Tri decenije kultne antiratne himne

Bend Rimtutituki, podsetili su na FB stranici Zadužbine, osnovali su članovi tada najuticajnijih rokenrol bendova - Partibrejkersa, Električnog Orgazma i EKV

2780 pregleda 41 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Na zvaničnoj Facebook stranici Zadužbine Milana Mladenovića, koja je osnovana sa ciljem da se autorska i lična zaostavština nekadašnjeg frontmena benda EKV Milana Mladenovića sačuva kao cjelina i da se namijeni za kulturne i humanitarne svrhe, emotivnom objavom u čast benda Rimtutituki administratori su na prigodan način obilježili 30 godina kultne antiratne himne “Slušaj ‘vamo”, koju je bend predstavio 2. marta 1992. godine.

Bend Rimtutituki, podsetili su na FB stranici Zadužbine, osnovali su članovi tada najuticajnijih rokenrol bendova - Partibrejkersa, Električnog Orgazma i EKV: Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Nebojša Antonijević, Ljubomir Jovanović Jovec, Borko Petrović.

Pjesma “Slušaj ‘vamo” od prve do posljednje riječi postala je simbol borbe protiv rata, a naročito je upečatljiva poruka - “Ispod šlema mozga nema”.

Nekoliko dana kasnije, 8. marta 1992, bez dozvole za javni nastup, članovi tri kultna benda - EKV, Električni Orgazam i Partibrejkers kružili su u otvorenom kamionu beogradskim ulicama, dijelili singl, izvodili pjesmu “Slušaj ‘vamo” i njenim refrenom “Mir, brate, mir” podigli glas protiv rata, navodi se u opisu numere na zvaničnom YouTube kanalu Zadužbine Milana Mladenovića.

“Podigli su glas protiv mobilizacije i rata. Bio je to njihov način da se suprotstave mržnji i i ratnohuškačkom ludilu koje je zavladalo tadašnjom Jugoslavijom. Bend su nazvali Rimtutituki, a ‘Slušaj ‘vamo’ je do danas ostala možda i najdirljivija i najiskrenija antiratna himna na našim prostorima”, navodi se u opisu fotografije benda Rimtutituki, čiji je autor Vladimir Perić Talent.

Bonus video: