Veče posvećeno autorskim pjesmama

Svoje pjesme predstaviće Marko Đurišić i hip hop duo Coka i Gekon

2827 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nevladina organizacija MAK nastavlja sa organizovanjem autorski večeri. Naime, večerašnje druženje biće malo specifičnije jer će biti izmiješano više žanrova, a počinje od 21 sat u klubu Speakeasy.

Prvo će se u sklopu dijela programa Guitar live predstaviti Marko Đurišić. Tokom večeri organizatori su dio programa osmislili i za ljubitelje hip hopa, pa će se tako predstaviti autori iz Podgorice reperi Coka i Gekon, a nakon njih priliku da zabavi prisutne dobiće i Ludži. U završnici večeri publika će uživati u muzičkom izboru DJ Bratskog koji će na pločama vrćeti jungle i d'n'b pravac, a sa njim nastupa i MC Wicked Ras.

"Drago mi je da sam dobio priliku da u sklopu autorskih večeri prestavim svoje četiri pjesme. U pitanju su numere na našem jeziku 'Hajedmo' i 'Teo i Tea', kao i dvije na engleskom 'Maćado' (pjesma nazvana po domaćoj rakiji i 'Conected". Nakon njih sviraću obrade meni dragih pjesama", ispričao je u razgovoru za Vijesti Marko Đurišić.

Kako kaže, muziku voli od rođenja, a gitaru je naučio da svira tek prije osam godina.

"Slušajući crnogorskog autora Stefana Pantovića kako svira i pjeva i sam sam poželio da naučim da sviram gitaru. Tako sam prije osam godina odlučio da se malo više posvetim tome, a godinu dana nakon toga napisao sam i prvu pjesmi 'Hajdemo'. Za razliku od te kompozicije koja je nastala prvo na papiru, tačnije tekst i oko koje sam dugo radio, ostale tri nastale su spontanije i brže", prisjeća se Đurišić.

Svoju autorsku muziku ne može da veže za jedan žanr, jer i sam je ljubitelj više muzičkih pravaca.

"Mislim da svi autori kroz svoj rad provlače ono što sami vole i slušaju, bili toga svjesni ili ne. Tako se i kroz moju muziku mogu čuti razni uticaji- od Džoni Keša, preko grupe Van Gog, Darka Rundeka, Dina Dvornika, do Miladina Šobića, a ima uticaja i Stefana Pantovića", priznaje Đurišić.

Za muziku koju piše ne smatra da je alternativna i da se ne može slušati, ali zato kaže da su tekstovi ti koji su drugačiji.

"Kroz muziku na neki način predstavljam moje poimanje stvarnosti, one su kritika onoga što nas okružuje, kao i neka vrsta želje da uputim publiku, naučim nešto novo. U mojim tekstovima će se čuti neko jedinstvo, ljubav, dobrota, na to idem, cilj mi je da to raširim", ispričao je Đurišić.

Njegove autorske kompozicije trenutno su u fazi demo snimaka, nijesu još snimljene u studiju, pa ih publika može čuti samo na svirkama.

"Muzikom se bavim iz ljubavi a ne zbog popularnosti i novca, tako da mi nije bilo toliko bitno da imam njihov audio zapis. To ne znači da ih možda jednog dana neću snimiti u studiju", obećava Đurišić.

M. V.

Bonus video: