Sudar svjetova Vatre i Boža Vreća

Ivan Dečak najavljuje novi singl “Rum na usnama” koji će biti predstavljen danas na radio i TV stanicama, a od sjutra i na Youtube servisu

2806 pregleda 133 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Mare Milin
Foto: Mare Milin

Bosanskohercegovački princ sevdaha Božo Vrećo tokom svoje karijere ostvario je brojne saradnje, a pjesma “Rum na usnama” donijeće još jednu. Rokeri iz Virovitice, bend “Vatra” do sada su se držali isključivo žešćeg zvuka, no upravo pomenuta numera pomjeriće njihove granice.

Ovu numeru prezentovaće danas na radio i TV stanicama, dok će od sjutra biti dostupna i na Youtube servisu.

Ideju za nesvakidašnju kombinaciju koja će biti prezentovana danas dobio je Ivan Dečak frontmen “Vatre” krajem prošle godine dok je zbog korone bio u samoizolaciji. Tada je radio na novim pjesmama, a jedan momenat mu je djelovao poput sevdalinke, pa je odlučio da saradnju ponudi Vreću.

”Niti jedan od dueta koje sam napisao i otpjevao nisam radio planski, već bi pjesma u vremenu komponovanja ili po samom završetku istog zapravo sama zatražila ‘začin’ u vidu određenog izvođača. Tako je pjesma ‘Tremolo’ zatražila Damira Urbana, ‘Nama se nikud ne žuri’ Massima Savića, ‘Anđeo s greškom’ Mileta Kekina, a naš najnoviji singl ‘Rum na usnama’ Boža Vreća. Presrećan sam i zahvalan zbog činjenice da su se i svi oni prepoznali u pjesmi, te potom i odazvali da učestvuju u tim ‘ekspedicijama’”, ispričao je Dečak u razgovoru za “Vijesti”.

Novi singl teško je opisati, te Dečak preporučuje da je publika presluša i sama ocijeni.

”Pjesma je nastala sudarom dva svijeta, ne bih je ograničavao bilo kakvim granicama niti zatvarao u bilo koje ladice. ‘Rum na usnama’ je, kao i muzički opus Vatre, nesvrstana pjesma”, siguran je Dečak.

Numera je dobila i svoj video, a snimanje je pratila sjajna atmosfera.

”Reditelj spota Filip Gržinčić jedan je od najtalentovanijih hrvatskih reditelja novije generacije. Ovo je naša četvrta kolaboracija, do sada je on bio zadužen za spotove za naše pjesme ‘Carstvo sunca’, ‘Vidi kako se smiješ’, te ‘Nova godina nije se dogodila’. Ovo je snimanje bilo jedno od najkompleksnijih, te fizički najzahtjevnijih, pošto smo dobar dio spota snimali u vodi”, prisjetio se detalja sa snimanja Dečak.

”Glavna uloga uz Boža i moju malenkost pripala je Mireli Kardašević, višestrukoj svjetskoj prvakinji u zaronu na dah. Mirela je posao odradila bez problema, a Božo i ja smo se nakon pet sati snimanja u bazenu dubokom pet metara zamalo zajednički utopili”, otkriva Dečak koji je siguran da će ovo biti jedan od najboljih videa grupe “Vatra” iako su ih do sada u karijeri snimili četrdesetak.

Duet sa Vrećom nije jedini koji je Vatra pripremila. Naime, najavili su i jedan sa crnogorskim bendom Neon, koji su ipak više u stilu benda iz Virovitice. Dečak otkriva kako je došlo do saradnje sa bendom Neon:

”Momci su me kontaktirali i poslali mi pjesmu, a sve nakon toga dogovorili smo vrlo brzo, samo se onda čekalo dosta dok ja nisam konačno uhvatio termine za snimanje vokala”, ispričao je Dečak, te dodao:

”Inače, Marka Vukčevića i Iliju Pejovića upoznao sam prije nekoliko godina u Podgorici, a gdje drugdje nego na koncertima i moram priznati da smo kliknuli istog trena. Prepoznao sam u njima onaj iskreni žar za muzikom, za pjesmom, a s takvim se ljudima lako pobratimim. Tako da sam sa zadovoljstvom pjevao na novom singlu grupe ‘Neon’”, iskren je Dečak.

Ipak, svi ovi dueti ne znače da će bend sagovornika “Vijesti” objaviti album sa svim kolaboracijama.

”Moram priznati da nijesam razmišljao u tom smjeru. Meni se dueti dešavaju slučajno, nikada planski. Kao što sam rekao, pjesma sama zatraži određenog izvođača. Do sada smo, u 23 godine postajanja ‘Vatre’, na naših deset studijskih albuma ugostili svega četiri, pet izvođača”, objasnio je on.

No upravo su saradnje muzičara u vidu dueta bile najzanimljivije publici. Na pitanje kako i sam gleda na vokalne saradnje, s obzirom da su i ona sa Masimom, ali i sa Urbanom od prije nekoliko godina dobro prošle, odgovara:

”Ako se u pjesmi prepoznaju, pa onda i apsolutno daju obje strane koje u njoj učestvuju, uz uslov da je pjesma stvarno dobra, onda to i publika nagradi. U suprotnom, pjesma izdrži mjesec dva i padne u zaborav”, zaključuje Dečak.

Bonus video: