Premijerno na Vijestima: Grupa Makadam obilježava jubilej novom pjesmom

”Pjesma je nastala tokom korone. Sve je bilo zatvoreno, nigdje nisam izlazio i posvetio sam se pisanju novih pjesama. Upravo je ova numera jedna od njih i označiće početak obilježavanja značajnog jubileja za nas", rekao je Serhatlić

19595 pregleda 232 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 29.03.2022. 11:55h

Uz pjesmu “Balerina”, najdugovječnije crnogorske grupe “Makadam”, odrasle su mnoge generacije, a frontmen ovog benda Mirsad Serhatlić nada se da će publika zavoljeti i novi singl “Spava moj grad”.

Upravo je pjesma posvećena Serhatlićevoj rodnoj Podgorici premijerno predstavljena danas na portalu Vijesti. Iako u penziji, muzičar u razgovoru za Vijesti kaže da odavno nije bio aktivniji, pa se tako pripremaju nove pjesme, a upravo je “Spava moj grad” jedna od njih.

”Pjesma je nastala tokom korone. Sve je bilo zatvoreno, nigdje nisam izlazio i posvetio sam se pisanju novih pjesama. Upravo je ova numera jedna od njih i označiće početak obilježavanja značajnog jubileja za nas - 45 godina grupe Makadam koji planiramo da obilježimo naredne godine. U planu je da četiri i po decenije obilježim novim albumom koji će izaći krajem ove godine u izdanju PGP-RTS-a, kao i koncertima”, otkriva u razgovoru za Vijesti Serhatlić.

Nakon što je Makadam prije 10-ak godina napustila pjevačica Gordana Ivandić, ovaj bend koji je osvajao brojna priznanja na festivalima kako u Crnoj Gori, tako i regionu, nije bio toliko diskografski aktivan. Za većinu novih pjesama koje su u pripremi Mirso će otpjevati glavni vokal, no kako kaže volio bi da nađe i novu pjevačicu.

Makadam iz perioda kad je glavni vokal bila Gordana ivandić
Makadam iz perioda kad je glavni vokal bila Gordana ivandićfoto: Privatna arhiva

”Trenutno sam u fazi traženja ženskog vokala. Svakako da ću te nove pjesme pjevati sam, ali kad budemo radili koncerte povodom jubileja teško da ja mogu da pjevam numere ‘Da mi je znati’ ili ‘Svani zoro’. Pisane su za ženski vokal, pa bi bilo prirodno da ih žena otpjeva. A i bilo bi lijepo da neku od novih pjesama otpjeva nova pjevačica”, priznaje Serhatlić te dodaje da ima i drugu opciju.

”Ukoliko ne nađem novu pjevačicu možda ću koncerte raditi kao Makadam i prijatelji, pa će naše numere izvoditi razni izvođači”, naglašava on.

Na tom albumu naći će se, kako kaže i neke stare pjesme u novom ruhu, a neće preskočiti ni čuvenu “Balerinu” koja je grupi Makadam otvorila mnoga vrata.

Makadam na početku karijere
Makadam na početku karijerefoto: Privatna arhiva

”Biće jedno pet, šest numera kao bonus iz pređašnjeg opusa Makadama, ali ćemo za sve njih uraditi nove aranžmane. Svakako da je među njima ‘Balerina’ neizbježna jer je to pjesam koja je obilježila našu karijeru. I dan-danas mi stižu čestitke za nju. Ono što mi stiže informacija u posljednje vrijeme je da se po klubovima sluša naša numera ‘Ko prijatelj njene kuće’, pa razmišljam o tome da je obradim u modernijem ruhu, sa DJ-om”, otkriva planove Serhatlić.

Za novi singl snimljen je i spot pod režiserskom palicom crnogorskog fotografa Miloša Todorovića, a kompletnim proizvodom, kao i saradnjom, Mirso je prezadovoljan.

Detalj sa snimanja
Detalj sa snimanjafoto: Privatna arhiva

”Snimanje je proteklo fantastično. Zbog teksta pjesme morali smo da snimamo noću, kada je bilo mnogo hladnije. Međutim, Miloš je razmišljao o svemu. Nije mi dozvolio da boravim na hladnoći, sem kad je bilo neophodno zbog snimanja kadrova. Tako da sam uglavnom vrijeme između snimanja kadrova provodio u kolima, a asistent bi došao da me pozove onda kad bi snimanje krenulo”, ispričao je utiske sa snimanja Serhatlić.

Ponosan je što njegova rodna Podgorica ne samo u spotu, već inače izgleda iz dana u dan sve ljepše.

Makadam
foto: Privatna arhiva

”Zaista je Podgorica postala velegrad i drago mi je što smo kroz lijepe kadrove to prezentovali i u spotu. Zato sam baš ovu pjesmu posvećenu Podgorici izabrao da sa njom krenem u obilježavanje jubileja, pošto me za moj grad vežu mnoge lijepe uspomene. Cilj mi je da inspirišem i druge da stvaraju bolji ambijent jer to je cilj Makadama od kako smo krenuli da se bavimo muzikom. Bez kulture nema ni nas, tako da moramo više raditi na njoj”, smatra Sehatlić koji dosta radi i za druge izvođače. Na pitanje kako zna da je pjesmu treba da ostavi za Makadam, a ne da je da drugom izvođaču, odgovara:

”Za ovu sam znao da je prava za Makadam. Kad pišem pjesme za druge vodim se njihovim glasovnim mogućnostima, željama ali i emocijom koju mogu da prenesu. Tako da kad je u pitanju ‘Spava moj grad’ nije bilo dileme da li treba neko drugi da je snimi ili je ostavljam za sebe”, priznaje on.

Mirsad se osvrnuo i na trenutnu muzičku scenu, te na to da su rijetke pjesme koje se slušaju više od mjesec, dva.

”Nema više pjesama poput ‘Balerine’ koje nose nešto jedinstveno u sebi. Inače, muziku sam oduvijek dijelio na dobru i lošu, tako da je moja misija i bila da kroz nju izrazim svoje emocije, ali i da inspirišem druge da stvaraju kroz plemenitost koju ona nosi. Sa ovih prostora imamo sjajne umjetnike, koji su priznati i u svijetu i to ne samo kad je muzika u pitanju. Nadam se da ćemo napokon naučiti da ih cijenimo i poštujemo. Uvijek sam bio za to da pomažemo jedni druge i da zajednički rješavamo probleme, da budemo jedinstveni, a u tome muzika dosta može da nam pomogne, jer ona spaja”, zaključuje Serhatlić.

Iznenadila ih Mirsadova energija i želja za radom

Saradnjom sa Serhatlićem imao je samo riječi hvale i Todorović.

”Saradnja sa Mirsom traje od rada na mom dokumentarnom filmu ‘Put prazne šake’ i nastavljena je kroz ovaj spot. Planiramo više iznenađenja, ali nećemo za sada ništa najavljivati”, kaže Todorović te dodaje da mu je bila čast da sarađuje sa Serhatlićem.

”Kao što znate, grupa Makadam je jedna od najstarijih crnogorskih grupa, a o njihovim uspjesima, kvalitetima je suvišno pričati. Jednom riječju u pitanju je kultna grupa”, dodao je Todorović koji je kao i Serhatlić Podgoričanin, pa mu je bilo zadovoljstvo da kroz lijepe kadrove prikaže svoj grad.

”Pa naravno kao neko ko je rođen u Titogradu, današnjoj Podgorici uživao sam u radu. Nažalost zbog same pjesme, estetike... nismo mogli prikazati mnogo lijepih i prepoznatljivih mjesta naše Podgorice, jer sam želio da ispratim radnju pjesme. Žao mi je što nismo imali više vremena za snimanje spota, moram napomenuti da smo sve završili za jedno tri. Četiri sata, što je više nego kratko vrijeme, ali eto uspjeli smo i što je najbitnije zadovoljni smo kako je sve ispalo”, ispričao je Todorović.

Makadam
foto: Printscreen YouTube

Za snimanje su im trebale prazne ulice kako bi dočarali “grad koji spava”, pa su se zato odlučili da snimaju noću.

”Taj dio je bio najnaporniji, jer treba odgovoriti izazovu i samoj priči pjesme, a ispoštovati i Mirsada i njegove godine jer ipak je tokom snimanje bilo hladno. Priznajem da je čitava ekipa koje je učestvovala u ovom poduhvatu bila zabrinuta kako će on to izdržati, međutim ispostavilo se drugačije. Negdje pred sami kraj snimanja i svitanja, pada koncentracije, stiže umor, završavamo onako zadovoljni i više nego umorni, a Mirso začuđeno govori ‘što je, ‘oćemo li još da snimamo?’, kada smo mu rekli da je snimanje završeno samo je prokomentarisao ‘Dobro dobro, no da znate, ja mogu još, samo recite’”, prisjetio se završne faze snimanja Todorović koji ne krije da su bili oduševljeni Mirsadovom energijom i željom za radom.

”On je stara škola. Zahvalio bih se cijeloj ekipi i prijateljima, sponzorima koji su pomogli u realizaciji spota”, dodao je Todorović koji već nekoliko posljednjih godina pored fotografije radi i video produkciju.

”Pa već jedan period radim reklame, spotove, a posebno sam ponosan na dokumentarni film ‘Put prazne šake’. Režija je nešto što me uvijek zanimalo i u čemu uživam. Što se tiče fotografije, ona je moja prva ljubav, možda je trenutno malo zapostavljena, ali ne i zaboravljena. Znam da mi neće zamjeriti”, siguran je Todorović.

Bonus video: