Voljeli bi da šire anarhistička učenja o feminizmu, ekologiji i veganstvu

Uoči nastupa u Podgorici, članovi francuskog benda za Vijesti pričaju o svojoj muzici, očekivanju od nastupa u Crnoj Gori i alternativnoj sceni u Francuskoj

3165 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Moris DC Photography
Foto: Moris DC Photography

Ljubitelji pank zvuka imaće jedinstvenu priliku da u ponedjeljak u okviru promocije autorskih bendova u sklopu Nikšićkog Roks Garden festa čuju francuski bend Matrak Attakk.

Pank četvorka predstaviće se publici u podgoričkom klubu Berlin sa angažovanim tekstovima i bijesnim vokalom, a prvi put stižu u Crnu Goru u sklopu velike euvropske turneje.

Zadnjih godina su jedan od koncertno najaktivnijih bendova na evropskoj underground punk sceni.

Atmosferu pred koncert Francuza dodatno će zagrijati podgorički sastav M.K.Z.P. koji će nastup iskoristiti da promoviše kompozicije sa prvog albuma.

Prema riječima članova benda Matrak Attakk, sastav je osnovan krajem 2014. godine.

”Okupili smo se u Gentu u Belgiji. Od tada do danas bend je prošao kroz mnoge promjene kad su u pitanju članovi benda. Svirali smo u dosta zemalja, imali turneje, a sada smo najviše aktivni na sjeveru Francuske”, ispričali su za Vijesti članovi benda.

Svi koji čine Matrak Attakk rano su počeli da se bave muzikom.

”Naše tinejdžerske dane obilježili su prvi bendovi, tako da imamo dvadesetogodišnje iskustvo u muzici i to sa najrazličitijim projektima”, ispričali su oni.

Pored Crne Gore u sklopu turneje imaće priliku da se druže sa ljubiteljima alternativnog zvuka u Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Malti, a od zemalja sa Balkana u sklopu iste posjetiće i Bosnu i Hercegovinu.

”Očekujemo da upoznamo ljude sa dobrom energijom na svim tim mjestima. Ono što se uvijek dešava na našim koncertima je razmjena enerije, ali se uvijek dobro i zabavim, otkrijemo nove bendove i prelijepa mesta, a steknemo i nove prijatelje”, ispričali su članovi sastava Matrak Attakk.

Raduju se što će imati priliku da zasviraju i na ex-YU prostorima.

”Konačno imamo nastup u Crnoj Gori. Već smo i ranije pokušavali da sviramo kod vas, ali nismo imali sreće. Očekujemo da će nastup, ali i boravak u vašoj zemlji biti za pamćenje i nama, ali i publici”, ne kriju svoja očekivanja članovi benda.

Muzika kakvu njeguju nije toliko zastupljena u Evropi.

”Naša scena je stara, i nažalost još uvijek nekako pripadamo tom undergroundu. Ipak, ima dosta ljudi koji vole ovakav zvuk, pa se ne možemo požaliti brojem svirki jer nas često zovu”, kažu Matrak Attakk. Ono što ih posebno raduje što u Francuskoj gdje najviše rade upravo iz dana u dan jača alternativna scena.

”U Francuskoj je alternativna muzička scena velika i ima mnogo događaja gdje je u fokusu upravo ovaj žanr. No postoje događaji, ali i publika za svaku vrstu muzike bilo da je pank, hip hop, metal ili neki drui žanr”, ističu.

Ipak, iako interesovanje za onim što rade postoji, i dalje oni koji se bave alternativnom muzikom ne mogu živjeti od iste.

”Ne možemo da živimo od naše muzike. Ono što zaradimo ulažemo u bend. Možda je razlog i taj što nijesmo toliko ni zainteresovani da da zarađujemo za život od naše muzike i da nam to bude primaran cilj što se bavimo istom”, tvrde Matrak Attakk.

To što će prvi put posjetiti Crnu Goru posebno ih raduje, jer o našoj zemlji nijesu imali priliku puno da slušaju.

”Zato želimo da vidimo šta sve vaša zemlja nudi i o kakvim je prirodnim ljepotama riječ, ali i kakva se muzika sluša kod vas. Ono što smo čuli o Crnogorcima je da su gostoprimljivi ali i da imate prelijepe pejzaže i ljepotu prirode”, istakli su iz benda.

Kao bend čija je muzika angažovana sigurni su da mogu uticati na publiku.

”Volimo da mislimo da naš način života i naš pristup muzici i naši tekstovi mogu natjerati neke ljude da razmišljaju o nome o čemu mi pjevamo. Nadamo se da ćemo širiti ‘uradi sam’ kao filozofiju života koja nije samo za konzumente, čak ni teška, ali ni savršena. Voljeli bismo da možemo da širimo anarhistička učenja o feminizmu, ekologiji, veganstvu, kao i da dijelimo ideje sa drugima kroz našu muziku i naše turneje”, zaključuju iz Matrak Attakka.

Bonus video: