Ovo je moj hobi kojem sam vrlo posvećen

Muzičar otkriva kako je teklo snimanje njegovog prvijenca, ali i da na muziku ne gleda kao profesiju

2295 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Foto: David Delibašić
Foto: David Delibašić

Muzičar Nikola Bošković nedavno je pod imenom Groovasheen objavio svoj prvi album, u izdanju Croatia recordsa, a koji nosi naziv “Join the Groove”.

Kako je opisao u najavi, u pitanju je muzika koja je kombinacija plesnih ritmova, funka i popa.

Pjesme koje su se našle na albumu, snimljene su na crnogorskom i engleskom jeziku, a na njima su radili Ivan Ivanović (gitara, klavijature, bubanj, prateći vokali), Stefan Pantović (klavijature, prateći vokali, mix & mastering), Dragan Ivanović (bas gitare), Vukašin Bakić (bubanj), Bole Martinović (klavijature), Stefan Pavićević (saksofon), Stefan Bjeletić i Tiho Biskupović (truba), Enes Zejnilović (solo gitara), Meša Kerović (trombone), Luka Leković - Mr. Lekka (remix producent), Danny Dagan (advisor) i David Delibašić (grafički dizajn albuma).

Nikola Bošković
foto: Nebojša Medo Perković

Sa svima njima Bošković je uglavnom radio preko interneta, jer se nalaze u Crnoj Gori i Srbiji, dok on u San Francisku živi i radi od 2014. godine.

O tome kako je bilo snimati album online, da li planira ekranizacije pjesama, te da li oni kojima se dopala njegova muzika mogu očekivati i svirke u narednom periodu, Groovasheen je pričao u intervjuu za “Vijesti”.

”Možda će nekome zvučati neobično da neko ko se ne bavi muzikom profesionalno izdaje album i to za renomiranu izdavačku kuću kao što je Croatia Records. Pa to je upravo slučaj sa ovim poduhvatom za koji sam imao veliku pomoć prijatelja koji su ujedno i profesionalni muzičari i vrhunski umjetnici. I čini mi se da smo uspjeli da pomirimo sve te stvari koje nas čine sličnim i različitim i da rasterećeno uđemo u ovu priču i dovedemo je do kraja. Upravo je to i neki glavni vibe ovog albuma - rasterećenost”, kazao je prilikom objavljivanja albuma “Join the Groove”.

Sada u razgovoru za “Vijesti” Bošković otkriva kako je došao na ideju da snimi album, samim tim što i sam priznaje da se muzikom ne bavi profesionalno.

”Ovo je moj hobi kojem sam vrlo posvećen. I u jednom trenutku sam želio da svoje slobodno vrijeme iskoristim na način koji će mi pružiti najveće uživanje. A to je muzika”, ističe on.

”Skoro deset godina sam nastupao sa cover bendovima i normalno je da sam uvijek želio da imam svoje stvari. I sa sjajnom ekipom iz Studia Stivi, podržan od strane profesionalnih muzičara sa naših prostora, odlučio sam da ispunim jednu svoju želju. I eto - uspjeli smo”, zaključuje Bošković.

Za sebe kaže da se “neprofesionalno” bavi muzikom cijelog života, samim tim što je prije odlaska iz Crne Gore desetak godina svirao sa bendovima, a upravo poznanstva sa kolegama dovela su ga posredno do albuma prvijenca, jer je “Join the Groove”, snimio u Stivi Music studiju Ivanovića i Pantovića.

”Poznavali smo se odranije, upoznali smo se upravo na tim klupskim svirkama. I bio sam oduševljen kad sam shvatio da će da naprave studio. Znao sam da će postići veliki uspjeh. Pored toga što su talentovani, obrazovani i vrijedni, pokazali su i da su istrajni i spremni da uče. I ko ne bi poželio da sarađuje sa takvom ekipom?”, odgovara muzičar, a potom otkriva kako je tekla saradnja sa njima, s obzirom na to da se on nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostatak ekipe koja je radila na albumu u Crnoj Gori i Srbiji.

”Saradnja je imala svoje izazove. Rad na daljinu je specifičan. Ali i prije korone mi smo se suočavali sa tim izazovima. Ja sam praktično u svojem stanu napravio mini studio za snimanje vokala. Dio sam snimao i u njihovom studio dok sam boravio u Crnoj Gori. Sesije su rađene preko FaceTimea sa Ivanom i Stefanom, dok sam ja snimao vokal linije kod kuće u Americi. Oni su praktično u liveu čuli kako zvuči svaka dionica. Pjesme su snimane i kod Vukašina Bakića u Aranđelovcu i Dragana Ivanovića u Kotoru i Beogradu”, prisjetio se on.

”Ideja da snimim jednu pjesmu ‘Join The Groove’ pojavila se 2019. godine, a na albumu smo počeli da radimo u februaru 2020. kada je počela i globalna pandemija. Mix i mastering svih pjesama završen je u maju 2020. godine”, otkrio je on koliko dugo je radio na albumu.

Bošković je već najavio ekranizaciju pjesama, a da će uskoro biti objavljeni potvrđuje u razgovoru za “Vijesti”.

"Već su spremna dva spota, treći je u izradi”, kratko je nagovijestio.

Iako je u Americi, te kako ističe “nema namjeru da se vrati u Crnu Goru”, jer je veoma zadovoljan svojim profesionalnim uspjehom na drugom kontinentu, Groovasheen bi ipak mogao održati promotivne svirke, na kojima će izvesti pjesme sa albuma.

”Mislim da bih pogriješio ukoliko makar jednom ne izvedemo čitav album uživo. Nije to toliko lak poduhvat, ali vjerujem da je to moguće. Naravno, treba prvo da dođem u Crnu Goru, da nađem dovoljno vremena da sa bendom imam probe. Ima izazova, ali savladaćemo ih”, siguran je on.

Ne pretenduje da osvaja američko tržište

S obzirom na to da su na albumu pjesme i na engleskom i na crnogorskom jeziku, stiče se utisak da Bošković pretenduje i na osvajanje američke publike, ali on ipak ističe da su drugi razlozi u pitanju.

”Engleski koristim mnogo više nego crnogorski posljednjih osam godina. Meni to djeluje prirodno da se izražavam i na crnogorskom i na engleskom. Ne pretendujem da osvajam američko tržište, ali sigurno će mi biti drago kada moji prijatelji ovdje budu slušali muziku i na engleskom i na crnogorskom”, zaključio je on.

Bonus video: