Američki Eurosong trajaće osam sedmica

Publika će online moći da prati sve večeri, čiji će domaćini biti pjevačica Keli Klarkson i reper Snup Dog

4279 pregleda 2 komentar(a)
Foto: American Song Contest
Foto: American Song Contest

Dok se približava održavanje najpoznatijeg evropskog muzičkog festival Eurosonga, u Sjedinjenim Američkim Državama se završavaju pripreme sa prvu američku verziju "American Song Contest", a koje će se početi u ponedjeljak, 21. marta.

"Svijetu je dao ABBA-u, Selin Dion, finski hevimetal bend Lordi, ali i inspiraciju za generacije dizajnera za studentske revije, ali uoči konačnog dolaska Evrovizije u Ameriku, fer je zapitati se da li će ova kopija biti jednako dobra kao što je bila serija 'The Office' i italijanski recept za picu", piše The Guardian.

U ovom mediju kao prvu grešku navode izbor imena koje je po njima trebalo da bude Amerivision, te da bi to bilo u skladu sa najavom koja obećava "najveći muzički događaj uživo koji je Amerika ikada vidjela".

Kopirajući Eurosong, Amerikanci su odlučili da svaka od 56 saveznih država ima svog predstavnika, ali još uvijek nije otkriveno da li će samo publika odlučivati ko će pobijediti, te da li će važiti evropsko pravilo da se ne može glasati za svog predstavnika.

"Prema originalnoj verziji, svaka zemlja učesnica šalje svog muzičara sa originalnom pjesmom kako bi nastupao pred milionskim auditorijumom kraj malih ekrana. Gledaoci zatim glasaju i određuju pobjednika. Međutim, kao što svaki fan Evrovizije zna, nije sve u muzici, već veliki dio u pobjedi odlučuje i politika, ali i geografija. Tako Skandinavske zemlje redovno 'čašćavaju' jedna drugu sa najvišim ocjenama, a svi u Evropi glasaju protiv Ujedinjenog Kraljevstva", pojašnjava se u tekstu Guardiana.

U njemu se podsjeća i da su organizatori ovogodišnjeg Eurosonga u Italiji odlučili da zbog agresije na Ukrajinu, zabrane učešće ruskom predstavniku.

Jedna od većih izmjena u odnosu na Eurosong je što će American Song Contest trajati čak osam sedmica.

Publika će online moći da prati sve večeri, čiji će domaćini biti pjevačica Keli Klarkson i reper Snup Dog, a istim putem će moći i da glasaju za svoje favorite.

Među učesnicima su uglavnom neafirmisani muzičari, barem u odnosu na ono što je svijet navikao kada je u pitanju američka muzička scena, ali se na listi izvođača mogu vidjeti i imena bivših učesnika takmičarskih muzičkih emisija, kao i neka imena iz prošlosti poput Sisqo-a, koji će pjevati za Merilend.

Žanrovski, 56 pjesama gotovo da je obezbijedilo po pjesmu za svačiji ukus, jer će se tokom ovog festivala čuti hip hop, pop, rnb, rok, gospel, pop-folk, kantri, ali i elektronska muzika.

Bonus video: