Opera o posljednjim danima Kurta Kobejna

Ukoliko sve bude teklo po planu, opera “Posljednji dani” biće premijerno izvedena u oktobru ove godine, na događaju Linbury Theatre

941 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Posljednji dani života frontmena kultne grupe Nirvana, muzičara Kurta Kobejna, biće pretočeni u operu, prenosi NME magazin.

Za ovaj projekat zadužena je Royal Opera House iz Londona, a opera će nositi naziv “Last Days” (Posljednji dani), a kako je najavljeno to će zapravo biti adaptacija filma iz 2005. godine, istog imena, koji je snimio Gus Van Sant.

U filmu, radnja se fokusira na mladog muzičara koji se zove Blejk, a čiji život preslikava događaje iz posljednjih dana života Kobejna.

Prema najavi objavljenoj na sajtu Royal Opera House, projekat se opisuje kao “uranjanje u patnje koje su doprinijele stvaranju i formiranju urbanog mita”.

U najavi se takođe ističe da “Blejka proganjaju objekti, posjetioci i uspomene, koje ga ometaju u onome što je njegova istinska svrha - samouništenje”.

Operu će komponovati Oliver Leit, koji je rezident u Royal Opera House, a režiraće je par Kopson i Ana Morisej.

Ukoliko sve bude teklo po planu, opera “Posljednji dani” biće premijerno izvedena u oktobru ove godine, na događaju Linbury Theatre.

U razgovoru za britanske medije Leit je otkrio da je veliki fan grupe Nirvana, te da je njihova muzika “bila soundtrack njegovih tinejdžerskih dana”.

”Njihove pjesme bile su među prvima koje sam naučio da sviram na gitari. U mnogome dugujem zahvalnost Nirvani, jer su oni i grandž zvuk iz tog perioda zaslužni za moju muziku i način na koji je stvaram danas”, pojasnio je kompozitor.

Nedavno korišćenje pjesme “Something In The Way” grupe Nirvana, u najnovijem filmu o superjunaku Betmenu (kojeg tumači Robert Patinson) dovela je do ponovne popularizacije ovog benda.

Tako je, prema izvještaju MRC Data i Billboarda, pjesma sa albuma “Nevermind” iz 1991. godine, postala veoma slušana na striming platformama, nakon premijere filma “Bathman”.

Ova pjesma se u filmu čuje dva puta, a korišćena je i za trejler koji je najavljivao premijeru.

”Režiser Mer Rivs pomiješao je mafijašku dramu sa detektivskim noar trilerom, a zahvaljujući veoma jezivim negativcima, može se osjetiti i pomalo horora. U velikom dijelu ovaj film je briljantan, Patinson je svojoj ulozi prišao gotovo franatično”, napisao je u svojoj recenziji za NME magazin filmski kritičar Aleks Flud.

Muzičar Kurt Kobejn izvršio je 1994. samoubistvo u svojoj 27. godini.

Nakon najpoznatije pjesme ovog sastava “Smell Like Teen Spirit”, Kobejn je napisao i “Come as You Are”, “Lithium”, “In Bloom”, “Something in the Way”, “Heart-Shaped Box”, “All Apologies”, “About a Girl”, “Aneurysm” i “You Know You’re Right”.

Bonus video: