Hype festival više nije san, već realnost

Direktor muzičke manifestacije, Damir Kokeza za Vijesti priča kako je nastala ideja za višednevnu manifestaciju, te na koje prepreke su nailazili prilikom organizacije

2941 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Damir Kokeza, Foto: privatna arhiva
Damir Kokeza, Foto: privatna arhiva

Novi muzički festival, pod nazivom Hype, održaće se od 19. do 21. avgusta u Herceg Novom, u parku Titove vile na kraju Igala, a glavne zvijezde kako su najavili iz organizacije, biće Brkovi, Hladno pivo, dr Nele Karajlić, TBF, Who See, Bajaga i instruktori, Silente, Damir Urban i Zlatan Stipišić Gibonni.

Damir Kokeza, direktor festivala, u razgovoru za “Vijesti”, otkrio je na koje su poteškoće naišli on i ekipa iz organizacije prilikom pokretanja novog muzičkog festivala, kakve dugoročne planove imaju kada je u pitanju Hype, ali i kako je došlo do ideje da se organizuje upravo u Herceg Novom.

”Ideja je nastala sada već daleke 2019. godine, kada sam zajedno sa svojim kumom odlučio da moramo nešto veliko da napravimo u Herceg Novom. Naš rodni grad smo iz karijernih razloga napustili odavno, ali mu se uvijek rado vraćamo, pa je logičan slijed događaja bio da ovakav jedan događaj poklonimo svome gradu”, prisjetio se on.

”Na našu sreću, naišli smo na razumijevanje i podršku od strane Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novog, pa je naša ideja brzo zaživjela i pretvorila se u jedan ozbiljan projekat. Dodatnu vrijednost projektu donosi i saradnja sa OK festom koji se održava na Tjentištu već osam godina i koji su nam partneri u ovom projektu. Uz njihovo iskustvo i podršku grada, Hype festival više nije san, već realnost”, zaključuje Kokeza.

”Izbor lokacije je bio najmanji problem - odabrali smo jedno od najljepših mjesta na Jadranu, park Titove vile koji se nalazi na samoj obali mora. Spoj sunca, morske pjene i dobre muzike, garant su savršenog provoda ovog ljeta”, poručuje sagovornik “Vijesti”.

Hype festival
foto: Hype festival

Kako kaže, spisak objavljenih glavnih izvođača prvog izdanja je konačan, ali će festival trajati tri dana, pa će imati i dodatni program.

”Pored toga, planiramo još mnogo drugih sadržaja, koji će festivalske dane pretvoriti u jednu sveukupnu feštu koja će tih dana obuzeti Herceg Novi. Ono što za sada mogu da potvrdim su dnevne žurke na plaži, na kojima će nastupiti neki od najpoznatijih regionalnih DJ-eva”, nagovijestio je on.

”Dodatno, vodimo računa i o domaćim snagama, pa će u program festivala biti uključeni lokalni bendovi i DJ-evi, koji će dobiti mogućnost da se predstave široj publici, a već sada mogu da potvrdim i da će zabava tokom avgustovskog vikenda biti cjelodnevna i na više lokacija u gradu”, ističe Kokeza i dodaje da će sve informacije publici biti dostupne na društvenim mrežama.

Prvo izdanje Hype festivala trebalo je da se održi još prije dvije godine, ali je njegov start pomjeran dva puta zbog pandemije korona virusa.

”Hype festival je osmišljen 2019. godine, sa idejom da prvi put bude organizovan 2020. godine u junu. Sa takvim planom se i krenulo, čak je i započeta marketinška kampanja sa najavom festivala u martu 2020. godine, jedan dan prije početka pandemije i prvog lokdauna”, naglasio je direktor tog festivala, dodajući da se slično dogodilo i prošle godine.

”Spisak izvođača je u velikoj mjeri isti kao za 2020. godinu, uz manje izmjene. Zbog zgusnutih rasporeda svih izvođača nije bilo izvodljivo da sve isto ponovimo, ali smo se zato potrudili da nivo kvaliteta ostane isti i da na ovogodišnjem festivalu imamo neke od najpopularniji regionalnih izvođača. Sa bendovima koji nisu mogli da se uklope u raspored za ovu godinu imamo preliminaran dogovor da nastupe na prvom narednom Hype festivalu”, obećava on.

Lajnap za festival dijelom je bio osmišljen još prije dvije godine, ali su zbog pomjeranja održavanja festivala organizatori bili prinuđeni da ga izmijene, ali su ipak vodili računa da glavni izvođači budu aktuelni i atraktivni.

”Kada smo kretali u projekat Hype festivala, jedini uslov koji smo sami sebi postavili je da ćemo projekat raditi, samo i ako on zadovolji naše visoke standarde i ako bude visoko kvalitetan događaj. Vjerujem da smo u tome uspjeli i da će publika biti zadovoljna programom koji smo pripremili”, kaže direktor festivala.

Trenutno izgleda kao da je pandemija korona virusa na izmaku, ali su u organizaciji spremni i ako do toga ne dođe.

”Situaciju sa pandemijom pomno pratimo i ne želimo bilo šta da prepuštamo slučaju. Isto je bilo i prethodne godine, kada smo procijenili da je bolje da se festival ne održi, te da sačekamo bolja vremena. Iz ove perspektive reklo bi se da su ta bolja vremena došla, da je situacija značajno bolja i da je pandemija na samom kraju, te da će do avgusta biti sve po starom i da ćemo kao nekada moći da uživamo na festivalskim koncertima”, kaže on.

”Krizne planove svakako imamo, u saradnji sa stručnim licima, koji o čitavoj situaciji znaju dosta više od nas organizatora. Ipak, nadamo se da nećemo biti pod moranjem da ih aktiviramo. Što se tiče kupovine karata za festival, posjetioci su potpuno bezbjedni. Ukoliko dođe do bilo kakvih izmjena ili odlaganja festivala, svoj novac će odmah dobiti nazad”, poručuje Kokeza, koji je siguran da “do toga neće doći i da ćemo se zajedno provoditi na Hype festivalu ovog ljeta”.

Kada su u pitanju planovi na duže staze Kokeza je siguran da će ovo biti samo prvo od mnogih izdanja festivala.

”Festival smo od starta postavljali kao događaj na duže staze i kao nešto što treba da postane tradicionalna ponuda Herceg Novog tokom ljetnje sezone. Dokaz tome je da već sada, prije održavanja prvog Hype festivala, već radimo na određenim pripremama za narednu godinu. Sigurni smo da će kvalitetan program koji smo kreirali za ovu godinu privući veliki broj ljudi i da budućnost Hype festivala ni na koji način nije upitna”, smatra on.

Na pitanje koga bi voljeli da dovedu u Crnu Goru, odnosno na Hype festival u narednim godinama, Kokeza kaže:

”Mnogo je imena, ali ne bih puno toga da otkrivam u ovom trenutku. Ono što je sigurno je da će Hype festival u narednim izdanjima izaći iz okvira regiona i u Herceg Novi dovesti i neke internacionalne zvijezde”.

On je siguran i da će se, kako se festival bude razvijao, širiti i broj muzičkih žanrova koji će biti u programu manifestacije.

”Naši planovi su da Herceg Novi postane važan centar na festivalskoj mapi svijeta. Ovo je samo početak, tek će se čuti za Hype festival”, siguran je direktor festivala koji pojašnjava da je marketinška kampanja započeta pola godine prije festivala, ali da je kampanja “tek počela”.

”I još puno toga vas očekuje do 19. avgusta i početka festivala. Kao i kod drugih stvari vezanih za festival, trudimo se da budemo drugačiji, inovativni i revolucionarni. Nikako ne želimo da budemo samo još jedan festival u nizu. Zbog toga i ovako duga i sadržajna kampanja u cijelom regionu. Reakcije publike su za sada izvanredne, što samo potvrđuje da smo na dobrom putu”, smatra direktor festivala.

Karte za festival su već u prodaji, putem Gigstix sajta i njihove prodajne mreže, a paket ulaznica za sva tri dana košta 40, dok je jednodnevna karta 15 eura.

Festival organizuju zbog ljubavi prema Herceg Novom

U razgovoru za “Vijesti” Damir Kokeza otkriva i koliko je zahtjevno organizovati festival u Crnoj Gori, te koje su prepreke na koje su nailazili prilikom realizacije.

”Jako teško iz više razloga. Prioritetno, u ovim vremenima čitava situacija oko pandemije značajno otežava i usporava realizaciju ovako velikog projekta. Osim toga, Crna Gora kao tržište je jako malo u očima većih brendova, pa je jako teško pronaći komercijalne sponzore, koji su spremni da podrže ovako zahtjevan projekat”, priznaje on.

”Da nije ljubavi prema Herceg Novom i želje da se nešto veliko napravi u našem gradu, uz podršku lokalne samouprave, teško da bi se odlučili na ovako rizičan projekat, u ova vremena”, dodao je on.

Bonus video: