Sudar muzičkih svjetova porodice Milovanović

I dok je pripadnik starije generacije Milovanovića vjeran tvrđem zvuku, Aleksa je odlučio da svoju karijeru gradi prateći trendove, te je njegova numera najprije namijenjena mlađoj publici

4136 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ne dešava se rijetko da muzika bude fokus nekoliko generacija jedne porodice, ali da otac i sin objave po pjesmu u nekoliko dana, to baš nije uobičajeno. Najprije je nasljednik Aleksa Milovanović objavio numeru “Panika” pod umjetničkim imenom Lex, a samo nekoliko dana kasnije i otac Đorđe je “odgovorio” pjesmom “Novo doba”.

I dok je pripadnik starije generacije Milovanovića vjeran tvrđem zvuku, Aleksa je odlučio da svoju karijeru gradi prateći trendove, te je njegova numera najprije namijenjena mlađoj publici.

”Trudim se da to što radim bude zanimljivo mom društvu i uopšte mojoj generaciji. Mislim da muzika kakvu moj tata radi nije za naše generacije, ostala je davno u prošlosti, ali poštujem svaku vrstu muzike i uživam u njoj”, kaže Aleksa koji priznaje da privatno sluša ne samo ono što Đorđe radi, već uglavnom rok bendove uz koje je porasla i tatina generacija.

”Omiljeni bendovi su mi Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, AC/DC, ZZ Top.... Jedno je to što privatno slušam, a što se tiče autorske muzike tu ću gledati da se približim svojoj generaciji i praviću komercijalne pjesme”, obećava Milovanović mlađi te otkriva da je reakcijama na singl “Panika” zadovoljan.

”Moje društvo je odlično to prihvatilo. Prošla je pjesma super, za sad imam preko dvije hiljade pregleda i mislim da će ta brojka više da raste. Više od tate”, našalio se Aleksa.

Komercijalniju muziku odabrao je jer je prošao konkurs IDJ takmičenja, a Aleksu ćemo uskoro gledati i kao jednog od učesnika tog šoua, koji će po završetku iznjedriti novih 12 zvijezda.

”Htio sam ja da se bavim ovom muzikom i bez pomenutog konkursa. Još kao mali počeo sam da sviram sa tatom perkusije, završio sam nižu Muzičku školu i svirao gitaru. Ovaj žanr sam odabrao jer jednostavno to je nešto što je popularno sad i mislim da će to mnogo bolje da prođe za razliku od roka, i ostalih žanrova”, siguran je Aleksa koji objašnjava o kakvom je takmičenju riječ:

”Oni su odlučili pomognu mladim izvođačima da se kroz ovaj šou pokažu u najboljem izdanju. Nije nužno imati autorske pjesme, ali sam ih ja odabrao baš iz razloga što će to biti jedan veliki plus i najbolja promocija onoga što radim”, smatra Aleksa kojem je “Panika” treći singl, a prethodili su mu “Stil” i “Novi nivo”.

”Drugačijeg su žanra od najnovije pjesme, one su rađene u trep žanru, dok je posljednja u dens haus fazonu”, kaže Aleksa koji nema pretjerana očekivanja od ovog talent šoua:

”Cilj mi je da izađem pred žiri i dam sve od sebe da se pokažem u najboljem izdanju, a oni će da procijene jesam li za to ili nijesam”, iskren je Aleksa.

Za razliku od Milovanovića mlađeg, njegov otac je numeru “Novo doba” autorski drugačije osmislio. Naime, iako je u pitanju ljubavna pjesma, u strofama Đorđe se osvrnuo i na vrijeme u kojem danas živimo.

”Želio sam da poručim da je, pored svega lošeg što nam se dešava, najbitnija ljubav u svemu. Jedino ljubav može da nas izvuče iz svega. Ona je vječna, mislim na ljubav u izvornom obliku, a ne prema kome ili čemu. Ona nema rok trajanja”, siguran je Đorđe.

Starijem Milovanoviću je muzika ljubav, a ne glavna profesija, pa je i to jedan od razloga što singlove ne izbacuje često.

”Nije problem u meni. Od autorske muzike ne može da se živi i svi ti ljudi sa kojima sarađujem uglavnom imaju dodatne poslove, porodice, tako da je potrebno da se svi uskladimo sa vremenom da bismo mogli da radimo na pjesmama. Kako ne živim od toga, nijesam uslovljen da moram objaviti pjesmu po pjesmu, već ih publici predstavljam onda kad sam zadovoljan konačnim verzijom”, ističe Đorđe te priča o tome koliko je teško naći prave saradnike.

”Nema nas puno, tu su Ivan Ivanović, Lazar Nenezić, Akademia, Tina Džankić i Stefan Pantović. Sa njima sam se ono što se kaže ‘našao’ i sarađujem već duže vrijeme. Muzika je nešto što se osjeti, nema tu sad nekog pravila. Iako su pjesme moje autorsko djelo, volio sam da me posavjetuju i prihvatio dosta promjena”, iskren je Đorđe koji se osvrnuo i na muziku koju danas klinci slušaju među kojima je i njegov sin Aleksa:

”Biću iskren - ja to ništa ne razumijem. Biću podrška što se tiče njegovog muzičkog puta, ma koji žanr da izabere, ali kao što je i on sam pomenuo, završio je muzičku, radi i dalje sa mnom i ono što je bitno je da ne smije da zaboravi korijene i osnove muzike. Ne vidim neku pretjeranu budućnost u tome što oni rade. Rokenrol traje 70 godina, a ovi žanrovi koje oni rade ne traje ni dvije, tri godine, konstantno se nešto mijenja. Hitovi traju po mjesec dva. Fabrikovanje tih pjesama nije mi jasno”, iskren je Đorđe.

Iako sarađuju na svirkama, na pitanje može li se desiti sudar generacija i žanrova kroz autorsku muziku, odgovara:

”Mi smo mislili da napravimo nešto na foru onoga što su radili Aerosmiht i RUN DMC. Samo opet čekamo momenat da se nađemo sa svima”, obećava Milovanović.

George&friends će biti sinonim za autorsku muziku

Iako je muzikom počeo da se bavi kao vođa benda George&friends i pod tim imenom objavio prvi singl, već neko vrijeme Đorđe na svirkama nastupa kao Aleks trio.

”Aleks trio je bend koji tezgari, a George&friends će biti sinonim za autorsku muziku. Prije dvije godine sam već uradio jednu pjesmu, ali zbog aktuelne pandemije sam usporio rad na autorskoj muzici. Za taj prvi singl ‘Dr. love’ u planu je bio spot, ali je bilo i tu nekih drugih momenata koji su uticali na to da on ne bude završen do danas. Ovaj spot mi je bio bitan jer nisam želio da bude običan. A prva pjesma kad bude gotov video za nju i ona će se naći na Youtube servisu”, obećava Đorđe.

Tokom pandemije Đorđe je napisao nekoliko pjesama koje planira da prezentuje publici.

”Dvije su već završene, a tri se rade”, otkriva Đorđe.

Bonus video: