe Kovačević, te otkriva kako bi izgledali snimci članova grupe S.A.R.S. iz kafane:

”Auuuu, mi imamo kolekciju nečega što se neće naći u ovom spotu, ali ćemo sa naše strane snimiti kadrove u kafani koja nam je u blizini studija. Tu je ekipa koju znamo, i u pitanju je mjesto gdje smo posljednje vrijeme provodili dosta vremena, zato smo odlučili da to bude lokacija za video. Ideja je da i kod nas ne bude glume već da sve bude spontano i da se zabilježi atmosfera, kao što smo to nekad radili i za spotove ‘Mir i ljubav’ i ‘Debeli lad’, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati”.

Snimke koje će se naći u spotu za “Hej kafano” biraće svi članovi benda S.A.R.S.

”Ideje smo da se okupimo svi iz benda i napravio jedan pregled svih klipova i vidimo šta je dobro šta nije, proberemo i zajedno odlučimo o tome. Kako će na kraju biti i da li će se montažeru svideti te naše ideje i kako će ih on uklopiti, to je već druga priča. Zapravo, u suštini cilj je da cio bend donese odluku o svemu tome”, obećava Kovačević.

Bend sa kojim S.A.R.S. često sarađuje je Dubioza kolektiv, a i oni su objavili numeru posvećenu kafani.

Za razliku od verzije grupe S.A.R.S, Dubiozina nosi naziv “Kafana na Balkanu”, a članovi bosanskohercegovačke muzičke atrakcije istakli su da im je tokom aktuelne pandemije upravo kafana najviše nedostajala, pa su zato odlučili da snime ovu numeru.

O tome šta je S.A.R.S. inspirisalo da nastane “Hej kafano”, Žarko objašnjava:

”Pjesma je nastala tako što je drugar Miša došao sa tom idejom i napravljena je prije nego što će krenuti ova cijela priča oko korone. Nakon svih zatvaranja, distance i svega što smo morali poštovati tokom pandemije, mislim da je pjesma samo više dobila na aktuelnosti. I mi volimo da provodimo vrijeme u kafani, nema kompleksnijeg objašnjenja od toga”, ispričao je Kovačević, te iskreno progovorio i o tome šta je njima najviše nedostajalo tokom korone:

”Mislim da je svima najviše nedostajalo druženje. E sad, ako neko ne voli da se druži u kafani, to je stvar izbora. Ali, kafana je mjesto gdje su uvijek dobri provodi, dobra druženja, gdje se razmjenjuje dobra energija, gdje smo provodili vrijeme kad je to dozvoljeno. Mislim da nam je tokom pandemije nedostajala i ta opuštenost, a i da više ne brinemo oko zaražavanja, mjera predostrožnosti i svega. Jedva čekam da se sve vrati u normalu i mislim da je taj period ispred nas i da će doći brzo”, siguran je on.

Iako postoje pjesme sa nazivom “Hej kafano”, članovi benda S.A.R.S. odlučili su da i njihov novi singl nosi takvo ime.

”Provlači se jedna mantra to jest fraza ‘hej kafano’ kroz čitavu pjesmu i zato smo odabrali da se zove tako”, ispričao je sagovornik Vijesti te otkrio da njihov novi singl vuče na rege.

Ova numera ujedno će biti i najava novog albuma benda S.A.R.S.

”Demo verzija pjesme ‘Hej kafano’ bila je gotova još u januaru 2020. godine. Predugo je vremena prošlo od kako je nastala ta i ostale pjesme koje pripremamo i mislim da je vrijeme da lagano krenemo da završavamo album. Najavljivali smo na koncertima da će pjesma izaći i ranije, ali nijesmo mogli da je završimo u roku koji smo planirali, a konačno su se tek sad stvari posložile kako treba”, iskren je on te dodaje da nije “Hej kafano” jedina pjesma koja je urađena prije pandemije.

”Imamo materijala da završimo cijeli album i zapravo ‘Hej kafano’ jeste drugi singl koji najavljuje predstojeći album. Prvi singl je bila numera ‘Gluva’. Ostale pjesme ćemo se potruditi da završimo što prije”, obećava Kovačević, i priznaje da im korona nije išla na ruku, poput izvođača koji su pauzu od nastupa koristili da snime nove pjesme.

”Nije bilo prilike da se nalazimo u studiju. A onda se desilo, da napokon kad smo se okupili, svi smo se zarazili, pa nam je trebalo vremena dok prebolujemo koronu i oporavimo se. Nakon takvog iskustva bili smo prilično rezervisani oko viđanja, a sad kada već korona slabi i sve verzije nijesu toliko opasne imamo više vremena da se posvetimo zajedničkom radu i završavanju svih tih pjesama”, zaključuje Kovačević.

Bonus video: